20 Mart 2020 20:31

Krizi fırsata çevirmek!

Krizi fırsata çevirmek!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Görünen o ki, zorlu ve zorunlu bir sürecin henüz çok başındayız. Sağlık bakanının kendi ifadesiyle en az 1.5-2 ay sürecek (daha da uzama ihtimali yüksek) bu salgından sakınma sürecinde yapılabilecek en doğru şey, evde kalmak ve sosyal mesafeyi korumak. Tabi yapabilenler için. Ülkede halen milyonlarca emekçi ‘zorunlu’ olarak çalışmak durumunda. İş güvenceleri olmayan ve tedirginlik içerisinde çalışmak zorunda bırakılan emekçilerin iktidarın gündeminde olmadığını da çarşamba günü açıklanan paketten öğrenmiş bulunduk. Türkiye’de halen zorunlu haller dışında sayılabilecek onlarca işkolunda emekçiler çalıştırılmaya devam ediyor, üretime ara verilen yerlerde de yıllık izin kullandırılıyor ve ücret verilmiyor.

Bütün bu ahval içinde, bir biçimde kendisini eve atabilen, yıllardır hayalini kurduğu “boş vakti” bulanlar için küçük bir ‘krizi fırsata çevirme rehberi’ sunalım. Evden çıkmadan ziyaret edebileceğiniz müzelerden bir kısmının listesini vererek başlayalım:

Evden çıkmadan gezebileceğiniz müzeler:

Türkiye’den de Ayasofya, Zeugma, İstanbul Modern, Pera, Sabancı ve Anadolu Medeniyetleri gibi müzelerin sanal turları olduğunu hatırlatalım. Bu tür durumlarda dil biliyor olmak (İngilizce özellikle) okuma yapmak için büyük fırsatlar sunuyor. Çünkü önemli kütüphanelerin çoğu yayınlarını online olarak açtılar. Öte yandan böylesi geniş zamanlar programlı okuma için önemli fırsatlar sunar. Bir romancının külliyatını ya da merak ettiğiniz bir konuda (örneğin popüler kültür, popülizm, Osmanlı tarih vb.) geniş bir okuma yapmak bu tür dönemlerin bizlere sunduğu fırsatlar arasında. Kendi adıma bu dönemi okumadığım ya da yeniden okumak istediğim Marksist klasiklerle geçirmeyi planlıyorum.

Aynı şey sinema için de geçerli. Yani bir yönetmeni ya da bir dönemi ele almak ve ona odaklanmak sağlıklı bir seyir deneyimi sunabilir. Örneğin ben İtalyan Yeni Gerçekçiliği’nde eksik olan ya da uzun yıllar önce gördüğüm için yeniden görmek istediğim filmleri izleyeceğim bu dönemde. Benzer bir şekilde uzun soluklu dizileri takip etmek için de önemli fırsatlar sunuyor bu önünde sonunda bitecek olan süreç. Kuşkusuz herkesin evinde olması beklenemez ama eğer elinin altında Netflix olanağı olan varsa özellikle belgesellerinin diğer içeriklerinin çok daha üzerinde bir nitelik taşıdığını belirtmeden geçmeyelim. Fırsat buldukça Evrensel okurları için bu içerikleri yazmaya çalışıyorum.

Öte yandan Türkiye’den http://sinematek.tv/ adresindeki filmleri ücretsiz olarak takip etmek mümkün. Bağımsız Sinema Merkezi’nin https://www.bagimsizsinema.org/ adresinde ise aylık 3.5 TL gibi cüzi bir rakama başta Sovyetler Birliği olmak üzere sosyalist ülkelerde üretilmiş filmler sizleri bekliyor…

Kuşkusuz burada sıralayabildiklerim olanların küçük bir kısmı. Sadece yol gösterici olması açısından bu köşeye alma ihtiyacı hissettim. Bunların dışında güncel birçok fırsat var ve sosyal medyayı takip ederek ulaşmak mümkün.

İçinden geçtiğimiz salgın günlerinde meselenin sağlık, sağlık politikaları ve genel politikalar hakkında çokça yazılıyor, yazılmaya da devam edecek. Ama bir yandan da başta kendimiz olmak üzere, zorunlu olmayan herkesin evde kalması elzem gibi görünüyor. Evde geçireceğimiz zamanı verimli kullanmak için kendimce küçük öneriler sıraladım. Umarım işe yarar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa