Çocuklara silah sevdirmek isteyenler
Bir bebek doğduğunda insanlar ona güzel şeyler sunmak için yarışırlar. Bir bebek dünyaya geldiğinde, yalnız ana babanın değil, ona bakanların hemen hepsinin yüzlerinde beliren ifadeler bile olağanüstüdür.
Bir bebeğe yakışmayacak, ona yaklaştırılması bile istenmeyecek şeylerin başında silahlar olsa gerekir. Ama dünyanın çirkinleşmesi için didinen ölüm tacirleri böyle düşünmüyorlar.
Günümüzde silah üreticileri oyunlarını eskiye göre çok daha açık oynuyorlar. Dünyanın en büyük silah üreticilerinden biri olan Britanya merkezli BAE Systems, yıllardır çocukları hedefliyor. Geçen yıl başlatılan Mühendislik Masalları da bu kampanyanın bir parçası.
BAE çok büyük bir şirket ve üretiminin yüzde 98 kadarı askeri amaçlı. Dünyanın her yerine silah satan BAE, Britanya dışında ABD, İsveç, Avustralya ve İsrail’de de yan şirketleri ile üretim yapıyor. Özetle, BAE küresel ölüm tacirlerinden biri.
Mühendislik Masalları eylül 2020’de YouTube üzerinden yayımlanan videolardan oluşuyor. Bu videolarda kan ve ölüm değil, çocuklara sevimli gelecek bir yüz ve ses var. Ekranda belirenler profesyonel oyuncular değil; BAE çalışanları veya ordudan birileri. Hedeflenenler ise, 5-6 yaşındaki çocuklar.
Bu masallardan biri, Goldilocks and Üç Ayı. Anne ayı çok lezzetli olan ballarını pazara taşıyan bir girişimci! Bal, organik ve çok tutuluyor. O kadar çok tutuluyor ki, anne ayı ve yavruları sürekli bal topluyor, paketliyor ve dünyanın her yerine gönderiyorlar. Hatta evlerinin hemen yanına bir küçük fabrika kuruyorlar. Anne ayı ve yavruları başarıdan başarıya koşuyorlar.
Anne ayı fikir üzerine fikir üretiyor; çeşit çeşit yepyeni ballar, sonra da yan ürünler akıl ediyor. Çok başarılı oldukları için marka ve amblem (logo) da buluyorlar. Bu müthiş girişimci masalının ikinci dakikasında, Goldilocks adlı çok meraklı bir kız çocuk ortaya çıkıyor. Videonun geriye kalan 5 dakikasında, merak önce yaramazlıklara, sonra da buluşlara yol açıyor.
Mühendislik Masalları silah, kan ve ölüm içermiyor. Tam tersine, çocuklara sevimli gelecek ayıcıklar gibi karakterlerle dolu. Bir diğer masalın adı, Üç Küçük Domuz. Daha geleneksel Sindirella (Külkedisi) gibi karakterler içeren masallar da var.
Bu masalların hepsi, hiç kuşkusuz, kötü niyetli. BAE, bu masallarla da yetinmeyerek; salgından da yararlanmış: Okula gidemeyen çocuklar için hazırlanmış malzemeleri dağıtarak çocuklara reklam yapmak yoluna gitmiş. BAE web sitesinde okullara yönelik çalışmaların şirketin ününün hem yerel olarak, hem de ülke çapında iyileştirilmesi için yürütüldüğü belirtiliyor.
Bu kampanyaya karşı çıkan barışseverler, büyük silah üreticilerinin çocukları hedef aldığı diğer örnekleri de eleştiriyorlar. Bu şirketlerden biri olan Thales, çocuklar için füze atma simülasyonu içeren oyunlar hazırlatıyor. Suudi Arabistan’a füzeler satan MDBA, her yıl “Robot Kapışması” adını taşıyan, 11 yaşındaki çocuklara yönelik bir yarışma düzenliyor. Suudiler tarafından Yemen’de kullanılan kimi füzeleri üreten Raytheon da her yıl ülke çapında öğrencilerin katılabildiği bir yarışma düzenliyor.
Büyük silah üreticilerinin sevimli görünmek için yapmayacakları yok. Barışseverler silah tacirlerinin çocuklara ve okullara yönelik çalışmalarının korkunç ve kabul edilemez olduğunu vurguluyorlar. Özellikle Suudi Arabistan’a satılan silahların Yemen’deki katliamlarda kullanılmasını unutturmak istiyorlar. BAE ürettiği uçakların Yemen’de yol açtığı katliamları unutturmak için masalları ve okul araç gereçlerini kullanıyor. Silah üreticilerinin yanında olan hükümet de bütün bunlara hiç sesini çıkarmıyor.
Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, silah üreticileri ölüm tacirleridir ve ölüm siyasetini desteklerler. Türkiye’de gündemde olan S-400 ve Patriot da ölüm araçlarıdır. “Milli tank” da. Ölüm araçları, “yerli ve milli” olsunlar ya da olmasınlar, çocukların düşmanlarıdır. Bir bebek doğduğunda ona sunulabilecek en güzel şey, barıştır.
Evrensel'i Takip Et