Karantinadaki işçi işten çıkarıldıysa dava açabilir

Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA
SORU: Eşimle beraber karantinadayız ve bu süreçte eşimin çıkışını verdiler. Halen daha karantinadayız. Bu sürede çıkış verebilirler mi?
CEVAP: Öncelikle size ve eşinize geçmiş olsun diliyorum. Kovid-19 tesitinizin pozitif olması durumunda bir zorunluluk olarak karantinaya alınmanız durumu, sizin açınızdan işe gitmemeniz için haklı bir neden olmaktadır. Bu haklı nedeni işyerine bildirmeniz durumunda bu haklı sebep ortadan kalkana kadar işe gitmemeniz durumunda işveren sizi işten çıkarmamalıdır. Karantinada olduğunuza dair, elinizde yapılan testin sonuçları, doktor raporu gibi somut belgeler bulunmaktadır. Kaldı ki, işveren, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından her türlü tedbiri almakla yükümlü bulunduğu için, kovid riskine yönelik olarak böyle bir tedbiri de kanımca almalıdır.
Sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere, işveren sizi kovid nedeni ile karantinaya alındığınızı bildiği halde işten çıkarmış ise, bu durumda şartlarınızın bulunması halinde (En az altı aylık çalışma süresi, işyerinde 30’dan fazla işçinin çalışması gibi) işe iade davası açabilirsiniz. İşe iade davası açabilmek için, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, ara bulucuya başvurmak zorunludur. Ara buluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açmak gerekir.
Burada şu hususun da altını çizmekte fayda var. Karantina süreci ile ilgili olarak alınan kararlar doğrultusunda değişen bir karantina uygulaması yaşanıyor. Örneğin karantina süresi, önceleri 14 gün iken daha sonra bu süre 10 güne, 7 güne indirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre de tamamlayıcı aşılarını da olan kişilere temaslı olmasına rağmen karantina sürecinin uygulanmayacağına dair bir genelge yayımlandı. Tüm bu genelgeler, çalışma hayatında da dikkate alındığı üzere, karantinaya alındığınız dönemdeki karantina uygulamasının ne şekilde uygulandığı da önemlidir. Örneğin, karantina uygulamasının 7 gün olduğu zaman sizin işe iki hafta gitmemeniz haklı sebebin varlığı açısından sıkıntı yaratabilecektir. Bu durumda da hastalığın seyri, hastanede yatmanız, buna ilişkin doktor raporlarını da işverene sunmanız gerekir.
Evrensel'i Takip Et