04 Ocak 2020 00:03

2020 adaylar turnuvası

2020 adaylar turnuvası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yaklaşık üç ay sonra başlayacak olan ve Dünya Şampiyonu Carlsen’in karşısına çıkacak rakibin belirleneceği adaylar turnuvasının katılımcıları belli oldu; 2018 Dünya Şampiyonası İkincisi Fabiano Caruana, Dünya Kupasını kazanan Timur Recebov ve ikinci bitiren Ding Liren, Grand Swiss şampiyonu Wang Hao, Grand Prix şampiyonu Alexander Grischuk ve ikincisi Ian Nepomniachtchi, bu turnuvaların dışında kalan en yüksek ratingli oyuncu olarak Anish Giri ve son olarak ev sahibi Rıusya’nın wild card seçimi Kiril Alekseenko. Grubun görece olarak en zayıf oyuncusu Alekseenko’nun bu turnuvada yer alması satranç dünyasında tartışmalara yol açtı. Şüphesiz Lagrave, Mamedyarov, Anand, Aronian, So hatta Nakamura gibi oyuncuların herhangi birinin turnuvada olması gerekirdi.

2019 YILDIRIM TURNUVASINI CARLSEN KAZANDI

2019 Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonasını Nakamura’yı play-off’ta yenen Carlsen kazanırken, kadınlarda Kateryna Lagno zafere ulaştı. Turnuvanın en ilginç olayı FIDE bayrağı altında yarışan İranlı Büyük Usta Alireza Firouzja’nın Carlsen’e kaybettiği trajik oyun oldu. Diyagram (Beyaz, Alireza Firouzja: Şg4,Fd5,e4,e6,g5 Siyah, Magnus Carlsen: Şe7,Fd2).

Alireza oyun sırasında taşları devirerek zaman kaybettiği için bu son konumda süresi bitti ve hakem kararıyla oyunu kaybetti. Carlsen’in sadece fili olmasına rağmen kazanması şüpheli görünse de oyun kuralları gereği beyazın kaybetmesi olasılık dahilindeydi. Örneğin aşağıdaki diyagramda olduğu gibi ‘’g’’ piyonunun At’a terfi, etmesi ile aşağıdaki mat konumunun oluşması her ne kadar saçma bir karar gibi görünse de siyahlarla oynayan Carlsen’in kazanmasını mümkün kılardı. Diyagram (Beyaz: Şh8,Fd7,Ah7,e7e4. Siyah: Şf7,Fg7).

            Ya da daha basit şekilde aşağıdaki mat konumunun da oluşması mümkündü. Diyagram (Beyaz: Şh8, Fh7,e4,e6,g5. Siyah: Şf8, Fe5).

 

ÖZELEŞTİRİ -2

Geçen haftanın devamı olarak turnuvalarda yaptığım hatalarla devam ediyoruz. Aşağıdaki diyagramda siyahlarla oynarken, beyaz piyonların beyaz karelerde olması nedeniyle kendi filim için açık hedef olacaklarını, filimin rakip at’a karşı daha iyi olduğunu ve aynı zamanda geçer piyonumun varlığı nedeniyle kazanacağımı düşündüm. Zamanım azalıyordu, bu sebeple kaleleri değiştirerek avantajlı bir oyunsonuna girmek istedim. Bu kararım doğru olmakla birlikte taktik inceliklere dikkat etmem gerektiğini bir an için unutmuştum. Özellikle zaman sıkışmasında rakip atın olduğu bu gibi konumlarda ara hamleleri gözden kaçırmamak gerekir. Diyagram (Beyaz: Şe3,Kg3,Ag2,a4,b3,c4,d5. Siyah: Şe5, Kf8,Fg4,a5,b6,d6,e4)

56… Kf3+ 57.Kxf3 exf3? [Rakip şahı uzaklaştırarak d4 üstünden rakip kampa sızmak istiyordum 57...Fxf3 ile hala kazanma şansım olabilirdi] 58.Ae1 f2?? [57…exf3 alırken bu hamleyi düşünmüştüm ve şapşalca rakibin şimdi Şxf2 alacağını umuyordum. Oysa basit bir şah çekişi ve kritik yapıyı görememiştim] 59.Ad3+ Şf6 60.Axf2 Ff5 61.Şd4 Fc2 62.Ae4+ Şe7 63.Ad2 Şf6 64.Şc3 Fd1 65.Şd4 Fc2 66.Ae4+?(Beyaz oyunu zorlamak için Şc3 ile devam etmeli) Şe7 67.Ad2 ½-½

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa