31 Ağustos 2022

Elden ele Truva Atı: Telefon

Fotoğraf: Pixabay

Pahalı olanı değerli ve temiz mi algılıyoruz? Misal cep telefonları.

Pislik, mikrop algımızda tuvaletler ilk sırada gelir. Oysa yapılan bilimsel araştırmalarda cep telefonlarımızda tuvaletten çok daha fazla bakteri bulunduğu gösterilmiş. Pahalı olana ‘Pis, mikrop yuvası’ deme cesaretimiz nedense olamıyor.

Yıkanmayan ama her koşulda elimizden düşmeyen bir cihazdan ne beklenirdi ki!

Eskiden hastaların kişisel tetkik dosyaları arasında ev tapusundan mahkeme kararlarına, banka cüzdanlarından cüzdana tüm önemli evraklar çıkabilirdi. Şimdilerde cep telefonu dosyaların yerini aldı. Bir anda hasta telefonunu uzatıveriyor hekime. Fotoğraflar hanesinde kişisel sağlık verileri arasında bir anda bambaşka fotoğraflar çıkabiliyor.

Pandemi sürecinde ‘Evden adımımı atmıyorum, dışarıdan gelen poşetleri yıkamadan ellemiyorum’ diyen hastalar dahil bir bakıyorsunuz hekime cep telefonunu uzatmış, veri sunuyor.

Oysa pandemide de en büyük bulaş kaynağı cep telefonları. Ağız ve burnumuzdan ellerimize en riskli alanlarımızda oysa cep telefonlarımız.

Pandemi hijyenin önemini tüm dünyada eş zamanlı bir pratiğe evirdi evirmesine ama maskenin peçe mantığı ile kullanılmasının ötesine geçemedi bu fiili durum. Sahi çevrenizde maskesini sürekli ellemeyen kaç kişi var? Covid 19 dahil mikrobu maskemizden çevreye ya da çevreden kendi maskemize taşımakta ellerimiz.

Mitolojide Tıp Tanrısı Asklepios’tur. Hijyen kelimesi onun kızı Hygeia’dan alır adını. Hygeia sağlık ve temizlik tanrıçasıdır. Babasının tedavi odaklı mitolojik görevini o sağlığı koruma olarak ileriye taşır.

Denebilir ki günümüzde hijyen konusunda en büyük gediğimiz cep telefonlarımız. Cep telefonları sağlığımız açısından cebe girmiş Truva atı misali bizi hasta etmeye devam ediyor.

Sağlıcakla kalın.

Evrensel'i Takip Et