Öğretmenlik Meslek Kanunu veya Boğaziçi: Ahlaksız kimdir, dost kimdir, dostluk nedir?
Fotoğraf: Evrensel
Bölünmek ile bölüşmek aynı şeyler değil, arada ince ayrımlar var. Bölüşmek için bölünmek gerekmiyor. Bilimle iktidar farklı şeyler, rektörlük etmek Boğaziçi veya başka bir yerde üstüne vazife olmayan dekanlıklara kendini atamak değil, iktidara yaranmakla iyi rektör olunmuyor, iyiliğin her şeyden önce niyet ve ereği farklı bulunuyor, yol yöntemi ve yaptığı da farklı oluyor, öğretmenliğe saygı göstermekle öğretmenliği aday, düz, uzman ve başöğretmen olarak dörde ayrıştırmak aynı anlama gelmiyor, dostluk değil dostluğu bozmayı hedefliyor.
AYRIŞMAKLA KİŞİ OLMAK FARKLI ŞEYLER: HAK ETMEK VE DOSTLUK ETMEK
Pir Sultan Abdal “Kul olayım kalem tutan eline” diye başlar. “Kul olayım kalem tutan eline/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz/ Şekerler ezeyim şirin diline/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz// Allahı seversen kâtip böyle yaz/ Dün ü gün ol şah’a eylerim niyaz/ Umarım yıkılır şu kanlı Sivas/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz// Sivas illerinde sazım çalınır/ Çamlı beller bölük bölük bölünür/ Ben dosttan ayrıldım bağrım delinir/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz// Münafıkın her dediği oluyor/ Gül benzimiz sararuban soluyor/ Gidi Mervan sâd oluban gülüyor/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz// Pir Sultan Abdal’ım ey Hızır Paşa/ Gör ki neler gelir sağ olan başa/ Hasret koydu bizi kavim kardaşa/ Kâtip ahvalimi şah’a böyle yaz”
Bazı sorunların kökü çok eskilere mi gidiyor veya “ayrışmak” insanın bir fenomeni mi? Bütün tarih iyilerle kötülerin mücadelesinden mi oluşuyor? “İyilik” üstte mi olmak alta mı düşmek oluyor? Böyle bir söylem bile ayrıştırıcı bölücü mü?
İnsanlık çok eskilere giden en yüksek “iyilik” ideası oluşturdu, iyi ki de oluşturdu. Hatta bunu erdemli, mükemmel insan oluşla da eşleştirdi: “Mükemmel olan insan iyi olan insandır.” Günlük dilde iyi olmanın karşılığı çok basit: Ahlaklı olmak. Peki, ahlaklı olmak nedir?
Bugün öğretmenlere ve tüm yasa koyuculara sorum şudur, bu soruyu kendi kendimize de sorabiliriz: “İyilik” nedir, ahlaklı olmak nedir? İyi öğretmen kimdir, ahlaklı yasa koyucu kimdir? Ahlaklı olmak veya ahlaksız olmanın ölçüsü nedir?
İnsan saygı görmek, değer görmek istiyor da bu değeri yaşında, cinsinde, sınıfında, zümresinde arıyorsa insanlıktan giderek çıkıyor demektir veya daha acısı insanlık zaten böyle bir şey mi?
Tam da insanlık değilse de bazı insanlar böyle olduğundan, “kötülük” de olduğundan “ahlak” önemli; iyiyle kötüyü ayırt edebilmek ve iyinin yanında olmak hem bilgi hem bir tercih veya karakter işi.
Yani hayatta hem ahlaklılar hem ahlaksızlar var.
“Dost” kavramı üzerine bir kez daha düşünürsek, “dostun” kim olduğunu bulursak, kimin yaşama veya çocuklara dost olduğunu bulursak, çocuklara gevezelik edenin mi yoksa hem kendini geliştirip, çalışkan olup, hem de çocuklarla bu bilgi beceri duyarlılıkları paylaşanın mı daha dost olduğunu anlarsak, dostluğun saf bir iyilik istenci olduğunu anlarsak, bireysel olarak hak etmek, ilişkilerimizde yaşama saf destek olmak olduğunu anlarsak ahlaklı olanın da kim olduğunu anlarız.
Neyin dostlukla, ahlakla bağdaşıp bağdaşmadığını da anlarız.
