Sağlık Bakanlığı'na çağrı: Çocuklar mahvoldu, aşıda öğretmenler öncelikli olmalı
Fotoğraf,. Pngtree
Salgını baskılamak ve önlemek aşı çalışmalarının önceliklerini oluşturuyor da aşılamada sosyal hedefler ne olmalı? En derin ve kalıcı kayıp kimde, nerelerde, öncelikle kimler aşılanmalı?
UNESCO: EKİM İTİBARİYLE DÜNYADA 47 OKUL GÜNÜ KAYBEDİLDİ, TÜRKİYE’DE TÜMDEN KAYIP
UNESCO’nun topladığı 108 ülkeye dair bilgilere göre ekim ayına kadar okulların kapanması nedeniyle ortalama 47 gün yüz yüze eğitim kaybı oluştu. Bu süre normal bir okul yılının yaklaşık dörtte birine denk düşmektedir.
Türkiye bahar dönemi eğitim öğretimini hiç yapmadı. Güz dönemi de ne yaptığı belli değil. Şu anda ne zaman açılacağının ucu açık olmak üzere okullar bir aydır tümden kapalı, zaten bazı sınıflar sadece 2 gün okula gitmişti. Yani güz döneminde de okullarımız kapalı. Bunun 25 milyona yakın okul ve üniversite çocuğu ve öğrencisine etkilerini biliyor muyuz?
SURİYELİ SIĞINMACI ÇOCUKLAR ÇEVRİMDE DE YOK
Öğretmenlere soruyorum, okul çağındaki bir milyona yakın sığınmacı çocuk ne yapıyor diye. Onların uzaktan öğretime katılımları ne durumda? Deneyimler o ki, Suriyeli çocuklar tümden kaybolmuş durumda.
EN BÜYÜK KAYIP ÇOCUKLARIMIZ VE GENÇLERİMİZDE
Maalesef pandemi ve uygulanan kapanmalarda, okulların 3-5 haftalık kapatılmasında bile, bazı araştırmalara göre sadece birkaç ay kaybedilmedi, çocuklar mevcut gelişimlerinden de oldu. Daha bahardaki kapanmalardan 22 aya kadar gerileme oluştuğuna dair İngiltere’den araştırmalara birkaç hafta önce yer vermiştim.
Yerleşik, göçmen veya sığınmacı, durum hiç de iç açıcı değil. UNESCO raporları bunun çok ağır bir sorun olduğunu, hem öğrenme kayıplarını hem de eşitsizlikleri artırdığını belirtiyor. Yapılan araştırmalar da her geçen gün sorunların birikerek büyüdüğüne işaret ediyor.
SOSYAL TEMAS EKSİKLİĞİ ÇOCUKLARIN YAŞAM KALİTESİNİ ÇOK DÜŞÜRÜYOR
İnnsbruck Üniversitesi Tıp Fakültesinden Çocuk, Gençlik Psikiyatrisi, Psikoterapi ve Psikosomatik Bölümünden Kathrin Sevecke ve ekibinin 3-12 yaş grubunda 220 çocuk ve 438 ebeveyn ile görüşmelerle sürdürdükleri çalışmanın daha yeni bu hafta açıkladıkları ilk sonuçlarına göre kapanma veya sosyal izolasyon en çok çocukları etkiliyor. Gerek çocuklar gerekse ebeveynler salgınla ilgili kısıtlamaların açık etkileri olduğunu ifade etmiş bulunuyor. “Karantina sonucunda çocuklar büyük bir yaşam kalitesi kaybına uğradılar. İlk analizlere göre bunun yüzde 80’i sosyal temas eksikliğinden kaynaklanıyor.”
YOKSUL VEYA ONLİNE KÜÇÜK ÇOCUKLAR ÇOK DAHA GÜÇ DURUMDA
Tao ve arkadaşlarının Hong Kong’taki yaptıkları araştırmada çocukların psikososyal sorun riskinin, özel eğitim ihtiyacı olan ve / veya akut veya kronik hastalığı olan çocuklarda, akıl hastalığı olan annelerde, tek ebeveynli ailelerde ve düşük gelirli ailelerde daha da yükseldiğine işaret ediyordu. Egzersiz-hareket eksikliği, uyku düzenlerinin değişmesi, elektronik aletlerle daha uzun süreli karşı karşıya kalmaları bu psikososyal riskleri artırıyor.
Y. Kesema’nın araştırmasına göre pandemi döneminde dijital medya kullanımı sadece eğitim aracı olarak değil oyun ve eğlence, her tür sosyal ihtiyaç için, başta da çocuklar arasında çok daha yaygınlaşmış bulunuyor. Aileler ne yapacağını bilemiyor.. Bunu denetlemek ve yönlendirmekten tek başına ebeveynler sorumlu değildir. Öğretmenler, okullar, yöneticiler ve politika yapıcılar sorumlu bulunmaktadır.
