30 Temmuz 2022 01:57

44. Satranç Olimpiyatları başladı

satranç tahtası

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Günümüze gelmeden önce satranç olimpiyatları tarihine kısaca bir göz atalım. 1927 yılından beri resmi olarak gerçekleştirilen satranç olimpiyatlarına 1952’de katılan Sovyetler Birliği 18 kez şampiyon olarak rekoru elinde tutuyor. Daha sonra Rusya 8 kez şampiyonluk ipini göğüslerken, ABD toplamda 6 şampiyonluk ile ikinci sırada yer alıyor. 1976 yılında Sovyetler Birliği ve birçok FIDE üyesi ülke (Doğu Bloku ve Arap ülkeleri ve Türkiye!) , olimpiyatların İsrail'de düzenlenmesini protesto etmek için FIDE olimpiyatlarından çekildi. Aynı yıl Kaddafi ‘’Alternatif Satranç Olimpiyatlarını’’ Libya’da düzenlendi. Rusya ve doğu bloku ülkelerinin katılmadığı bu olimpiyatlara Türkiye dönemin devlet politikası nedeniyle katılmıştı.

Günümüze dönecek olursak, Moskova’da yapılması planlanan 44’üncü Satranç Olimpiyatı Rusya- Ukrayna savaşı ve Batı dünyasının Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar nedeni ile Hindistan’a alındı.  Dün ilk hamlelerin yapıldığı turnuva, 11 turun ardından 9 Ağustos’ta yapılacak hamlelerle sona erecek.

Bu yıl yapılacak olan satranç olimpiyatlarında iki ağır favori takım olan Rusya ve Çin’in olmaması dikkat çekiyor. Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle aldığı kararla Rusya ve Belarus turnuva dışında kalırken, Çin hükümeti devam eden salgınla savaşmak için ülkeyi dışarıya tamamen kapattı ve satranç takımı istisna olamadığı için turnuvadan çekildi. Dolayısıyla zaten favorilerden biri olan ABD, turnuvanın açık kategorisinde kesin favori durumuna geldi. Kazanmamaları neredeyse mümkün değil. Sovyetlerin şampiyonluk sayısına (18) asla ulaşamayacak ABD için Rusya’nın şampiyonluk sayısına (8) yaklaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. GM Fabiano Caruana, GM Wesley So, GM Levon Aronian, GM Leinier Dominguez ve GM Sam Shankland'tan oluşan ekibin Elo ortalaması 2771. ABD’de Nakamura’nın kadro dışı kalması da dikkat çekiyor. Ev sahibi olduğu için üç takımla yarışacak olan Hindistan’ın A takımı ikinci sırada. Hindistan’ın B takımı 11’inci sırada yer alırken C takımı 16’ncı sırada yer alıyor. Unvan maçına çıkmayacağını beyan eden ama halen dünya şampiyonu olan GM Magnus Carlsen ise üçüncü sırada başlayan Norveç takımının birinci masasında oynayarak Rusya ve Çin’in yokluğu sayesinde ülkesinin ilk defa madalya alması için mücadele edecek. Doğal olarak merak ediyor insan, biz ülke olarak neredeyiz diye. Türkiye Ulusal A Takımımız 2602 rating ortalaması ile 188 ülke arasında 21’inci sırada başlıyor. Eh bu da iyi bir şey tabii ama son 64 ülkenin ortalama ratinginin 2000’in altında olduğu gerçeğini de bir kenara not etmek gerekir. Türkiye’nin ilk turda oynadığı Honduras takımı 2049 rating ortalamasına sahip. Açık kategoride IM Oğulcan Kanmazalp’in kaptanlığını yaptığı ulusal takımımız, GM Mustafa Yılmaz (2634), GM Emre Can (2606), GM Vahap Şanal (2574), GM Cemil Can Ali Marandi (2561) ve GM Dragan Solak’tan (2594) oluşuyor. Her bir oyuncumuzun yetenekleri üst düzeyde olmasına rağmen yeterince maddi destek almıyor olmaları nedeniyle adeta federasyon tarafından tırpanlanıyorlar. Ekonomik kaygılarından kurtulan bir ulusal takımın çok daha büyük işler yapabileceğinden emin olabiliriz.

Kadınlar kategorisinde IM Ekaterina Atalık (2422), WFM Gülenay Aydın (2100), WFM Duru Okuyaz (2090), WCM Çiğdem Onur (2000) ve WFM Buse Naz Koçyiğit (1991) ile 41’inci sırada başlayan takımımızın kaptanlığını IM Yakup Erturan yapıyor. İlk turda Sudan (1341) ile karşılaşan ekibimizin rating ortalaması 2153 Elo. Keza kadın sporcularımızın gelişimi için de federasyonun herhangi bir programının olmaması içimizi acıtmaya devam ediyor.

Turnuvadan kişisel beklentim, olası bir Türkiye-Norveç karşılaşmasında Mustafa Yılmaz’ın Magnus Carlsen’e tahtayı dar ederek hepimizi mutluluğa boğması. Mustafa’nın bunu yapacak gücü fazlasıyla var ve Carlsen’in geçmiş olimpiyatlardaki performansları da düşünülürse bu sonuç beni hiç şaşırtmaz. Tüm sporcularımızın ve kaptanlarımızın başarı için gerekeni yapacaklarından son derece eminim. Onların yaptığı hamlelerle kah üzülecek kah sevineceğiz. Bizlere yaşatacakları heyecan için şimdiden hepsine teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa