Polisten oyuncak olmaz
Fotoğraf: Playmobil
Çocuklar için üretilen oyuncakların içinde çok yararlı ve çok ilginç olanlar saymakla bitmez. Bu oyuncakların ortak özelliği, çocuklar için esnek oyun araçları sağlamaları ve yaratıcılığı teşvik etmeleri. Öte yandan, oyuncak endüstrisi çocuklar için abartılı, büyük ve çok pahalı oyuncaklar üretmeyi sürdürüyor. Bu oyuncaklar basit ve çocuklar için yararlı olmaktan çok uzaktalar.
1974’de Almanya’da üretilmeye başlanan Playmobil çocuklar için ilk bakışta oldukça esnek ve çekici bir oyuncak serisi. Playmobil’in merkezinde iri gözlü ve güleryüzlü bir insan figürü yer alıyor. Bu figür elde kolayca tutulabilecek büyüklükte ve elleri başka parçalarla birleştirilebilecek şekilde üretilmiş. Üretici firma, bu oyuncakların özellikle 4-10 yaş aralığındaki çocuklar için üretildiğini belirtiyor. Playmobil serisi uzun süredir dünya çapında pazarlanıyor.
Playmobil üreticisi firma, sanki dünyadaki olumsuz gidişatı desteklemek istercesine giderek daha fazla polis, gözetleme ve cezaevi konulu oyuncak paketleri üretiyor. Bunların içerisinde görece basit olanlar (polis figürleri, polis arabası, helikopteri, kamyon vb.) yanında, polis yol barikatı gibi daha kapsamlı olanlar da var. Barikat paketinden çıkan parçalar içerisinde silah ve coplu iki polis, korkutucu görünen bir polis köpeği, fener, telsiz, yola yerleştirilebilecek uyarı işaretleri, bir ışıklı barikat ve lastikleri patlatmak için yola serilebilecek çivili bir engel de bulunuyor.
Bir başka Playmobil paketi ise polis karakolu. Paketin üzerindeki fotoğraf korkunç çünkü karakolun içerisinde bir polis ve bir de kelepçeli tutuklu var. Dışarıda ise bir motosikletli polis bekliyor. Paketin içerisinden çıkan parçalar içerisinde tutuklunun konulduğu hücre, hücredeki eşyalar, gözetleme sistemi, tutuklunun fotoğrafı gibi ayrıntılar dışında hücrenin anahtarları, telsizler, silahlar ve kelepçe de var.
Playmobil paketlerinin en kötüsü polis genel merkezi ve hapishanesi adıyla satılıyor. Kutunun üzerindeki görüntü gerçekten tüyler ürpertici. Kapının önünde bir polis duruyor. Gardiyan görevindeki bir başka polis yukarıdan içeriyi gözetliyor. Bir de kelepçeli tutuklu var. Özetle, gayet donanımlı görünen bir hapishane oyuncak olarak satılıyor. Kutu üzerinde boyutlar 63 x 45 x 26 cm. olarak belirtilmiş. Kutuda toplam 256 parça var. Bu parçalar içerisinde gözetleme kulesi, kapalı devre gözetleme sistemi ve kameralar, hücre, kelepçeler, coplar, silahlar, dürbünlü tüfekler var. Kutunun üzerinde bütün bunların 4-10 yaşlarındaki çocuklar için düşünüldüğü özellikle belirtilmiş. Bu paketin satış fiyatı gayet yüksek. Ayrıca paketi almak isteyenlere ek ücret karşılığında polis ekibi gibi küçük paketler de satılıyor.
Şimdi düşünelim. Bir çocuğun böyle oyuncaklarla oynamasının ne yararı olabilir? 5 yaşındaki bir çocuk neden polis karakolunu düşünsün? 8 yaşındaki bir çocuk neden hapishane senaryoları içeren oyunları teşvik edecek bir oyuncakla oynasın?
Sorun elbette yalnızca Playmobil değil. Gözetleme, tutuklama, zarar verme ve şiddet içerikli oyuncaklar yanında benzer içerikli video oyunlar da çocuklara çok yakın. Bütün bunların çocuklara yararlı olması söz konusu değil. Kazançlı çıkanlar oyuncak endüstrisi ve video oyunu üreten şirketler. Diğer kazanç sağlayan ise düzenin bekçilerine ve tüm baskı araçlarına ses çıkarmayan kitleler üretmeyi isteyenler.
- Neden unutturmak istiyorlar? 22 Aralık 2024 04:15
- Çocuk çocuktur! 08 Aralık 2024 04:29
- Soul Behar Tsalik: Gazze’den çıkın! 01 Aralık 2024 04:30
- Profesör Saibaba ardından 17 Kasım 2024 04:01
- Irkçılığa karşı zırh gerek 03 Kasım 2024 04:03
- Almanya, militarizm ve okullar 20 Ekim 2024 04:15
- Nihon Hidankyo kuruluş bildirgesi 13 Ekim 2024 04:15
- Yuval: Soykırıma ortak olmam 29 Eylül 2024 04:54
- Ordunun kıskacındaki gençler 15 Eylül 2024 04:08
- Nükleer felaket önlenebilir 08 Eylül 2024 04:27
- Nükleer kuyu 01 Eylül 2024 04:25
- Oryan Mueller de reddediyor 25 Ağustos 2024 04:40