Kovid-19 günlerinde dijital çocuk oyunları
SuperTuxKart (STK dev team/Wikimedia Commons CC BY 3.0)
Koronavirüs nedeniyle yapılan "Evde Kal!" çağrılarının çalışmak zorunda olan ciddi bir kesim için gerçekçi bir karşılığı olmadığını gazetemizde sürecin başlangıcından bugüne yer alan çok sayıdaki haber ve röportajdan biliyoruz. Ancak azımsanamayacak sayıda çalışanın evden çalışmaya başladığı da bir diğer gerçek. Kovid-19 öncesinde evden çalışma bazı işkollarında sınırlı ölçekte kullanılsa da bugünkü durum birçok kişinin hayatında ilk kez uzun süreli evden çalışmasına yol açtı. Pijamalarla çalışabilmek ilk anda kulağa oldukça hoş gelse de büyük bir hevesle evden çalışmaya başlayanlar evden çalışmanın pek de öyle uzaktan göründüğü gibi rahat olmadığının giderek daha fazla ayırdına varıyor. Evden çalışanlar; kişisel hayatla iş hayatının iç içe geçmesi, kontrolsüz bir şekilde aşırı çalışma, çalışmanın sıklıkla çeşitli sebeplerle kesintiye uğraması, iletişim eksikliğinden kaynaklanan koordinasyon sorunları, teknik sorunlar ve yemek hazırlamayı da içeren uzunca bir problem listesi ile karşı karşıya. Hele ki bir de küçük yaşta bir çocuğunuz varsa bu dertler katlanarak artıyor.
Eğer evden çalışan bir ebeveynseniz çocuğunuzun sizin rehberliğinize çok fazla ihtiyaç duymadan vakit geçirebileceği dijital oyunlar hem çalışırken işinizi biraz da olsa kolaylaştırabilir hem de doğru oyun seçimi ile çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilir. Çocukların dijital oyunların başında en fazla ne kadar zaman geçirebileceğine dair çok sayıda çalışma mevcut. Ancak bu çalışmalar büyük ölçekte birbiriyle çelişiyor. Üstelik söz konusu çalışmaların çoğunluğu tüketilen içeriğin niteliğini hesaba katmayan çalışmalar. Nasıl ki kitap, film gibi kültürel ürünlerin çocuklara daha uygun olanları, daha eğiticileri, daha öğreticileri varsa oyunların da çocuklar için daha uygun olanları mevcut. Bu nedenle çocuğunuzun oyun oynayarak geçireceği zamana ve oynayacağı oyunlara içeriğe bakarak sizin karar vermeniz yerinde olacaktır. Karar verirken ESRB ve PEGI sınıflandırmalarını dikkate almak işinizi biraz da olsa kolaylaştırabilir. Daha da kolaylaştırmak için sizlere kısa bir oyun listesi derledim.
GCompris
GCompris 110’u aşkın eğitici aktivite ve oyun içeren, hemen hemen her platformda çalıştırabileceğiniz ücretsiz bir eğitim ve oyun paketi. Pakette yer alan aktiviteler klavye, fare ve dokunmatik ekran kullanımından aritmetiğe, bilimden oyunlara oldukça geniş bir portföye yayılıyor. GCompris 20 dile tümüyle aralarında Türkçe'nin de olduğu 15 dile ise büyük ölçekte çevrilmiş durumda.
Windows 64 bit - Windows 32 bit - MacOS - Android - iOS
Exo’s Retro Learning Pack
DOS ve Windows 3.1 oyunları koleksiyoncusu Exo’nun derlediği 667 eğitici oyunluk dev paket. Paketin kendi başlatıcısı hem oyunlar hakkında bilgi veriyor hem de bu antikaların yeni sistemlerde sorunsuzca çalışmasını garanti altına alıyor. 128 Gigabyte’lık ücretsiz paket oldukça büyük olsa da içeriği göz önünde bulundurulduğunda indirdiğinize fazlasıyla değecek. Bu dev paketi indirmek için bir torrent istemcisine ihtiyacıınız olacak.
