10 Haziran 2021

Kulleteyn

Fotoğraf: Fatih Polat/Evrensel

DİĞER YAZILARI
Rüyada diploma 13 Mart 2025
Kaybettiniz 6 Mart 2025
Örgüt 27 Şubat 2025
Mehmet Türkmen 20 Şubat 2025
Güç bende artık 13 Şubat 2025
Hadi yine iyiyiz 6 Şubat 2025
Sorun modelde 30 Ocak 2025
Tan ile Bulu 23 Ocak 2025
İkinci çocuk 16 Ocak 2025
Pislik 9 Ocak 2025
YAZI ARŞİVİ

Şimdi Marmaray’ın olduğu yerde o zamanlar banliyö treni vardı. Bakırköy sahilindeki kayalıklarda yüzmekten sıkıldığımızda Menekşe kumsalına giderdik. Bilet kontrolü yapan düşmanımızla “vagon kapmaca” oynayarak yaptığımız yolculuğun en püf noktası vagona son anda binmekti. Kontrol memuru bizi gözüne kestirmiş Serengeti aslanı gibi sinsi sinsi bizim vagona yaklaşır ama vagonlar 2 kapılı olduğundan genellikle sadece düdük çalarak intikamını almak durumunda kalırdı.

Yakalanmamak için vagon kapısının dışına tutunarak gitmek dahil her yolu denesek de bazen yakalandığımız da olurdu. İstasyondaki müdüriyet binasında gözaltına alınır, hareket memurunun nasihatinden sonra gelecek trene atlamak üzere serbest bırakılırdık.

Kibrit kutusu kapağından biraz dar karton biletimiz olmadığından istasyondan raylara atlar, bizim gibi yolculuk yapan diğerlerinin aralayıp yol yaptığı dikenli teller arasından geçip Menekşe kumsalına varırdık.

Posta müdürü eniştem sayesinde kumsaldaki ağaçların arasındaki PTT kampının en güzel çadırı halamın 2 oda, 1 balkon çadırıydı. Kıyıdaki 2 kayıktan birinin bizim olması sayesinde yüzmeyi mecburen öğrenmiştik. Uzun sığ Menekşe kumsalında gümüş balığı yavruları arasında yürümek, göbeklerine kadar suya batmış abilerin ablalarla yaptıkları deve güreşinin arasında çırpınmak yerine istavrit avlamak için açıldığımız ötelerde sandaldan atlamak, berrak derinlerde dalarak kum çıkarmak daha heyecanlı gelirdi bize.

O yıllarda okumuştum Turan Dursun’un güzel kitabını. Doğu’da bir yerlerde geçiyordu çocukluğu. Yokluktan yaratılan kurallar, uyulsun diye inanca dönüşmüştü köyde. 2 kulleteyn su asla kirlenmezdi. Rivayete göre hadis bile vardı. Temiz olmanın ölçüsü abdest almanın mümkün olmasıydı. Suyun üzerindeki pislikler elle itelendikten sonra üçer kez olmak üzere kulak arkamız, ensemiz suyla sıvazlanır, burnumuzun, ağzımızın içi çalkalanır, ayak parmaklarımız güzelce temizlenir ve bu işi bütün köy 2 kulleteyn havuzun başında 1000 yıl da yapsa havuzun suyu kirlenmezdi.

2 kulleteyn dediğin yarım tanker su. Yarım tanker su kirlenmezken koca Marmara Denizi mi kirlenecek. Yok salyaymış, musilajmış, 30 milyon kişinin dışkısıymış. Münafıklara bak, itelersin pisliği öteye sonra ister yüz ister dibe dal.

Olmadı, Karadeniz’i de bağla, eder 4 kulleteynden fazla.

Çim çimebildiğin kadar.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Vergide sahte sefer

Vergide sahte sefer

Maliye Bakanı Şimşek’in servet sahiplerinin vergi ödememesine tepkiler üzerine ilan ettiği “vergi denetimi seferberliği”nden koca bir hiç çıktı. Müfettiş yetersizliği nedeniyle şirketlerin sadece yüzde 2’si denetlendi. Sınırlı denetimde bile kaçırıldığı tespit edilen vergi tüm şirketlerin ödediği kurumlar vergisinin yarısına erişti. Vergi yükü her zaman olduğu gibi bordro mahkumu emekçinin sırtında kaldı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Suriye’de Aleviler hem katledildiler hem de “Esed artığı”, “mezhepçi fitne”, “provokatör” gibi suçlamalara maruz kaldılar.

Evrensel'i Takip Et