Güçlendirilmiş parlamenter sistem kimin?
Fotoğraf: Metin Aktaş/AA
Berbat bir rejim altında yaşadığımız tartışılmaz. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” denen tek adam yönetimi katlanılır türden değil ve bertaraf edilmesi şart. Öyle ki, borç için ABD ile Ülkü Ocaklarını kapatan Avrupa’ya muhtaç olan Erdoğan manevraya zorlanıp “hukuk reformu”ndan söz açar oldu.
Sorun, yerine ne konacağında.
Erdoğan’ın gündeme taşıyıp belki de Bahçeli’siz sürdürmeyi tasarladığı beş para etmeyeceği baştan belli “hukuk reformu” güzellemeleri alternatif olabilir mi? Burjuva muhalefetten bu göstermelik şirinliğe ram olup Erdoğan’a elini uzatacak çıkar mı? Çıksa, yaraya merhem olur mu?
Yoksa en son Erdoğan’ın Eski Başbakanı Davut Bey’in yeni anayasa taslağının merkezine koyduklarını açıkladığı “güçlendirilmiş parlamenter sistem” mi çaredir? Bu merhem derde deva olur mu?
“Çağdaş bir anayasa”yla; “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi”ni savunduğunu açıklayan Demirtaş’ın da katılımıyla burjuva muhalefet cephesinin tek adam rejiminin karşısına koyduğu bu: Eskisinin savunulacak yanı bulunamadığı için “güçlendirilmiş” sıfatıyla tahkim edilmeye çalışılan bildiğimiz parlamenter sistem!
Burjuva muhalefetin kurtuluş reçetesi bu. Ama tek adam rejiminden az çok farklı olan parlamenter rejim, gerçekte Erdoğan’ınkinden ne kadar farklı?
Evet, şimdi Erdoğan kararnamelerle yönetiyor ve bunlar özel olarak küçük bir zümrenin çıkarlarını yansıtıyor. Ama sadece özel olarak. Yoksa artık çoktan “aileden” olan “5’li çete” adı takılmış tekellerin çıkarlarını temsil etmekle kalmadığı kesin. Tek adam rejiminin özel olarak yeni yetme tekellerin çıkarlarını gözetip tüm devlet ihalelerini onlara verdiği, yetmeyip hazine garantili müşterilerle onları ihya ettiği biliniyor. Geliştirilmekte olan silah sanayi de elinde.
Ancak tek adam rejimi, işçiler ve emekçi halk karşısında, genel olarak tekellerle büyük toprak sahiplerinin çıkarlarının savunucusu. Örnekse kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesi ya da ücretsiz izinle günlük 39 TL dayatması sadece “5’li çete”ye yaramıyor. Pandemide herkese eve kapan denirken, sadece “5’li çete”nin işyerleri değil, ama 7 bin 500 işçisinden 1383’ü kovid olan Koç’un Ford Otosan’ı da tam hız çalışıyor.
Parlamenter sistem kimin çıkarlarını gerçekleştirecek? Halkın mı? İşçilerin mi? “Güçlendirilmiş parlamenter sistem” kimin devletinin rejimi, hangi devletin bir biçimi olacak? Tekellerin egemenliğindeki burjuva devletin -bunu kim inkar edebilir?
Kuruldu kurulalı parlamentoda kaç işçi vekil oldu? Bir? İki? Birkaç eski sendikacıdan başkasını duyan var mı hiç? Güçlendirilince, işçileri mi vekil yapacaklar?
Şu bildiğimiz parlamento işçiler lehine kaç yasa çıkardı? Birini hatırlayan var mı? Bir Zonguldak madencilerinin hâlâ hayırla andığı Ecevit işçilere sabun ve havlu dağıttırmıştı. Ama o da, 1963’te, Çalışma Bakanıyken çıkarılan 275 sayılı yasayla grev ve toplu sözleşme hakkını yasaklanabilir kıldı.
İşçilerin bir burjuva partisinden bile vekil adayı olma imkanı yok. Tekellerin çıkarlarını savunanlarınsa işçiler lehine yasa yapması hayal! Ama işçiler yönetmiyorsa, tek adam ya da parlamentoyla çok adam yönetmiş, arada bir fark olsa bile, ne kadardır? İkisinde de tekeller egemendir.
Var mısınız politikayı profesyonel politikacıların kapalı devre al gülüm-ver gülüm oyunu olmaktan çıkarmaya? Var mısınız vekilleri fabrikalardan başlayarak seçmeye? Vekillerin vasıflı bir işçiden fazla maaş almamasına var mısınız?
Fabrikalar, işyerleri, köyler ve mahallelerde ilk kademe meclisleri kurup halkın doğrudan politika yapmasına var mısınız? Sonra ilçe ve il meclisleri. Her birinin bir üst kademeye vekillerini göndererek, en üstte bütün egemenliği elinde toplayacak bir üst meclis kurmaya var mısınız? Vali ve kaymakam olmadan, yalnızca seçilenlerin yönetmesine ne dersiniz? Cumhurbaşkanı ve bakanlarıyla, tüm iktidarın, yasamayla yürütmeyi şahsında birleştirecek bu mecliste olmasına var mısınız?
Ve önemlisi, seçmenlerin seçtikleri vekillerden hoşnut olmadıklarında derhal değiştirip yenisini seçmesine ne dersiniz?
Bu da meclis sistemi; ama parlamentarizm değil, halkın egemenlik sistemidir!
- Gündem ve saptırma... 14 Ocak 2025 04:53
- Öcalan görüşmeleri ve CHP 07 Ocak 2025 05:17
- 2. çözüm süreci mi? 31 Aralık 2024 06:30
- İçeride ve dışarıda kriz... 24 Aralık 2024 05:36
- Milli güvenlik, Türkiye ve İsrail siyonizmi... 17 Aralık 2024 05:56
- Ortadoğu yeniden dizayn edilirken... 10 Aralık 2024 05:08
- Esad’la görüşüp anlaşma mı, kavga mı? Hangisi? 03 Aralık 2024 06:45
- CHP ile Cumhur ve sınama yanılma… 27 Kasım 2024 06:45
- Papatya falı ve havuçla sopa... 19 Kasım 2024 04:58
- İngiltere'de Kasım Gelincikleri ya da 'şehitleri anma' günü 12 Kasım 2024 04:26
- Hoş geliyorsun faşizm… 06 Kasım 2024 04:55
- İşçi sınıfının ekonomik mücadelesinde kendisinden başka güvenecek kimsesi yoktur! 22 Ekim 2024 04:50