SuperTuxKart
SuperTuxKart, kahramanları özgür yazılım dünyasının maskotları olan; Windows, Linux, MacOS ve Android’de çalıştırabileceğiniz ücretsiz ve açık kaynaklı bir yarış oyunu. Mario Kart'a oldukça benzer bir oynanışa sahip olan SuperTuxKart'ın tek oyunculu modunun yanı sıra yerel ya da internet üzerinden çok oyunculu modları mevcut.
Windows 64-bit - Windows 32-bit - Linux - MacOS - Android
Untitled Goose Game
Bir kazı canlandırdığınız ve sağda solda koşuşturarak kaos yarattığınız Untitled Goose Game hem çocuğunuzun büyük bir zevkle oynayabileceği bir oyun hem de sizin işin ardından stres atmanızı sağlayabilecek bir oyun.
Windows ve MacOS - Nintendo Switch, PlayStation4 - Xbox One
Where on Google Earth Is Carmen Sandiego?
80'lerin sonu ve 90'ların başında bilgisayara erişimi olan çocuklar için Carmen Sandiego oyunları birer klasikti. Carmen Sandiego'nun çizgifilm uyarlaması ilk olarak 1994'te ardından da 2019 başında Netflix'te yayınlandı. Google da 2019'da Google Earth'e Carmen Sandiago'nun bir macerasını entegre etti. Google Earth'e erişebildiğiniz her platformda Where on Google Earth Is Carmen Sandiego'ya erişebilmeniz mümkün.
Portal 2
Portal 2, yanlışlıkla aktive ettiğiniz narsist yapay zekâ GLaDOS'un sizi maruz bıraktığı testlerden kurtulmaya çalıştığınız bir bulmaca oyunu. Testlerden geçebilmek için ise elinizde ağır silahlar değil görüş alanınızdaki herhangi bir yere geçit açabilen bir portal silahınız var. 2011'de yayınlanan Portal 2'yi Windows, Linux, MacOS, Playstation 3 ve Xbox 360'ta oynayabilirsiniz.
Open Sonic
Open Sonic, birkaç ay önce filme de uyarlanan klasik Sega platform oyunu Sonic The Hedgehog'u baz alan açık kaynaklı bir oyun. Sonic'in bu versiyonu bilinen klasik versiyonların dışında her üç karakteri de kullanmanızı gerektiren bir işbirliği moduna da sahip. Open Sonic'i Windows, Linux ve MacOS'ta oynayabilirsiniz.
World of Goo
World of Goo, tutkalımsı topçukları engelleri aşarak çıkış noktasına ulaştırmaya çalıştığınız fizik tabanlı bir bulmaca oyunu. "Indie" oyunların en iyi örneklerinden biiri olan ve çok sayıda ödüle aday olmuş, bir kısmını da kazanmış olan World of Goo'yu hemen her platformda oynayabilirsiniz.
Windows - Linux - MacOS - Android - iOS - Nintendo Switch
- Medyanın arama tekeli ile imtihanı 23 Kasım 2024 05:01
- Teknoloji patronları ABD seçiminin galiplerinden 09 Kasım 2024 04:32
- Platformlar ve yayıncılar çevrim içi radikalleşmenin neresinde? 19 Ekim 2024 06:56
- Hamam böceği yuvası mutfakta değil 10 Ekim 2024 04:55
- ‘Yerli ve milli’lik siber güvenliğin neresinde? 21 Eylül 2024 06:01
- Sızan/sızmayan veri ve sonrası 14 Eylül 2024 04:54
- Modern İskenderiye Kütüphanesi yanarken 07 Eylül 2024 04:43
- Genç oyun geliştiricilere vadedilen kabus 24 Ağustos 2024 05:58
- Oyunları kim, neden hedefe koyar? 17 Ağustos 2024 05:04
- Sansür, ebeveynler ve oyunlar 10 Ağustos 2024 06:30
- Roblox sansürü çocukları koruyabilir mi? 09 Ağustos 2024 04:15
- Distopya gerçeğe dönerken… 03 Ağustos 2024 05:33