Dilekçeyle çıkış kodu değiştirilebilir
Fotoğraf: DHA
SORU: Devrim Hanım öncelikle merhabalar. İki kısa sorum olacaktı, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. 19.05.2020 yılında bir inşaat firmasında işe başladım. 16.06.2020 tarihinde işveren tarafından işten çıkarıldım. İşveren sigorta çıkış kodumu 03 olarak sisteme yansıtmış. Bundan dolayı pandemide nakdi destek ücretini alamadım. İşveren bilgim dışında istifamı vermiş. Ben hiçbir evrağa imza atmadım. İstifa dilekçesi vermedim. Birinci sorum, ücretimi alabilir miyim? İkinci sorum, işverenin işyeri çıkış kodumu sisteme 03 olarak girmiş olmasından ötürü alamadığım pandemi nakdi destek ücret alacağını işverenden talep edebilir miyim? Edebilirsem nasıl olacak?
Şimdiden çok teşekkür ederim.
CEVAP: İyi günler, sorunuzda sizin de belirtmiş olduğunuz üzere, 03 numarası ile belirtilen kod “Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)” olarak belirtilmiştir. Ancak, işçi istifa etse dahi, ücret alacağı açısından iş sözleşmesinin hangi gerekçe ile feshedildiğinin önemi bulunmamaktadır. İşçi istifa etmiş olsa dahi ücret alacağı var ise işveren bunu ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla, ücretinizi alabilirsiniz.
İkinci sorunuzun cevabına gelince, eğer herhangi bir istifa dilekçesi yazmamış iseniz, herhangi bir yere bu konu ile imza atmamış iseniz, bu durumu bildirir bir dilekçe ile işverene başvuru yaparak SGK çıkış kodunuzun değiştirilmesini talep edebilirsiniz. Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin fesih tarihinden itibaren 10 gün içerisinde SGK’ye verilmesi gerektiğinden, SGK’ye verilen sigortalı işten ayrılış bildirgesinde yanlış veya gerçeğe aykırı işten çıkış kodunun bildirilmiş olması halinde, işten çıkış tarihi üzerinden 10 gün geçmemişse, e-bildirge sitemi üzerinden işveren düzeltme yapabilme hakkına sahiptir ve yeni bildirge verebilir. Ancak, 10 günlük süre geçirilmiş ise, bu değişikliğin yapılması işveren açısından idari para cezasını gerektirdiği için işverenler genellikle bu değişikliği yapmayı pek kabul etmemektedirler. İşçinin yapmış olduğu başvuru da tek başına Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kabul edilmemektedir. Bu durumda, önce işverene başvuru yapmanız gerekecektir. 10 günlük süre geçmemiş ise işten çıkış kodunuzun düzeltimesi işveren açısından kolay bir işlemdir. Ancak, bu süre geçtikten sonra dahi, SGK’ye işverenle veya işvereni temsile yetkili biriyle ilgili belgeler ile başvurursanız, Sosyal Güvenlik Kurumu, değişiklik talebini kabul edebilir.
Ancak, bir değişiklik yapılmaması durumunda, işten çıkış kodunun değiştirilmesini talep ettiği halde işveren tarafından bu talep kabul edilmezse, iş mahkemesinde dava açmanız gerekecektir.
Eğer, işveren istifa etmiş olduğunuzu evrakta örneğin sizin imzanızı taklit ettiği bir belge ile SGK’ye bildirmiş ise, bu durum ayrıca suç teşkil etmektedir ve ağır kusurlu bir işlemdir.
Nakdi destek ücreti alabilmek için, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 24. maddesine göre, “Ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ücretinden yararlanamayan işçiler ve 15.03.2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi sona eren ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayanlar, yaşlılık aylığı almamak şartıyla nakdi ücret desteğinden” yararlanabileceklerdir. Bu şartları taşımanız durumunda nakdi ücret desteğinden faydalanmak için İŞKUR’a başvurabilirsiniz.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31