25 Mayıs 2021

Esaslı değişikliği kabul etmeyen işçi için tazminatı talep hakkı doğar

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA

SORU: İyi günler. Sağlık nedenlerinden dolayı işyeri ‘Seni çalıştıramam’ dedi. Tüm haklarımı alıp ayrılmak istiyorum, alabilir miyim? Nasıl bir yol izlemem lazım?

Bir de ‘İhbar tazminatın verilmez, işsizliği alman için bölüm değişikliği gösteririz, kabul etmeyip dilekçe yazarsın, biz de çıkışını yaparız, işsizlik parasını da alırsın’ dediler. 17 senedir aynı fabrikada çalışıyorum. Bu şekilde işsizliğimi alabilir miyim? İhbarı alabilmem için ne yapmam gerekir? Teşekkür ederim.

CEVAP: İşverenin sağlık sebepleri ile derhal fesih hakkının düzenlendiği durumlar İş Kanunu’nun 25. maddesinin ilk maddesinde yer almaktadır. Buna göre, “a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa veya sakatlığa uğraması halinde, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi; b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması ve (a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17. maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğması” durumları olarak belirtilmiştir. İşverenin söz konusu maddeye dayanarak iş sözleşmenizi feshetmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanırsanız.

Ancak, kovid-19 salgın kapsamı ile ilgili alınan tedbirler kapsamında işveren açısından fesih yasağı getirilmiştir. İşveren bu kapsamda işçilerini sadece ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller kapsamında işten çıkarabilecektir ki bu gerekçe ile iş sözleşmesi feshedilen işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. Ayrıca işsizlik ödeneğinden de faydalanamaz. İşten çıkış yasağının süresi 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldığı için işveren sizin iş sözleşmenizi de sağlık sebepleri ile feshedemeyecektir.

Size söylenen ise, çalışma koşullarında esaslı değişiklik yapılmasının sizin yani işçinin kabul etmemesi üzerine yapılan fesih ile iş sözleşmenizin feshedilmesidir. İşverenin iş sözleşmesinin şartlarında esaslı şekilde yapılan değişikliği (örneğin ücretin düşürülmesi, işyerinin değiştirilmesi gibi) kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesini işveren feshederse, bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır. Bu şekilde yapılan fesihte işçi ayrıca işsizlik ödeneğini de alabilecektir.

Çalışma koşullarında esaslı değişikliği kabul etmeyen işçinin iş sözleşmesinin işverence feshi halinde, ihbar ve kıdem tazminatı talep hakkı doğar. Ancak, işveren, eğer tarafınıza ihbar süresi vererek iş sözleşmenizi fesheder ise bu durumda ihbar tazminatını almanız söz konusu değildir.

Evrensel'i Takip Et