Ücretin ödenmemesi haklı fesih sebebidir
SORU: Merhaba, ben Antalya’da 15.06.2020 tarihinde işe girdim ve 16.06.2020 tarihinde sigortam yapıldı. Haziran ayının çalıştığım ücretini aldım fakat temmuz ayının ücretini alamadım ve işe gitmedim çünkü eğer gitmeye devam etseydim içeride daha fazla param birikecekti. Fakat e-devletten kontrol edince giriş tarihim var ama çıkış tarihim gösterilmiyor. Uzun bir zamandır paramı istiyorum ama vermiyorlar ve istifanı yazarsan alırsın diyorlar ama istifa yazdırırken hiçbir alacağım yoktur ve hiçbir hak talebinde bulunmuyorum diye istifa dilekçesi imzalatıyorlar ve paramı yine vermeyecekler ya da çok az verecekler. Faturamı ödeyemediğimden dolayı hattım servis dışı kaldı, faturalar birikti, eve erzak alamıyorum. Avukata verecek param yok ben ne yapabilirim? Maddi manevi dava açmak istiyorum. Benim alacağım (Bana söylenen 1950 TL) tutarı alayım. Lütfen bana bir yol yordam gösterin. Teşekkürler.
CEVAP: İyi günler. Sorunuzu cevaplamaya, avukat tutmaya maddi gücünüzün olmaması durumunda ne yapmanız gerektiği ile ilgili bilgi vererek başlamak isterim. Bunun için bulunduğunuz ilin barosuna (Antalya Barosu) giderek Adli Yardım Bürosuna tarafınıza avukat atanması için başvuru yapabilirsiniz. Ancak, burada size görevlendirilecek avukatın da dava açabilmesi için gider avansının sizin tarafından karşılanması gerekir. Bu durumda da ilgili muhtarlıktan fakirlik kağıdı alarak başvurabilirseniz, dava harçları ve giderleri için de mahkemeden adli yardım talebinde bulunabilirsiniz.
İş Kanunu’nun 24. maddesinde yer alan işçi açısından haklı nedenli fesih sebeplerinden biri de işverenin işçinin ücretini kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap etmez veya ödememesi durumudur. Dolayısıyla, eğer temmuz ayında çalıştığınız halde ücretiniz tarafınıza ödenmemiş ise bu durumda iş sözleşmenizi feshedebilirsiniz. Ancak, kıdem tazminatına hak kazanabilmek için bir yıllık çalışma koşuluna sahip olmadığınız için kıdem tazminatı alamazsınız. İşverenin sizi işten çıkarmamış olması ise 7244 sayılı Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile iş sözleşmelerinin salgın sürecinde sonlandırılamayacağına ilişkin düzenlemedir.
Ancak, bu belirtmiş olduğunuz durum, maalesef, eğer kastettiğiniz bu ise, tarafınıza manevi tazminat ödenmesi unsurlarını taşımamaktadır. İşçinin işverene karşı manevi tazminat alabilmesi için işverenin eylemlerinin veya hareketlerinin işçinin kişilik haklarını ihlal etmesi gerekmektedir. İş hukukunda ise, ücretin ödenmemesi, işçi açısından manevi tazminat hakkı vermemektedir. Yargıtay kararlarında da işçinin kişilik değerlerine saldırı halinde, çok ağır saldırılar hariç, manevi tazminata hükmedilmesi gerektiğini belirten karar son derece azdır. Örneğin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı işçinin işveren vekili tarafından dövülmesi gibi bir ağır olayda manevi tazminata hükmetmiştir. Dolayısıyla, tarafınıza ödenmeyen ücret alacağı için dava açabilirsiniz.
Evrensel'i Takip Et