Sağlık sebepleri ile fesihlerde kıdem tazminatı ödenir
Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA
SORU: Sayın Devrim Avcı, merhaba. Ben emekliyim ve bir işyerinde 2009 tarihinden beri çalışıyorum. 2012 yılında baypas oldum ve halen de çalışmaya devam ediyorum. İşim çok stresli ve son zamanlarda hem göğsümde ağrı oluyor, aldığım nefes yetmiyor hem de tansiyonum 17/10’lara kadar çıkıyor. Bu rahatsızlıklarımı beyan ederek tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim? Doktor raporu gerekir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim?
Saygılarımla.
CEVAP: İyi günler. Öncelikle geçmiş olsun diliyorum.
İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçi açısından haklı nedenle fesih sebeplerini düzenleyen maddede ana başlıklardan bir tanesi de ‘sağlık sebepleri’ başlığıdır. Sağlık sebepleri ile ilgili olarak yapılan fesihlerde bu fesih işçi ya da işveren tarafından da yapılmış olsa, işçi kıdem tazminatı almaya, koşullarını sağladığı takdirde, hak kazanmaktadır. İşçinin kıdem tazminatı almadan iş sözleşmesinin fesih halleri “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” başlıklı fıkrada yer alan hallerdir. Bunun dışında İş Kanunu’nun 25. maddesinin diğer hallerinde yapılan fesihlerde işçiye kıdem tazminatı ödenmelidir.
İşçi açısından sağlık sebepleri nedeni ile haklı fesih ile ilgili düzenlemede,
“a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması ve
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması” halleri yer almaktadır.
Sorunuzda da bahsetmiş olduğunuz üzere, sizin durumunuz işin yapılmasının sizin sağlığınız veya yaşayışınız açısından tehlikeli olma durumu ile ilgilidir. İşin niteliğinin ve yapılmasının sağlığınız açısından tehlikeli olması halini de sizin ispatlamanız gerekmektedir. Dolayısıyla fesih hakkınızı yasaya ve uygulamaya uygun olarak, işin sağlığınız için tehlikeli olması hususunu alacağınız bir doktor raporu ile birlikte işverene bildirmeniz gerekmektedir. Bu fesih için doktor raporunuzun olması sizin talebinizi daha rahat ispatlayabilmeniz ve kıdem tazminatınızı ödenmemesi halinde mahkemede de lehinize delil olması açısından önemlidir.
Sonuç olarak alacağınız bir doktor raporu ile yaptığınız işin sizin hayatınız ve yaşayışınız için tehlikeli olduğuna dair ispatlayıcı bir belge ile işvereninize başvurarak iş sözleşmenizi feshetmeniz durumunda kıdem tazminatınızın yasa gereği işveren tarafından tarafınıza ödenmesi gerekmektedir.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31