27 Nisan 2021

Ücret niteliğindeki alacaklar her durumda ödenir

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

SORU: Devrim Hanım merhaba, 29.05.2020 tarihinde doğum yaptım. Doğum iznimin ardından 6 aylık ücretsiz izin hakkımı kullanıyorum. Önümüzdeki 10 Mayıs 2021 tarihinde ücretsiz izin hakkım doluyor, işe başlamam gerekiyor. İstifa etme kararı aldım. Benim ücretsiz izindeyken hak ettiğim ancak kullanmadığım 24 iş günü iznime dair ödemeyi almam mümkün müdür? 10 Mayıs itibarıyla mı istifamı vermeliyim? Ya da hangi tarih itibarıyla vermeliyim? Çalışmakta olduğum bankadan, yeniden işe başlama tarihimin 1 hafta sonrasında hak ettiğim yıllık iznimin sisteme yükleneceği bilgisini aldım. Sistemde gözükmediği için, ben ayrılırken bu izin hakkıma dair ödemeyi yapmama hakları var mıdır? Şimdiden teşekkürler cevabınız için.

CEVAP: İyi günler. İstifa etmiş olmanız durumunda maalesef kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Ancak, ücret ve ücret niteliğindeki alacaklar açısından işçinin istifa etmiş olması veya haklı nedenle iş sözelşmesini sonlandırmış olması açısından bir fark yoktur. Yani, örneğin işçinin ücret alacağının bulunması halinde, işveren iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş olsa dahi ücret alacaklarını ödemek durumundadır.

Yıllık izin açısından çalışılmış gibi sayılan haller İş Kanunu’nun 55. maddesinde sayılmıştır. Bu düzenlemeye göre;

a) İşçinin uğradığı kaza veya tutulduğu hastalıktan ötürü işine gidemediği günler (Ancak, 25’inci maddenin (I) numaralı bendinin (b) alt bendinde öngörülen süreden fazlası sayılmaz.).

b) Kadın işçilerin 74’üncü madde gereğince doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler.

c) İşçinin muvazzaf askerlik hizmeti dışında manevra veya herhangi bir kanundan dolayı ödevlendirilmesi sırasında işine gidemediği günler (Bu sürenin yılda 90 günden fazlası sayılmaz).

d) Çalışmakta olduğu işyerinde zorlayıcı sebepler yüzünden işin aralıksız 1 haftadan çok tatil edilmesi sonucu olarak işçinin çalışmadan geçirdiği zamanın 15 günü (İşçinin yeniden işe başlaması şartıyla).

e) 66. maddede sözü geçen zamanlar (Bunlar çalışma süresinden sayılan hallerdir).

f) Hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil günleri.

g) 3153 sayılı Kanun’a dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre röntgen muayenehanelerinde çalışanlara pazardan başka verilmesi gereken yarım günlük izinler.

h) İşçilerin ara buluculuk toplantılarına katılmaları, hakem kurullarında bulunmaları, bu kurullarda işçi temsilciliği görevlerini yapmaları, çalışma hayatı ile ilgili mevzuata göre kurulan meclis, kurul, komisyon ve toplantılara yahut işçilik konuları ile ilgili uluslararası kuruluşların konferans, kongre veya kurullarına işçi veya sendika temsilcisi olarak katılması sebebiyle işlerine devam edemedikleri günler.

ı) Ek 2. maddede sayılan izin süreleri (Bunlar mazeret izinleridir).

j) İşveren tarafından verilen diğer izinler ile 65. maddedeki kısa çalışma süreleri.

k) Bu kanunun uygulanması sonucu olarak işçiye verilmiş bulunan yıllık ücretli izin süresi.

Dolayısıyla doğum sonrası ücretsiz izin kanunen yıllık izin süresinden sayılan hallerden olduğu açıkça belirtildiği üzere, kanımca, bu yıllık izin sürenizin dolduğu tarihten sonraki bir tarihte istifa etmeniz daha iyi olacaktır. Yıllık izin açısından 1 yıl çalışmış olması şartı bulunmaktadır. Dolayısıyla, eğer 1 yıllık çalışma süreniz dolmadan istifa ederseniz, bu durumda ödeme alamazsınız.

Evrensel'i Takip Et