Sadece dezavantajlılar da değil. Lau ve arkadaşları, yoksullar daha çok etkilense de okul kapanmalarından tüm ailelerin, tüm çocuk ve gençlerin pek çok olumsuz etkiyle ve güçlükle karşı karşıya kaldığını belirtiyor. Yaptıkları araştırmaya göre; uzaktan öğretimde anne babalar veya öğrenciler kendi başlarına çaresiz kalıyor.
AŞIDA ÖĞRETMENLER ÖNCELİKLİ OLMALI
Okullar bir gün bile gecikmeden açılmalı, gerekirse her apartmanda, her sokakta derslik oluşturularak örgün ve yüz yüze eğitime, okullara devam etmeliyiz. Maske, seyreltme, mesafe, havalandırma… ne gerekiyorsa onları da yapalım, ama okulları açık tutalım.
Kaldı ki okulların kapalı kalmasının salgında bir katkısı yok. Okul ve üniversiteler marttan bu yana neredeyse tümden kapalı olduğu halde salgın artarak devam ediyor.
Toptan 14 günlük karantinalar olabilir ama onun dışında okullar hep açık kalmalı. Yoksa sadece bugünü değil bir kuşak ve geleceğimizi kaybediyoruz. Salgın aşılır da okulları kapatarak telafisi belki hiç de mümkün olmayacak çok daha ağır pek çok sosyopsişik ve sosyopolitik soruna bizzat kapı aralıyoruz.
Aşının bir etkisi olacaksa, öğretmenler aşıdan ilk yararlanacak grup olmalı.
UNESCO, October 2020. WHAT HAVE WE LEARNT? Overview of findings from a survey of ministries of education on national responses to COVID-19. unesco_374702eng.pdfSteffen Arora, Tiroler Studie zeigt, Pandemie kostet Kinder viel Lebensqualität. (www.derstandard.at/story/2000122366221/tiroler-studie-zeigt-pandemie-kostet-kinder-viel-lebensqualitaet)
Tso, W. W., Wong, R. S., Tung, K. T., Rao, N., Fu, K. W., Yam, J. C., ... & Wong, W. H. (2020). Vulnerability and resilience in children during the COVID-19 pandemic. European child & adolescent psychiatry, 1-16.
Kesuma, Y. (2020, November). Effect of Screentime during School From Home. In Conferences of Medical Sciences Dies Natalis Faculty of Medicine Universitas Sriwijaya (Vol. 2, No. 1, pp. 101-106). Fakultas Kedokteran Universitas Sriwijaya (Faculty of Medicine, Universitas Sriwijaya) Indonesia.
Lau, E. Y. H., & Lee, K. (2020). Parents’ Views on Young Children’s Distance Learning and Screen Time During COVID-19 Class Suspension in Hong Kong. Early Education and Development, 1-18.
- MEB’in başarısı muhteşem tıklanma rekoru: İnsanın iyi ki pandemi ve deprem olmuş diyesi geliyor 10 Ocak 2025 04:58
- 22 yıllık, 72 yıllık gerileme: MEB’in, AKP’nin, milli görüşün ‘Milli Maarif’ ve ‘MESEM’ başarısı 03 Ocak 2025 04:26
- Türkiye ve Suriye yüzyılı mütaşerik maarif ve rejim modeli 27 Aralık 2024 04:43
- İsrail ve Suriye örneğinde bilimin ve bilimsel eğitimin anlamı ve önemi üzerine 13 Aralık 2024 04:40
- MEB açık öğretim okulları istatistiklerinde bir gariplik mi var? 29 Kasım 2024 04:15
- AKP'nin eğitim ve bütçeleme anlayışı: Lime lime ayrıştırmanın, imam hatipleştirmenin, metalaştırmanın, peşkeş çekmenin binbir türü 15 Kasım 2024 04:43
- Cumhuriyetin 101. yılında rüya, yurttaşlık ve ana dillerinde eğitim meselesi 01 Kasım 2024 04:26
- Üniversite nedir? Araştırma ve bilgi nedir? Kariyer yapmaktan/ uzmanlık bilgisinden farkı nedir? 18 Ekim 2024 04:42
- Akademinin yeri ve değeri: 207 üniversite bir 'muhabir Rüya' eder mi? 11 Ekim 2024 04:43
- MEB istatistiklerinin gör dediği açlık, dayatma ve niteliksizlik 04 Ekim 2024 04:50
- Türk Psikologlar Derneğinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline dair görüşü: Eğitim değil eğitimi ihlal modeli 27 Eylül 2024 04:42
- AKP ve MEB’in büyük mahareti: Bağnazlığı ve emek sömürüsünü sürdürmeye diplomalı çözüm 20 Eylül 2024 04:15