DOSTLUĞUN, AHLAKIN İKİ KARŞITI HAKSIZLIK VE AYRIMCILIK
İnsan kendisini hep “iyi” görmek ister, çocuklar anne babasını ve öğretmenlerini “iyilik timsali” sayar. İyi öğretmen kimdir, iyi anne baba kimdir, iyilik nedir acaba?
Çocukları arasında ayrım yapana, yurttaşı arasında ayrım yapana, öğrencisi arasında ayrım yapana iyi insan, iyi öğretmen denir mi? Çocuğunuzun böyle ayrımcılık yapan bir öğretmeni rektörü olmasını; hanenizin, okulunuzun, üniversitenizin veya ülkenizin böyle yönetilmesini ister misiniz?
Ahlaklı insan, yurttaş, yasa koyucu veya öğretmen, yönetici kısaca haktan, yaşamdan, bir diğerini artırmaktan yana olandır, yaşama, çocuklarımıza, insana dostluk edendir, yaşamı daraltan, haksızlık ayrımcılık yapan ise tersidir, ahlaksızdır.
Öğretmen ve öğretmenliği ayrıştırmak hangisine denk düşüyor acaba? Aynı işe farklı saygınlık vermek veya ücret vermek hangisine karşılık geliyor? Hak edenleri yok saymak, dahası hak edenlerin yerine geçmek ne anlama geliyor? Öğretmenliği ve öğretmeni bölük bölük bölmek, o dekanlık bu dekanlık dukalığa çevirmek ne anlama geliyor?
Kaldı ki öğretmenlik en oturmuş, özlük ve rolleri en açık, herkesin saygı göstermesi gereken bir meslek değil miydi de öğretmenlik meslek yasası arayışına girildi, dert nedir? Üniversitelerin fakültelerin kendi kendisini öğrencisiyle çalışanıyla idare etmesinde ne sakınca var da atama yapılıyor?
Her şey reislikte, rektörlükte, başöğretmenlikte bitiyorsa, gerisi nesne, araçtır, insanlığa ne hacet var.
“Sivas illerinde sazım çalınır/ Çamlı beller bölük bölük bölünür”, Erzincan Yöresinden duyulur, “Seyyah Olup Şu Alemi Gezerim”: “Bozuk şu cihanın pergeri bozuk/ Yazıktır şu geçen ömüre yazık/ Tükendi daneler kalmadı azık/ Bir dost bulamadım gün akşam oldu. / Kul himmet üstadım ummana dalam/ Gidenler gelmedi bir haber alam/ Abdal oldum çullar geydim bir zaman/ Bir dost bulamadım gün akşam oldu.”
- Okul yok, yemek yok, elektrik yok, internet yok ama "uzaktan, "kesintisiz" eğitim şahane 17 Ocak 2025 04:02
- MEB’in başarısı muhteşem tıklanma rekoru: İnsanın iyi ki pandemi ve deprem olmuş diyesi geliyor 10 Ocak 2025 04:58
- 22 yıllık, 72 yıllık gerileme: MEB’in, AKP’nin, milli görüşün ‘Milli Maarif’ ve ‘MESEM’ başarısı 03 Ocak 2025 04:26
- Türkiye ve Suriye yüzyılı mütaşerik maarif ve rejim modeli 27 Aralık 2024 04:43
- İsrail ve Suriye örneğinde bilimin ve bilimsel eğitimin anlamı ve önemi üzerine 13 Aralık 2024 04:40
- MEB açık öğretim okulları istatistiklerinde bir gariplik mi var? 29 Kasım 2024 04:15
- AKP'nin eğitim ve bütçeleme anlayışı: Lime lime ayrıştırmanın, imam hatipleştirmenin, metalaştırmanın, peşkeş çekmenin binbir türü 15 Kasım 2024 04:43
- Cumhuriyetin 101. yılında rüya, yurttaşlık ve ana dillerinde eğitim meselesi 01 Kasım 2024 04:26
- Üniversite nedir? Araştırma ve bilgi nedir? Kariyer yapmaktan/ uzmanlık bilgisinden farkı nedir? 18 Ekim 2024 04:42
- Akademinin yeri ve değeri: 207 üniversite bir 'muhabir Rüya' eder mi? 11 Ekim 2024 04:43
- MEB istatistiklerinin gör dediği açlık, dayatma ve niteliksizlik 04 Ekim 2024 04:50
- Türk Psikologlar Derneğinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline dair görüşü: Eğitim değil eğitimi ihlal modeli 27 Eylül 2024 04:42