16 Mart 2021

İşçi tüm alacaklarını ara buluculuk tutanağına yazdırmalı

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

SORU: Merhabalar Devrim Hanım. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Haberim olmadan çıkışım yapıldı ve ben bunu sorduğumda da “Sizi İŞKUR üzerinden tekrardan işe alacağız” dediler. Aradan yaklaşık 8 ay geçmesine rağmen tekrardan işe alınmadım ve bu süre içinde de sigortasız çalıştım ve 4 aylık maaşım da ödenmedi. Ben de alacağımı almadan çıkmak zorunda kaldım. İstifa olarak gösterildiğimden dolayı da işsizlik maaşından da yararlanamadım. Şimdi ara bulucuya başvurdum sonucunu bekliyorum. Tek başına kazanma şansım var mı acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.

CEVAP: İyi günler. Sizin durumunuzda yapacağınız şey, işçilik alacaklarınız için dava açmak olacaktır. Ve siz de bunu yapmışsınız. Benim her zaman tavsiyem, hukuki bir sürecin takibinde bir avukat yardımından faydalanmak gerektiğidir. Zira, delil bildirme, tanık dinletme, bilirkişi raporlarına itiraz, ıslah dilekçesi sunma gibi yargılama aşamalarında rastlayacağınız teknik konularla ilgili olarak bir hukukçunun takibi, hem sizin süreç içinde hak kaybına uğramanızı da engelleyecektir.

İstifa eden bir işçi maalesef kıdem tazminatı almaya hak kazanamamaktadır. Ancak, sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere anladığım kadarı ile söz konusu istifa bir hile sonucu yapılmış görünmektedir.

Bu gibi durumlarda yapılan fesihlerde de feshin işveren tarafından yapıldığı uygulamada kabul edilmektedir. İş sözleşmesinin istifa ile sona ermesi halinde işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanması mümkün olmadığı gibi, ihbar ve kıdem tazminatlarına da hak kazanılamaz. Ayrıca, işçinin işverene ihbar tazminatı ödemesi yükümü ortaya çıkabileceğinden ve işçinin işsizlik ödeneğinden de faydalanamayacağı durumlarında uygulamada mahkemeler ve Yargıtay tarafından istifa türündeki belgeler daha detaylı incelenir. Dolayısıyla ara buluculuk sonucu uzlaşamamanız durumunda açacağınız davada, ispatlamanız gereken husus, ayrıca iradenizin sakatlandığı, istifa etmediğinizi ispat etmekle yükümlü olacaksınız. Yargılama aşamasında da sizin kendi el imzanız ile bir istifa dilekçesi bulunmayacağı için bu durumu ispat edebilmeniz mümkündür.

Ücret alacağı açısından ise işçi kendi dahi istifa etmiş olsa, işveren işçiye ödenmeyen ücretini, varsa fazla çalışma ücretini ve varsa yıllık izin ücreti alacağını ödemek durumundadır. Bu tür ücret alacakları, iş sözleşmesinin feshinin sebebinden bağımsız olarak eğer işçinin bu alacakları varsa, işveren tarafından ödenmelidir. Siz ara buluculuk başvurusunda tüm bu alacaklarınızı kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı ve varsa diğer tüm işçilik alacaklarını anlaşma halinde mutlaka ara buluculuk anlaşma tutanağına, eğer anlaşamaz iseniz son oturum anlaşmama tutanağına mutlaka yazdırmanız gerekmektedir.

Evrensel'i Takip Et