08 Ekim 2020 00:14

Üniversiteler

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi | Fotoğraf: İBB Basın Bülteni

Paylaş

İlk ve orta öğretimde sınıflar yavaş yavaş yüz yüze eğitime açılıyor. Henüz açılmayan sınıflar için taktik belli: “Dur bakalım n’olcek.”

Önce, okul öncesi ve birinci sınıf minikler cepheye sürüldü, sonuçlar gözlendi(?), zayiat olmadığına karar verildi ve diğer kuvvetler cepheye, pardon sınıfa, sürüldü. Onlara da bir şey olmazsa diğer sınıflar ve ardından üniversiteli ağabeyler, ablalar okullu olacak. Tıpkı eski savaşlarda cepheye önce düşmanın mühimmatını bitirmek için en acemilerin gönderildiği gibi. Bu başlangıcın virüsün yayılmasında, yani vaka sayısında ne kadar etkili olacağına ilişkin nasıl olsa bir veri göremeyeceğimiz için sınıfları açacağız.

Açsak bir dert, açmasak daha büyük dert. Uzaktan öğretimin tablet, internet sorunları ortada.  Ama bence bu okul açma işine üniversitelerden başlamalıydık. Tüm önlemlerin alındığı söylenen okuluna giden birinci sınıf öğrencisi Ferit akşam eve gelince, teneffüste arkadaşlarıyla “Birbirlerini taşımaca” oynadığını söyledi. 6 yaşındaki çocuğu arkadaşından uzak tutamayız ama 20’li yaşlarındaki genç maske, mesafeye Ferit’ten daha fazla dikkat eder.

Üniversitelerin mühendislik, sağlık bilimleri, beden eğitimi ve spor ve konservatuvar gibi bölümlerinde uzaktan öğretim boşa çekilmiş kürekten fazla bir şey değildir. Birçok üniversitenin toplam öğrenci sayısının 3’te, 4’te biri olan bu öğrencilerin evlerinden çok okullarında bulunması daha güvenlidir. En azından taşıyıcı olsalar bile aile büyüklerinden uzak olacaklardır. Yurtlarda her odada 1 öğrenci kalabilir, okul yemekhanelerinde 6 kişilik masalarda 2 kişi oturabilir. Sınıflarda yığılmalar oturma düzenleriyle önlenebilir. Ama bu sorumluluğu önce YÖK, sonra rektörler alabilmelidir.

Uzaktan öğretim devam ederse ne olur? WhatsApp gurubunda yazışan hocaların sohbetinden durumun vehameti anlaşılabilir.

Sisteme erişim sağlayabiliyor musunuz? Ben erişemiyorum. Online derse tıkladığımda sayfa açılmıyor. Maalesef ben de erişemiyorum.

Hocalar böyle konuşuyor. Öğrenciler ne yapsın. Soruyorlar.

Hocam ders giremedik sorun bizde mi, sizde mi? Sınavlar da online mı? Ara sınav 150, final sınavı 250‘ye çözdürülüyormuş hocam. Biz ne yapacağız?

Durum bu. Neredeyse gereksiz olan her şey serbest oldu. Üniversitelerde gerekli önlemler alınmalı ve uygulama temelli bölümlerde eğitim başlamalı. Ama bunun için yöneticilerin hiç istemeseler de biraz çaba sarf etmeleri gerekiyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa