02 Haziran 2021 00:11

Soruları halk soracak

Sedat Peker, 8. videosunu 'Fırtınalarla Büyüyen Fidanlar Rüzgarlarla Yıkılmazlar' başlığıyla yayımladı

Ekran görüntüsü: Sedat Peker/YouTube

Paylaş

Sedat Peker’in 8. videosu da beklenen etkiyi yarattı. Peker’in son söylediklerinde de yeni bir şey yoktu aslında. Belki bu kadar geniş kesimler tarafından öğrenilmese de biliniyordu. Bazı gazetelerde üç beş satır ile ya da sosyal medyada dar çevrelerde yazılmıştı.

Her biri ciddi birer siyasal skandal sayılabilecek Peker açıklamalarının daha önceden bilinmesine rağmen, yeniden bu kadar büyük bir şaşkınlıkla tartışılmasının nedeni belki de AKP-MHP koalisyonunun iyice zayıflaması ve ekonomik kriz nedeniyle kitlelerin iktidara tepkisi.

Siyasal skandal haberlerinin hepsi, rant kavgasına dayanıyor. Ve, paylaşılamayan rant da yoksul kitleler açısından büyük rakamlara ulaşıyor. Her gün daha da yoksullaşan ve elektrik, su faturasını ödemekte güçlük çeken insanlar; iktidar ve yandaşlarının milyar dolarlar için kavgalara giriştiğini görünce öfkesi artıyor. İmamların kader, kısmet telkini ve AKP’ in “Ey CeHaPe” tiradları eskisi kadar işe yaramıyor.

Şimdi, 9. videoyu bekliyoruz. Yine bildiğimiz şeyler anlatılacak. Yine, şaşıracağız. Yeni ifşaat iktidarı belki daha fazla sıkıntıya sokacak. İş, iç rant paylaşım kavgasından uluslararası ilişkileri zora sokacak konulara gelecek. Suriye ve Libya’da yapılan işlerden, İran ile ilişkilere uzanacak. Terör örgütlerine silah vermek, yabancı ülkelere paralı asker göndermek suçlamaları ile Uluslararası Ceza Mahkemesine dava başvurularının gündeme gelme olasılığı yanı sıra; İktidarın İran’a ABD’nin uyguladığı ambargoyu delmedeki rolü hakkında Reza Zarrab’dan sonra Sedat Peker’in ikinci tanık olarak dinlenmesi gündeme gelebilecek.

İktidar bu sefer konuyu 17-25 Aralık’taki gibi komplo, hükümeti devirme girişimi diye kapatabilir mi belli değil. Şimdiden devletimize karşı uluslararası komplo savunmasına başladılar ama, yakın çeperleri dışında bu savunmaya fazla destek bulamadılar.

İki hafta sonra yapılacak Biden-Erdoğan görüşmesi biraz işin seyrini belirleyecek. Bu toplantıdan sonra, Suriye ve İran meselesi üzerine daha fazla gidilebilir ya da yine raflarda bir süre daha beklemeye bırakılabilir konular. Video itirafları daha da derinleşebilir ya da geyik muhabbetine dönebilir.

Ortaya tekrar tekrar serilen siyasi skandalların iktidarı götürmesi için halkın tepkisi önemli. Peker’in çoğu bilinen ifşaatının bu kadar gündemi belirlemesinin nedeni, onları milyonların merakla öğrenmeye çalışmasıdır. Bu merak tepkiye dönüştüğünde karşısında hiçbir iktidar duramaz. Halkın tepkisi ne ABD, AB, Rusya baskısına benzer; ne de muhtıralara… Gezi direnişine karşı tutumu ile Erdoğan bu konuyu en iyi kavrayanlardan biri olduğunu gösterdi.

“128 milyar dolar nerede?” sorusunun benzerlerini şimdi sorma zamanı.

Suriye, Libya, İran vb. ile parasal ilişkiler kimler üzerinden yürüyor?

Kıbrıs, kumarhaneler, uyuşturucu kaçakçılığı vb. kimler üzerinden yürütülüyor?

Bütün ihaleleri alan müteahhitlerin gizli ortakları kimler?

Soruları savcılar sormayacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa