Epic-Apple kavgası kızışıyor
Teknoloji şirketlerinin piyasadaki hakim konumlarını kendi çıkarları için kötüye kullanmaları da bu uygulamalara ceza verilmesi de görülmedik vaka değil. Microsoft, 2009’da Internet Explorer’ı Windows 7’de varsayılan tarayıcı olarak sunması nedeni ile Avrupa Birliği rekabet kurumları tarafından suçlanmış ve bir anlaşma imzalayarak AB sınırları içerindeki Windows 7’lerde bir tarayıcı seçim ekranı sunmak zorunda kalmıştı. Bu anlaşmanın şartlarını ihlal etmesi nedeni ile 2013’te Microsoft’a 731 milyon dolar ceza kesilmişti. Benzer şekilde, 2018’de Android’deki Google arama motoru entegrasyonu nedeni ile mobil cihazlardaki hakim konumunu kötüye kullanmaktan 5 milyar dolar ceza kesilmişti. Şimdi önümüzde bir ayağı da propaganda üzerinden sürecek ve sonuçları mobil uygulama ekosisteminde ciddi değişikliklere yol açma olasılığına sahip Epic-Apple kavgası var.
Kavganın bir yanında iki yıl gibi kısa bir sürede değerini 1 trilyon dolardan 2 trilyon dolara çıkartan Apple var. Apple’ın uygulamalardan aldığı yüzde 30 komisyon daha önce de farklı şekillerde şikayet konusu oldu. Spotify, Apple’ın kendi müzik uygulamasında böyle bir komisyon söz konusu olmadığı için 2019’da haksız rekabet başvurusunda bulundu. Telegram da temmuz ayı sonunda benzer bir başvuruda bulundu. Şimdi Epic’in başvurusu Apple’ın bu kapalı sisteminin duvarlarını biraz daha zorlayabilir. Rakibi Android’in aksine iOS sistemlerde uygulamaları Apple’ın uygulama mağazasının dışındaki kaynaklardan yükleme imkanı yok. Bu da Apple’a iPhone ve iPad için uygulama geliştirenler ve iOS ekosistemi üzerinde sıkı bir kontrol sağlıyor. Apple bu sıkı kontrolü güvenlik gerekçesi ile savunuyor. Öte yanda ise Apple kadar ‘büyük’ olmasa da 17 milyar dolarlık değeri ile oyun endüstrisinin büyük şirketlerinden Epic var. Epic mali olarak bu kavgayı uzun süreli sürdürebilecek konumda. Ve görünen o ki bu kavgayı sürdürmeye de niyetli.
Apple CEO’su Tim Cook kısa süre önce ABD Senatosunun bir komitesine Apple’ın tekel konumu konusunda ifade verirken bir senatörün “Apple bugüne dek kızgınlığını kamuya açık olarak ifade eden herhangi bir geliştiriciye misillemede bulundu mu?” sorusuna “Biz misillemede bulunmayız ya da zorbalık yapmayız. Bu, şirket kültürümüze fazlasıyla aykırı” yanıtı vermişti. Bu yanıtın üzerinden daha bir ay bile geçmeden Apple, Fortnite’ı mağazasından atmakla yetinmeyeceğini, Epic’i de 14 gün içinde geliştirici programından çıkartacağını duyurdu. Biri misilleme mi demişti? Fortnite Epic’in tek ürünü değil. Pek çok oyun geliştiricisinin oyunlarını hazırlamakta kullandığı Unreal Engine de Epic’in. Epic’in geliştirici programından çıkartılması Unreal Engine’in de MacOS ve iOS ile uyumluluğu açısından bu oyun motorunu kullanan geliştiricileri sıkıntıya sokacaktır. Epic bir yandan bu kararı durdurmak için yasal başvurularda bulunuyor bir yandan Apple’a karşı kampanyasını hayran kitlesine yaymak için #freeFortnite etiketiyle bir turnuva düzenliyor. Aynı dertten muzdarip olan irili ufaklı geliştiriciler de birer birer Epic’e desteklerini açıklamaya başladı.
Epic’in asli derdi ödemek zorunda kaldığı yüzde 30 olsa da Apple’ın iPhone ve iPad’lere yüklenebilen uygulamalar konusundaki baskısını kırabildiği bir sonuç çıkması hem bu cihazlara yüklenebilen uygulamaların çeşitliliği açısından hem uygulamaların nereden yüklenebileceğini seçmek açısından kullanıcıların avantajına olacaktır. Bu tipte bir karar Apple için ise bir yandan elindeki pazarın küçülmesi anlamına gelirken diğer yandan da iOS’ta köklü altyapısal değişiklikler yapmasını zorunlu kılacaktır.
Evrensel'i Takip Et