06 Mayıs 2020 00:16

Kars Belediyesi neden hedefte!

HDP'nin Kars Belediye Eş Başkan Adayları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca (Fotoğraf: HDP)

Paylaş

Borç ve enkazla devralınmış Kars Belediyesinde işler düzelmeye başladıkça saldırılar artıyor. Üretim yapmaya başlayan, kooperatifleşme, paylaşım ve dayanışmayı öne çıkaran, barışın ve kardeşliğin şehri olma yolunda ilerlemek isteyen belediye yönetimi hedefe konuldu. Görünen o ki rüşvet kesilince, halkın memnuniyeti artarken, rantçıların tepkisi de büyüyor. Halkı bölerek, kutuplaştırarak varlığını sürdürme pratiğinden beslenenler, halkçı ve demokratik gidişatı tez zamanda bozmak istiyor.

Korona salgınının karşısında halka hizmet çabasındaki belediyenin önüne türlü zorluklar çıkarılıyor. Valilik yardımları engelledi. Belediyeye baskılar düzenleniyor. Saldırılar ve karalama kampanyası son hız devam ediyor.

Ayhan Bilgen’in de söylediği gibi; bir bakıyorsunuz aynı haber on gazetede birden yayımlanmış. Yandaş basın yalan makinesi olarak Eş Başkanlar Ayhan Bilgen ile Şevin Alaca’yı adeta topun ağzına koydu. Ayhan Bilgen hakkında yazılanlar, söylenenler, göz altı, tutuklama, kayyum tehditleri sürüyor.

Her dilden, her inançtan bir halklar mozaiği olan Kars’ı yıllar boyunca bölüp parçalayarak yönetmiş olanlar halkın iradesine saygı göstermek yerine kayyum atamanın çabasına düştüler.

 

Halkın iradesini gasbedip belediyeyi bir çete mantığıyla yönetmeye alışık olanlar, bugün farklı beş partinin üyelerince oy birliğiyle alınan kararlardan rahatsızlık duyuyor. Yolsuzluk kanalları tıkandıkça saldırıların dozunu artırıyorlar. Açıkça kayyum çağrıları yapıyorlar.

Eş Başkan Ayhan Bilgen, birçok defa açıkladı; olanakları yağmalanmış borç ve yolsuzluk içinde yüzen bir belediye devralmışlardı. İşlerin düzeltmeye başlamasıyla birlikte ve oy vermemiş olan halktan da yüzde on gibi bir takdirin ortaya çıkmasından sonra saldırıların artması boşuna değil.

Yolsuzluk ve usulsüzlükte boğazına kadar batmış olanların her zaman çirkefi örtmek için yaptıklarını yapıyorlar; vatan, millet hamaseti, bölücülük yalanlarına baş vuruyorlar.

Çok yönlü saldırganlıkla bölgenin diğer birçok il ve ilçesinde gasbedildiği gibi Kars’ta da halk iradesi gasbedilmek isteniyor.

Yine, Eş Başkanların basındaki anlatımlarından anladığımıza göre; süren soruşturmalar gözetilerek bazılarına ödeme yapılmıyor olması, ihale usulsüzlüğünden ceza almış olanları kızdırmış görünüyor. Şaibeli dosyalar bir bir ortaya çıktıkça, rahatsızlıkları artıyor. Otopark ve diğer rant alanlarından olanlar pervasızlaşıyor. Belediye binasına kadar giren saldırganlar var. Şikayetlerinin dikkate alınmadığını belirten belediye yöneticileri yaşanan bu tür saldırılardan silahıyla yakalananların da olduğunu açıklamıştı. Ancak belli ki sırtını sağlam yere dayamış saldırganlar, hâlâ ellerini kollarını sallayıp dolaşıyor. Uyuşturucu bağımlısı, kriminal kişilerin belediyeyi basıp, kırıp dökmeleri suç sayılmıyor olmalı ki emniyet güçleri ve savcılık suskun kalıyor. Savcılığın ve yargının süren bu planlı saldırganlık karşısında neler yaptığını bilmek başta Kars halkı olmak üzere her yurttaşın hakkı olsa gerek.

Ancak belli ki bu çok koldan süren saldırıların başını iktidardan ve onun yereldeki uzantılarından güç alan rant çevreleri çekiyor. İmara ilişkin yapılan usulsüzlüklerin diz boyu olduğunu aktarıyor Belediye Eş Başkanları. İmar planına aykırı olarak 7-8 kat çıkma izni alanlar da rahatsız belediyeden. Rantçıların her renkten oldukları ve her yöntemi kullanarak belediyeyi çıkmazsa sürüklemek istediklerine ilişkin çokça örnek sıralanıyor. Yine belediyenin, keyfe keder süren toplu ulaşım sorununu çözmeye ilişkin aldığı kararların tepkiyle karşılanması, buraların kaşınması boşuna değil. Esnafın, önceden düzenlenmiş yazılarla imza kampanyalarına zorlanması da aynı hesapların ürünü görünüyor.

Anlatılanlar ve yaşananlara bakıldığında bir bölüm MHP ve Ülkü Ocakları mensuplarının belediyeyi hedef olarak seçtiği anlaşılıyor. Bu çevrelerin sosyal medya hesaplarından “Kayyum atanacak, göreceksiniz” diyerek tehdit savurduklarından söz ediyor Eş Başkan Bilgen. CİMER’e, Valiliğe, asılsız suçlamalarla şikayette bulunanlar ortamı germek, yeni provokasyonlar yaratmak ve belediyeye kayyum atanmasına zemin yaratmak istiyor.

Kars Belediyesi ve Eş Başkanları yoğun bir saldırı ile karşı karşıyadır, ancak bu tüm Kars halkına, halk iradesine yönelik bir saldırı ve karalamadır. Karslılar #Karsbizleriz ve #KarsBizimdir etiketleriyle karalama kampanyası ve saldırılara göğüs geriyor. Halk iradesine yönelik saldırıya karşı durmak için Karslı olmak gerekmiyor. Bu saldırılar herkese… Dayanışmayı büyütmeli…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa