27 Şubat 2022

İşin bitimi halinde kıdem ve ihbar tazminatı ödenir

Fotoğraf: Unsplash

SORU: 02.04.2020 tarihinde danışma görevlisi gösterilerek başladığım işte 14.11.2020 tarihinde aynı taşeron işverene ait başka şirkete geçişim yapılarak özel güvenlik olarak devam ettim. Bu geçiş bilgimiz dışında Kod-3 (istifa) ile yapılmış fakat ortada istifa dilekçemiz yok. 31.12.2021 tarihinde ise bu taşeron şirket Kod-18 ile (işin sona ermesi) ile çıkışımızı yaptı. Yeni gelen taşeron şirketle aynı projede çalışmaya devam etsek de bu değişiklikten kaynaklı kıdem tazminatı hakkımızı alacağımız ama ihbar tazminatı hakkımızı almayacağımız söylendi. Bu devirden bize birkaç gün öncesine kadar bilgi verilmedi. Bu şirket değişikliğinden itibaren yaklaşık 1.5 ay geçmesine rağmen henüz tazminat ödemesi de yapılmadı. Bu durumlarda bize ihbar tazminatı verilmemesi ne kadar doğrudur? Bu gecikmeden kaynaklı faiz alacaklarımız var mı ? Ayrıca işe ilk girdiğim tarihten itibaren hiç yıllık izne çıkmadım kaç adet yıllık izin ücreti almam gerekir?

Teşekkürler.

CEVAP: İyi günler. İhbar tazminatını, belirsiz süreli iş sözleşmesini feshetmeden önce taraflardan her birinin İş Kanunu’nda yer alan bildirim sürelerine göre belirtilen koşulu yerine getirmeyenin ödemekle yükümlü olacağı tazminat olarak tarif edebiliriz. Burada açıkça görüleceği üzere ihbar tazminatı ödenebilmesi açısından ilk koşul iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerektiğidir. Bir diğer koşul da iş sözleşmesinin feshedilmesi açısından haklı nedenle bir gerekçe ileri sürülmüyorsa bu durumda sözleşmenin sona ermesi için ihbar süresinin uygulanmamış olmasıdır. Sorunuzda iş sözleşmenizin belirli süreli olduğuna dair bir husus belirtilmemektedir. Kaldı ki işten çıkış kodu olarak 18, yani işin sona ermesi hali bildirilse de işçi kıdem tazminatına ve ihbar tazminatına hak kazanacaktır. (Davacı işçinin yaptığı iş fayans işidir. Bu olgu taraflar arasında tartışmasızdır. Fayans işinin bitimi de taraflarca kabul edilmektedir. Davalının da cevap layihasında taraflar arasındaki iş sözleşmenin iş bitimi nedeniyle sona erdiği de vurgulanmaktadır. Bu durumda davacı kıdem ve ihbar tazminatını hak eder. Yargıtay 9. HD, 20.12.2006 Tarih, 2006/14813 E, 2006/33480 K) İstifa açısından ise istifa dilekçenizin bulunmaması hususu zaten ortada bir istifa olmadığının göstergesidir. Zira işveren tüm bu hususları açacağınız bir davada belgeleri ile ispatla yükümlü olacaktır.

Dolayısıyla açacağınız bir alacak davasında ihbar tazminatını da talep edebilirsiniz. Bu davada ayrıca, bir kez yıllık izin alacaklarınızı da talep edebilirsiniz. Yıllık izni kullandırdığını işveren ispatla yükümlüdür. Bu gecikmelerden kaynaklı olarak faiz talep etme hakkınız vardır. Yargıtay uygulamasına göre, ihbar ve yıllık izin ücreti alacaklarına uygulanacak faiz, temerrüt tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasal faizdir. Kıdem tazminatı için uygulanması gereken faiz ise ödeme gününün kararlaştırıldığı ya da temerrüdün gerçekleştiği zamanda bankalarca bir yıllık mevduata uygulanan en yüksek faiz oranıdır.

Evrensel'i Takip Et