20 Temmuz 2022 01:10

YKS’de matematik kolaylaştı, puanlar yükseldi, tercihlere dikkat edilmeli


Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gerek LGS gerekse YKS’de geçmiş yıllarla kıyaslama yaparak süreci okumaya çalışırken yıllar itibariyle sınav içerikleri ve zorluk düzeylerinin farklılaşması güçlük yaratıyor. AKP gibi ÖSYM ve YÖK de işin gerçeğine ve niteliğine değil algı yönetimine oynuyor. Yapay olarak başarıları yüksek göstermeye çalışıyor. Kıyaslama yapılırken bu durumun da dikkate alınması gerekiyor. Bu sene puanlar yapay olarak veya içerik değişimi yüzünden artmış bulunuyor.

ÖNCEKİ YILLARA GÖRE DİKKAT ÇEKİCİ PUAN YÜKSELMESİ

Sınav güçlük derecesini irdelemedim, geçen yıla göre nasıldı, ama herhangi bir soru sızdırması veya kitlesel bir kopya olmadıysa soruların kolay çıkmış olması gerekiyor çünkü puanlar yükselmiş bulunuyor.

2021–YKS SINAV PUANLARININ YIĞINSAL DAĞILIMI

Örneğin TYT’de geçen yıl 400 ve üstü puan alan 12 bin 291 iken bu yıl 73 bin 44 kişidir. Geçen yıl 300 ve üstü ham puan alabilen kişi sayısı 163 bin 412 iken bu yıl 405 bin 646 kişidir.

Geçen yıl TYT’de 200 ve üstü puan alabilen yüzde 37.00 iken bu yıl yüzde 56.88’e çıkmış bulunuyor.

AYT alanlarında da puanlar çok daha artmış. Örneğin geçen yıl sayısal da 300 ham puan alabilen aday sayısı 89 bin 388 iken bu yıl 173 bin 451 kişiye çıkmış bulunuyor.

2022YKS SINAV PUANLARININ YIĞINSAL DAĞILIMI

SINAV SORULARI, ÖZELLİKLE MATEMATİK KOLAYLAŞTIRILMIŞ OLABİLİR

Pandemi şartları ve okullardaki eğitim niteliği bir yılda bu şekilde iyileşmeyeceğine göre geriye ya soru sızdırması ya da sınavın daha kolaylaştırıldığı ihtimali kalıyor.

Felsefe grubu, kimya ve biyoloji dışında tüm alanlarda ortalama yanıt sayısı artmış bulunuyor. Bu da 2022 YKS ve AYT sınavlarının kolaylaştırılmış olduğunu gösteriyor.

En büyük etki matematikten geliyor. Matematik soruları kolaylaştırılmış olup TYT’de geçen yıl temel matematik doğru yanıt ortalaması 5.5 civarında iken bu yıl 8.2’ye, AYT’de geçen yıl matematik doğru yanıt sayısı 5.3 civarında iken bu yıl 7.5 civarına çıkmış bulunuyor.

TERCİHLERDE DİKKAT: İSTENDİK ÜNİVERSİTE VE PROGRAMLARIN PUANI ÇOK YÜKSELECEK

Puanlar TYT ve tüm alanlarda yükseldiğine göre geçen yılki taban puanlar artık doğru bir kıyaslama ölçüsü olmayacaktır. Puanlar yerine yüzdelik dilimler gösterge alınabilir.

TERCİHLERDE PUAN DEĞİL YÜZDELİK SIRALAMAYA BAKILMALI

Sınav puanları yükselmiş olmakla birlikte kontenjanlar benzer olacağından bu durumda tercihlerde puana değil yüzdelik sıralamaya bakılması gerekiyor. Yani adaylar tercih yaparken program puanına değil yüzdelik dilimine bakarak tercihte bulunurlarsa daha isabetli olacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa