08 Şubat 2021 23:37

Sağlık sebepleri ile fesihlerde kıdem tazminatı ödenir

kadın işçi

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

Paylaş

SORU: Sayın Devrim Avcı, merhaba. Ben emekliyim ve bir işyerinde 2009 tarihinden beri çalışıyorum. 2012 yılında baypas oldum ve halen de çalışmaya devam ediyorum. İşim çok stresli ve son zamanlarda hem göğsümde ağrı oluyor, aldığım nefes yetmiyor hem de tansiyonum 17/10’lara kadar çıkıyor. Bu rahatsızlıklarımı beyan ederek tazminatımı alıp işten ayrılabilir miyim? Doktor raporu gerekir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim?

Saygılarımla.

CEVAP: İyi günler. Öncelikle geçmiş olsun diliyorum.

İş Kanunu’nun 24. maddesinde işçi açısından haklı nedenle fesih sebeplerini düzenleyen maddede ana başlıklardan bir tanesi de ‘sağlık sebepleri’ başlığıdır. Sağlık sebepleri ile ilgili olarak yapılan fesihlerde bu fesih işçi ya da işveren tarafından da yapılmış olsa, işçi kıdem tazminatı almaya, koşullarını sağladığı takdirde, hak kazanmaktadır. İşçinin kıdem tazminatı almadan iş sözleşmesinin fesih halleri “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” başlıklı fıkrada yer alan hallerdir. Bunun dışında İş Kanunu’nun 25. maddesinin diğer hallerinde yapılan fesihlerde işçiye kıdem tazminatı ödenmelidir.

İşçi açısından sağlık sebepleri nedeni ile haklı fesih ile ilgili düzenlemede,

“a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması ve

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması” halleri yer almaktadır.

Sorunuzda da bahsetmiş olduğunuz üzere, sizin durumunuz işin yapılmasının sizin sağlığınız veya yaşayışınız açısından tehlikeli olma durumu ile ilgilidir. İşin niteliğinin ve yapılmasının sağlığınız açısından tehlikeli olması halini de sizin ispatlamanız gerekmektedir. Dolayısıyla fesih hakkınızı yasaya ve uygulamaya uygun olarak, işin sağlığınız için tehlikeli olması hususunu alacağınız bir doktor raporu ile birlikte işverene bildirmeniz gerekmektedir. Bu fesih için doktor raporunuzun olması sizin talebinizi daha rahat ispatlayabilmeniz ve kıdem tazminatınızı ödenmemesi halinde mahkemede de lehinize delil olması açısından önemlidir.

Sonuç olarak alacağınız bir doktor raporu ile yaptığınız işin sizin hayatınız ve yaşayışınız için tehlikeli olduğuna dair ispatlayıcı bir belge ile işvereninize başvurarak iş sözleşmenizi feshetmeniz durumunda kıdem tazminatınızın yasa gereği işveren tarafından tarafınıza ödenmesi gerekmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa