İşçi bildirim sürelerine uygun olarak sözleşmeyi feshedebilir
SORU : İşyerime 2 hafta önce işi bırakacağımı söyleyerek işten ayrıldım. İstifamı yazdım, imzaladım. Bana ihbar süresi 8 hafta dediler ama ben işi hemen bırakacağımı söyledim. Adresime noterden ihtarname göndermişler, IBAN atmışlar ve benden 12 bin 700 TL istiyorlar. Ne yapmalıyım?
CEVAP : Belirsiz süreli iş sözleşmesinin sona erdirilmesinin iki şekli bulunmaktadır. Bir tanesi iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal sona erdirilmesidir. İşçi açısından İş Kanunu’nun 24. maddesinde ve işveren açısından İş Kanunu’nun 25. maddesinde yer alan düzenleme kapsamında iş sözleşmesi derhal ve tazminatsız olarak sonlandırılabilir. Bu durumda ihbar süresinin beklenmesine gerek bulunmamaktadır. İş sözleşmesinin sona erdirilmesinin diğer yöntemi ise sözleşmenin feshinden önce yine İş Kanunu’nda belirtilen bildirim sürelerine bağlı kalınarak diğer tarafa sözleşmeyi sona erdirmek istendiğinin yazılı şekilde bildirilmesi şeklinde yapılır.
Haklı nedenli bildirimli fesihler derhal yürürlüğe konulabilir ve İş Kanunu’nun 26. maddesinde belirtildiği üzere 6 iş günü içinde kullanılmalıdır. Bu konuda işçi veya işveren ayrımı bulunmamaktadır.
İşten ayrılmayı istemeniz durumunda, sağlık nedenleri, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması benzeri nedenler dışındaki, yani yukarıda belirttiğim İş Kanunu’nun 24. maddesinde yazılı haklı sebepler dışındaki durumlarda, siz de işverene o işyerinde çalıştığınız süreye göre uygun olan bildirim süresine uygun bir zaman dilimi içinde bildirimde bulunmakla yükümlüsünüz. Bildirim süreleri sözleşmenin her iki tarafı içindir.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın herhangi bir ihbar tazminatı hakkı doğmamaktadır. Ancak, asıl önemli ve dikkat etmeniz gereken eğer bildirim süresine uymaksızın işi bırakırsanız, işverenin de sizden ihbar tazminatını talep edebilme hakkının olmasıdır.
Dolayısıyla, böyle bir ihbar tazminatı ödeme ile karşı karşıya gelmemeniz için bildirim sürelerine uygun olarak iş sözleşmenizi feshetmenizde fayda vardır.
Ancak, sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere tarafınıza gönderilen ihtarnamede de belirtildiği üzere işverenin sizden ihbar tazminatını talep etmesi durumunda, bu durumda iş sözleşmenizi feshederken kullanmış olduğunuz fesih gerekçenizin haklı bir neden olması gerekir ki ihbar tazminatı ödemeyin. Bu hususu ise karşı tarafın size yönelik açacağı mahkemede ileri sürebilirsiniz veya karşı taraf (işveren) dava açmadan da görüşme yaparak uzlaşma yoluna gidebilirsiniz.
İhbar süreleri İş Kanunu’nun 17. maddesinde düzenlenmiştir ve işi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta, işi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için dört hafta, işi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için altı hafta, işi üç yıldan fazla sürmüş işçi için ise sekiz hafta sonra iş sözleşmesi feshedilmiş sayılmaktadır.
Evrensel'i Takip Et