Meslek hastalığı haklı fesih sebebidir
Fotoğraf: Pixabay
SORU: İyi günler. Mesleğim gereği radyasyon ortamında çalışmaktayım. Yaklaşık 15 senedir kronik tiroit hastasıyım. Çalıştığım bölüm nedeniyle bu meslek hastalığı olarak geçmektedir. Ben işimden ayrılmak istiyorum ancak tek doktor raporu ile kıdem tazminatımı alabilir miyim? Böyle bir hakkım var mıdır? Teşekkür ediyor iyi günler diliyorum.
CEVAP: İş Kanunu’nun 24. maddesi işçi açısından haklı nedenle fesih sebeplerini düzenler. Maddenin alt başlıklarından biri ‘sağlık sebepleri’ başlığıdır. Bu düzenlemeye göre, “a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olması halini düzenler ve b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması” hallerini düzenler.
Sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz durum ise, işin yapılmasının ve sizin durumunuzda işin niteliğinin de işçi sağlığı açısından tehlikeli olması halidir.
Maddede a ve b bentlerinde belirtilen her iki durumda da işçi açısından şartlarının oluşması halinde, kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır.
İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması gereklidir. Bu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmış olmalıdır. İşin niteliğinden doğan bu hastalıklar çoğu zaman meslek hastalıklarıdır. Yargıtay da işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları bu madde hükmüne göre haklı fesih nedeni saymamaktadır.
Hastalığın işyerindeki koşullardan kaynaklandığını ispatlamak için doktor raporu aranmaktadır. Dolayısıyla sizin durumunuzda da doktor raporu bulunması gerekir. Ancak, bu raporun nasıl olacağını yargılama aşamasında mahkeme de belirleyebilir. Uzman bir doktorun raporunu da kabul edebilir. Ayrıca, sorunuzda kronik hastalığınızın ne zamandır devam ettiğini belirtmişsiniz. Ancak, radyoloji bölümünde ne kadardır çalıştığınız da bu açıdan kanımca artık burada çalışmanızın sağlığınızı son derece olumsuz etkilediği ve tehlikeli hale getirdiğinin tespiti açısından da önemlidir.
Ayrıca radyoloji bölümünde çalışanlar açısından çalışma sürelerinin daha kısa olması, özel kıyafetlerinin bulunması zorunluluğu, şua izni gibi özel izinlerinin de mutlaka kullandırılması gerekir. Eğer, çalışma koşullarında bu özel hususlar sizin için kullandırılmıyorsa, bu gerekçelerle de iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetme hakkınız bulunmaktadır.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31