Haklı fesih için meslek hastalığı doktor raporunda yer almalı
Fotoğraf: Freepik
SORU: Merhabalar. Ben gıda sektöründe 6 yıldır yönetici olarak çalışmaktayım. Saatlerce ayakta çalıştığım için bu işyerinde varislerim oluştu. Bazen geceleri ağrıdan uyuyamıyorum. Emeklerimin çöpe gitmemesi için tazminat hakkımı istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim? Yardımlarınızı rica ederim.
CEVAP: İyi günler ve geçmiş olsun dilerim. İşyerlerindeki çalışma koşullarının durumu, işçiler açısından özellikle kovid-19’a yakalanma riskini artıran koşulları taşıdığı yetmezmiş gibi ayrıca işin kendisinin yapılmasının giderek işçinin sağlığını da elinden aldığı bir çalışma biçimi haline geliyor çoğu zaman. Tıpkı sizin işiniz gereği sürekli ayakta çalışmak zorunda kalmak şeklinde olduğu gibi. Bu durumda işçinin iş sözleşmesini sağlık nedenleri ile feshederek kıdem tazminatı alabilmesine dair düzenleme İş Kanunu’nun 24. maddesinde yer almaktadır.
İş Kanunu’nun 24. maddesinin “sağlık sebepleri” başlıklı ilk bendi şu şekildedir: “a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.”
Burada görüldüğü üzere, işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini sağlık gerekçeleri ile feshedebilmesi için işin yapılmasının işçi için veya başkaları için tehlikeli olacağının öngörülmesidir.
İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması gereklidir. Ayrıca bu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmalıdır. İşin niteliğinden doğan bu hastalıklar çoğu zaman meslek hastalıklarıdır. Varis de meslek hastalığı olarak belirtilmektedir. Öncelikle yapılması gereken, sizin durumunuzda sorunuzda da belirttiğiniz üzere, alacağınız bir doktor raporunda veya heyet raporunda bu hastalığınızın yaptığınız işten kaynaklandığını (Sürekli ayakta durmaktan) ve sizin sağlığınız için bu işin artık tehlikeli olduğunun belirtilmesidir.
Yargıtay hastalığın işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olduğunun da sağlık raporunda belirtilmesi gerektiğini aramaktadır. “Hastalığın işyerindeki koşullardan kaynaklandığı doktor raporuyla ispat edilmeli, bunun için gerekiyorsa işyerinde inceleme yapılmalıdır. Tehlikenin haklı neden oluşturması için geçici veya sürekli olması bu noktada önem taşımamaktadır. İşin tehlike oluşturup oluşturmadığı tespit edilirken objektif koşullar yanında, işçinin yaşı, vücut ve sağlık durumu, cinsiyeti gibi subjektif koşullar da dikkate alınır. Hangi hastalıkların yapılan işin niteliğinden doğduğu ise, her somut olayın özellikleri dikkate alınarak belirlenmelidir.” (Yargıtay 9. HD 20.09.2004 tarih 2004/4481 E. 2004/19426 K.)
Burada ayrıca, işe başlamadan önce yaşadığınız bu sağlık sorunu ile ilgili bir rahatsızlığınızın olmaması da aranmaktadır. Bu açıdan dava aşamasında da ispat yükü de işçinin üzerindedir. Yaşadığınız sağlık sorununun yaptığınız iş nedeni ile ortaya çıkmış olması da kıdem tazminatınızı alabilmeniz açısından uygulamada ispatlanması gereken bir başka husustur. Örneğin sizin işinizde sürekli ayakta durduğunuz için. Bu durumun doktor raporunda da yer alması önemlidir. Bu açıdan bir diğer uygulamada aranan husus ise yaşadığınız bu sağlık sorununun mesleğinizi, işinizi yapmaya engel olması şartıdır. İşverene iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmeden önce doktor raporunu da ekleyerek bir dilekçe ile sağlık sorunları nedeni ile aynı işi yapamayacağınızı ve size hafif bir iş vermesi konusunu belirten bir dilekçe ile başvurmanız ve işveren buna rağmen bunu yapmıyorsa, bu hususlar çerçevesinde kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde iş sözleşmesini feshedebilirsiniz. Bunun için doktor raporunu da ekleyerek iş sözleşmenizi haklı nedenle sağlık sebepleri ile feshettiğinizi belirten bir ihtarname ile noterlik vasıtası ile gönderebilirsiniz.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31