11 Ağustos 2020 00:25

Dön bak tarihe: Şekerspor

Kalenin fileleriyle buluşmuş top. Gol anı

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde, Ankara’nın profesyonel liglerindeki yönetimsel açıdan enteresan bağlantılara sahip futbol kulüplerinden Keçiörengücü ismini değiştirdiğini ve yeni sezonda Ankara Keçiörengücü ismiyle liglerde mücadele edeceğini deklare etti. Amblemini de değiştiren kulübün ilk isim değişikliği pek tabii ki bu değil. ‘Netekim’ Ankara kulüpleri, isim değişiklikleriyle meşhurdur.

1945 yılında Hacettepe Gençlik Kulübü adıyla kurulan kulüp, 1954 yılında Ankara Lig şampiyonu olur. 1957-1958 sezonunda da Ankara şampiyonu olan kulüp Süper Lig’de aralıklarla sekiz sezon mücadele etse de ekonomik sorunlar nedeniyle önce 1. Lig’e, kısa bir süre sonra da amatör liglere düşer. 1984’te 3. Lig’in tekrar kurulmasıyla profesyonel liglere dönen Hacettepe Gençlik Kulübünün yeni bir hamisi vardır artık: Melih Gökçek.

1988 yılında kulübün adını, dönemin Keçiören Belediye Başkanı olma sıfatıyla Keçiörengücü olarak değiştiren Gökçek’in “Şampiyon semtin belediye başkanı olma” hayalleri mahkemece engellenir. Kulübün adı tekrar Hacettepe Camuzoğlu olarak değiştirilir fakat aynı yıl yapılan genel kurulda 40 yıllık kulübün delegelerince kulübün adı Keçiörengücü olarak ilan edilir.

Bu noktada bir ayrımı belli etmemiz icap ediyor. Halen profesyonel liglerde mücadele eden bir diğer başkent temsilcisi Hacettepe ile (güncellenen ismiyle) Ankara Keçiörengücü tabii ki aynı kulüp değiller. Efsanevi Hacettepe’nin tarihe gömülmesine gönlü razı gelmeyen, as takımı Gençlerbirliği’nin pilot kulübü Gençlerbirliği OFTAŞ’ın Süper Lig’e çıkmasına da izin verilmeyen İlhan Cavcav tarafından kulübün adının değiştirilmesi suretiyle Hacettepe profesyonel liglere Melih Gökçek’e rağmen dönmüştü...

Dedik ya, Ankara kulüplerinin isim değiştirmesi meşhurdur diye. Keçiörengücü’nün isim değişikliğinden hareketle yakın tarihimizden enteresan bir kulübü tekrar gündeme taşımak gerekti. O kulüp, Şekerspor.

1947 yılında Şekerspor adıyla kurulan takım; 1958’e dek bu isimle mücadele eder. Ardından beş yıllığına Şeker Hilâl ismiyle maçlara çıksa da 1963’ten 2005’e dek Şekerspor adını taşımaya devam eder. Ne olduysa 2005’te olur ve kulübün başına talih kuşu konar.

Bir inşaat firması olan K&C Group tarafından satın alınan kulüp, Sergen Yalçın’ı transfer ederek takımın adını ülke çapında tekrar duyurur fakat bu kez adı biraz farklıdır: Etimesgut Şekerspor olmuştur yarım asırlık kulüp.

Beş yıl boyunca bu isimle mücadele etse de beklenen sportif başarılar bir türlü gelmez. Ağızların tadı kaçar, sponsor bırakıp gider. 2010-2011 sezonunda Beypazarı Şekerspor, 2011-2012 sezonunda Akyurt Şekerspor, 2012-2013 sezonunda Çamlıdere Şekerspor, 2013-2014 sezonunda Polatlı Şekerspor, 2014-2015 sezonunda ise TUTAP Şekerspor adıyla profesyonel liglerde mücadele eden yeşil beyazlı kulüp amatör liglere düşer.

2015 yılı itibarıyla, Kulüp Başkanı Orhan Kapelman tarafından “Ben hep ülkücüydüm!” açıklamasıyla gündeme gelen ve sadece ülkücü futbolcularla teknik direktörlere kadrosunda yer vereceğini belirten kulübün adı da Turanspor AŞ yapılır.

Fakat bu mücadele de uzun sürmez.

Turanspor 2015-2016 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’den çekilir.

Tabii, bu çekilme olayında enteresan bir hadise vardır. Kulübün kiracısı olduğu Şeker Fabrikası tesislerinden borçlarını ödeyemediği için çıkartılmasının akabinde kulüp yönetimi bir türlü konaklayacak yer bulamaz ve kulüp, tarihe karışır böylece.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa