Redfotoğraf’tan ‘Erk-Ek’ 8 Mart sergisi
Fotoğraf: Aysun Ataç
Pandemi dönemi sanat ve galeri ilişkisini de etkiledi. Fotoğraf da bundan payını aldı. Son zamanlarda sergiler web sitelerinden düzenlenir oldu. Sanal sergi, PDF, slayt şovlar gibi bilgisayar destekli sergiler açılmaya başlandı. Gücü olanlar albüm ve katalog çıkartarak bu süreci yaşıyor.
Redfotoğraf grubu da 2021 yılındaki ilk fotoğraf projesinin temasını, şiddete maruz kalmış güçlü kadınlar ve şiddet uygulayan aciz erkekler olarak belirleyerek ‘ERK-EK’ başlıklı 8 Mart fotoğraf sergisi için katılım duyurusunda bulunmuştu. Sergi organizasyonunu Aylin Leblebici Öztürk, Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu ve Nuray Özgülnar yaptı. 45 fotoğrafçının katıldığı 79 fotoğrafın yer aldığı sergi 8 Mart 2021 tarihinde www.redfotograf.com sitesinde açılacak.
Sergi duyurusunda şöyle deniliyor;
“Kadına yönelik şiddet; yakın partner şiddeti, cinsel taciz ve namusa dayalı şiddet, kadın sünneti ve nihayetinde kadın cinayetlerine neden oluyor. Cinsiyete dayalı şiddet evde, işte, okulda, sokakta veya internette gerçekleşiyor. Şiddet, hiçbir kültürün meşru parçası değildir. Cinsiyete dayalı şiddet her ülkede, kültürde veya toplulukta mevcuttur. Dünya çapında her üç kadından biri, çoğunlukla yakın bir partner tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin yayımladığı verilere göre, dünya genelinde kadınların yüzde 35'i hayatlarının bir döneminde eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Dünya genelinde her gün 137 kadın, aile fertlerinden biri tarafından öldürülüyor. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, anayasal hakkın ihlali anlamına gelmekte, bu ihlalin önlenmesi için hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir. Aile içi şiddet suçtur, hukuka aykırıdır ve bu nedenle de özel bir mesele değildir. Sessizlik, aile içi şiddetin devam etmesine neden olur. Herkes, kadınlar dahil, güvende ve korkusuz olma hakkına sahiptir, ev içi alan dahil her yerde. Mağdurun davranışı asla bir rıza göstergesi olarak alınamaz. Bu, suçu mağdura / hayatta kalana kaydırır ve en aza indirir. Soruşturma açılması ise kadının beyanına dayalı olmalıdır. Cinsel tercihlerinden dolayı (LGBT bireyler, trans kadınlar, lezbiyenler, biseksüeller…) ötekileştirilip yok sayılmaya çalışılıyorlar. Toplamda ERK-EK’e karşı birlik, dayanışma ve mücadele, insan hakları mücadelesinde bizleri bir araya getiriyor.
Kapitalizmden beslenen, militarizmle sarıp sarmalanan, din, töre ve geleneklerle içselleştirilen, feodal erkek şiddeti, sistem tarafından değişik biçimler ve adlarla yeniden yeniden üretiliyor. TV, gazeteler ve sosyal medya aracılığı ile ırkçılık ve şovenizm körüklenerek, namus ve töre cinayetleri neredeyse cezasızlık ile ödüllendiriliyor. Dünyanın her yerinde kadınlar ulusal, sınıfsal, cinsel sömürü ve saldırılara maruz kalmakta. Sermaye gibi, şiddetin de vatanı milleti, dini, mezhebi yok. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, militarizme, ırkçılığa, milliyetçiliğe ve faşizme karşı kadınlar dayanışmayı örüyor, seslerini yükseltiyorlar. Bu fotoğraf projemiz ile kadınları daha güçlü, daha öz güveni yüksek, daha bağımsız ve özgür biçimde anlatabilmek adına yola çıktık. Bu meselede saldırgan erkeği göstermenin ve onu koruyan adalet sistemi (ERK) konusunda farkındalık yaratmanın önemine inanıyoruz.”
Sergide yer alan fotoğrafçılar: Adem Topal, Ahmet Kemal Akıncı, Ali Osman Abalı, Arman Camgözoğlu, Aylin Leblebici Öztürk, Aysun Ataç, Baytekin Kara, Bese Balkan, Betül Toygar, Deniz Özbolat, Efsun Polat Koyuncu, Engin Çolakoğlu, Enver Enli, Faruk Bilal, Figen Özkan, Gülseren Akdoğanbulut, Hakan Gönüllü, Hakan Ottaş, Halil Doğan, Hamza Yıldız, Hatice Ataç, Hatice Çelik, Hayriye Mihyaz, Kasım Yıldırım, Kerem Ocak, Kinyas Bostancı, Mehmet Özer, Meliha Coşkun, Metin Ekinci, Metin Yoksu, Murat Germen, Nil Ayral, Nuray Özgülnar, Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu, Özcan Yaman, Paşa İmrek, Revşen Kanat, Şafak Hacaloğlu, Şakir Sağlam,Selami Büyüknisan, Sevgi Kaygun, Tamer Arda Erşin, Yeşim Ağaoğlu, Yüksel Uygun ve Zeynep Yılmaz.
Sergi 8 Mart 2021 günü www.redfotograf.com sitesinde gezilebilir. Kataloğu PDF formatında indirilebilir.
- AFAD ve 13 kare fotoğraf ve sanat festivali 11 Aralık 2024 12:35
- Ekim Devrimi'nin 107. yılında fotoğraf 16 Ekim 2024 04:10
- Kültür yolları nereye çıkar? 09 Ekim 2024 04:20
- Yurttaş meclisleri 04 Eylül 2024 04:15
- 19 Ağustos 1839 21 Ağustos 2024 04:31
- Özgürlük ve sanat 14 Ağustos 2024 04:20
- Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi 31 Temmuz 2024 04:15
- Dayanışmaya çağrı 10 Temmuz 2024 04:29
- Tez büyür çocuklar mahkeme kapılarında 03 Temmuz 2024 04:15
- Fotoğraf endüstrisi gelişiyor, ya insanlık? 26 Haziran 2024 04:36
- Evrensel’in 29. yaş günü vesilesiyle… 19 Haziran 2024 04:15
- Bellek, hatırlama ve unutturmama… 22 Mayıs 2024 04:20