05 Haziran 2021 00:31

Hangi Web tarayıcı?

İllüstrasyon: Gerd Altman/Pixabay

Paylaş

Web teknolojilerinin, bağlantı hızlarının ve cihazların yıllar içindeki gelişimi uygulamalar değişim ve dönüşümünü de beraberinde getirdi. Uygulamalar ile birlikte haliyle jargon da çeşitli değişikliklere uğradı. Tümüyle kendi cihazlarımızda çalıştırdığımız programlar pek çok alanda yerini uzakta bir yerlerde çalışıp kendi cihazımızda uzaktaki hesaplamaların sonuçlarını yorumlayan uygulamalara devrediyor. Bu ikinci biçimin daha özel bir biçimi ise çalışmak için tek ihtiyacı bir web tarayıcı olan web uygulamaları.

Her geçen gün bilgisayar kullanmak tarayıcıda web uygulamalarını açmaya biraz daha eşitleniyor. E-posta için ayrı bir yazılımı açma yerini e-posta sağlayıcının sayfasını açmaya bırakalı yıllar oldu. Yazım ve hesap çizelgesi işlerinde klasik yazılımlar yerini Google Docs ve Office 365 gibi araçlara bırakıyor. Video izlemek için artık VLC ya da SMPlayer gibi yazılımları değil Netflix, Amazon ya da YouTube’u açıyoruz. Video kesip biçme işlerinden fotoğraf işlemeye, anlık yazışmadan iş akışı yönetimine pek çok eylemin tarayıcıda yapılması yaygınlaşıyor.

İşlerin tarayıcıya doğru kayması “hangi işletim sistemi” sorusunu giderek daha önemsiz hale getiriyor. Alışkın olduğunuz bir tarayıcıyı açabildiğiniz sürece Windows, OS X ya da Linux’ın adı sanı duyulmadık bir dağıtımını kullanmanız arasında kullanım açısından ciddi bir fark kalmıyor. Öte yandan “hangi tarayıcı” sorusu ise ciddi bir belirleyici olarak ortada duruyor. Çünkü web uygulamalarının ne kadar akışkan bir şekilde çalışacağından tutun da bilgisayarınızın bataryasının ne kadar dayanacağına dek kullanım rahatlığı/rahatsızlığını belirleyecek pek çok faktöre tarayıcı seçimi etki ediyor.

Pazar payında 2011’de Firefox’u 2012’de ise Internet Explorer’ı aşan Chrome 10 yıla yakın bir süreden beri tarayıcı pazarının lideri. Üstelik Chrome, rakipleri ile farkı da oldukça açmış durumda. Statcounter’ın mayıs ayı verilerine göre masaüstü ve dizüstünde kullanımda Chrome yüzde 68.3 ile ilk sırada. Chrome’u yüzde 9.8 ile Safari, yüzde 8.0 ile Edge, yüzde 7.4 ile Firefox ve yüzde 2.6 ile Opera izliyor. Bunların dışında istatistiklere pek giremese de Brave tarayıcı bir seçenek olarak duruyor.

Bu tarayıcıların her biri hakkında olumlu ve olumsuz çoğu birbiri ile çelişen çokça yorum teknoloji sitelerinde mevcut. Yine her bir tarayıcıyı bir diğeri ile karşılaştıran çokça karşılıklı test de mevcut. Tarayıcılara dair söylenenler çelişiyor çünkü hem kullanım deneyiminin kendisi hem de kullanıcıların tarayıcıda yaptıkları öznel ve farklı. Ne sizin tarayıcı sekmeleriniz bir başkasının sekmelerine az çok eşit ne kullanım şekliniz ne de eklentileriniz. Testler de birbiri ile ve gerçeklikle çelişiyor. Ya gerçek hayat kullanımı ile alakası olmayan absürt yüklerdeki performansa bakılıyor ya da testi yapanların “Gerçek hayattaki tarayıcı yükü nasıl bir şeydir?​” sorusuna verdiği yanıta.

Özetle kendi kullanımınız açısından en uygun tarayıcıyı belirlemek yine size düşüyor. Hangi tarayıcının ara yüzü ile daha rahatsınız? Hangisinde ihtiyacınız olan eklentilerin hepsi mevcut? Hangisi en baskın kullandığınız web uygulamalarını akışkanca çalıştırıyor? Bunlar yanıtını bir başkasının sizin adınıza vermesi mümkün olmayan sorular. Bir tarayıcının daha yaygın olması da bu sorularda en fazla ortalayan bir yanıt veriyor. Sık kullandığınız uygulamalardan biri X tarayıcıda hantalsa X tarayıcı ortalamada performans harikası olsa neye yarar. Başında bunca zaman geçirilen tarayıcılar arasından kendinize en uygununu bulmak için kendi kullanım şekliniz ve iş yükünüzle farklı tarayıcılarla ve hatta tarayıcıları ihtiyacınız olan eklentilerle bezeyerek günlük kullanımda deneme yapmanız gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa