İşçinin uzun bir çalışma süresi varsa ikale yoluyla tazminatını alabilir
(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay
SORU: İyi günler Devrim Hanım. Ben memur olarak Afyon’da görev yapmaktayım. Eşim başka bir ilde özel bir şirkette çalışıyor. 22.04.2019 tarihinde evlendik. Eş durumu tayinim olumsuz sonuçlandı. Eşim Afyon’a gelmek zorunda kalacak. İşyeri uzaktan çalışma isteğini kabul etmediği gibi tazminat hakkını da vermek istemiyor. Fakat eşim mecburiyetten ayrılmak zorunda. 8 yıldır aynı şirkette çalışıyor. Bununla ilgili size birkaç sorum olacak. Boşanıp yeniden evlensek eşim işten ayrılınca tazminat alma hakkı doğuyor. Bu durumda işyeri, tazminat almak için bilerek boşanıp evlendiler deyip mahkemeye başvuru yapsa kazanma ihtimali var mı?
Ortada bir zorunluluk var. O yüzden işi bırakmak zorunda kalıyor. Bu durumda zorunluluk olduğu için boşanıp evlenme ile uğraşmadan tazminat alma hakkımız olabilir mi?
CEVAP: İyi günler, kadın işçinin evlilik nedeni ile işten ayrılarak kıdem tazminatını alarak iş sözleşmesini feshedebilmek için evlilik tarihinden itibaren feshin bir yıl içinde yapılması gerekmektedir. Ancak sizin durumunuzda bu süre maaselef geçmiş. Dolayısıyla bu evlilik tarihine dayanarak bu gerekçe ile kıdem tazminatı alabilmesi yasal olarak mümkün değildir.
Ancak, eşlerin boşanarak ikinci kez birbirleri ile yeniden evlenmeleri durumunda kıdem tazminatı alabilmeleri durumu Yargıtay tarafından hassasça incelenmektedir. Bu durum her somut olay açısından ayrı ayrı değerlendirilmektedir. Yargıtay, bu konuda dürüstlük kuralını temel alıp, şöyle bir ayrım yapmaktadır. Eğer, sadece tazminat hakkını elde etmek amaçlı bir boşanma ve evlilik süreci değil de yaşanan gerçek olaylar sebebiyle bir boşanma ve sonra yeniden evlilik hali varsa bu durumda Yargıtay boşandığı eşiyle yeniden evlenip bu sebeple de iş akdini fesheden kadına tazminat hakkı tanımaktadır. Ancak, aksi durumda Yargıtay ikinci evlenmeyi dürüstlük kuralına aykırı bulduğu için kadının kıdem tazminatını alacağını kabul etmemektedir.
Yargıtay 9. HD, “Somut olayımızda, davacı kocasından 1.11.2004 tarihinde şiddetli geçimsizlikten boşanmıştır. Karar temyiz edilmeden kesinleşmiştir. Boşanma dosya içeriğinde davalı eş boşanma istemine karşı koymamıştır. Dava tek oturumda bitmiştir. Davacı eski eşiyle 5.4.2005 tarihinde yeniden evlenmiştir. Davacı evlilik sebebiyle iş sözleşmesini 11.4.2005 tarihinde fesih etmiştir. Evliliğin kıdem tazminatına hak kazandıran hallerden olduğu tartışmasızdır. Ancak, davacı boşandıktan yaklaşık 5 ay sonra eski eşiyle evlenmiştir. Sözleşmeyi fesih ederek kıdem tazminatını evliliğini gerekçe yaparak Kanunun koruduğu himayeden yararlanmak istemiştir. Dinlenen tanık ifadeleri, maddi olgular önünde inandırıcılığı kabul edilemez. Davacı boşanma davasında eşinin kendisini aldattığından söz etmiş davalı karşı çıkmamıştır. Bu davada iş şartlarını gerekçe göstermiştir. Davacı çelişkili davranmıştır. Dürüstlük kuralına aykırı hareket etmiştir” diyerek kıdem tazminatı talebinin ödenmemesine karar vermiştir. (2010/4176 E., 2010/5420 K.)
İşçinin farklı bir ile taşınmış olması, sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere her ne kadar bir zorunluluktan da olsa, işçiye kıdem tazminatı hakkı vermemektedir. Eğer işyerinde sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere uzun bir süre çalışma süresi de varsa işveren ile anlaşma (ikale) yoluna giderek kıdem tazminatını alabilir. Veya kıdem tazminatı alabilmesine dair kanunda belirtilen diğer haklı nedenle fesih gerekçelerinin bulunması durumunda bu gerekçeleri belirterek kıdem tazminatı alacağı talebinde bulunabilir.
- Sigorta kaydı yapılmayan ücretli öğretmenin hukuk mücadelesi 23 Aralık 2024 04:02
- Özel okul öğretmenleri kıdem tazminatı alabilir 16 Aralık 2024 04:42
- Patron, istemediğim halde vardiyamı değiştirebilir mi? 02 Aralık 2024 04:34
- ‘Ameliyat oldum tazminatımı alıp çıkabilmek için belli bir süre var mıdır?’ 25 Kasım 2024 04:30
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39