Yasada kıdem tazminatının üst sınırı belirtilmektedir

Fotoğraf: Unsplash
SORU: İyi günler. Ben geçtiğimiz ay içinde işyerimden kıdem tazminatını alarak ayrıldım. Ancak, ücretim yüksek olmasına rağmen kıdem tazminatımı bu ücret üzerinden değil tavan miktarı denilen ücret üzerinden hesapladılar. Bu durumda eksik ödenen kalan miktar için dava açabilir miyim? İyi günler, iyi çalışmalar dilerim. Yardımlarınız için teşekkürler.
CEVAP: İyi günler, iyi çalışmalar diliyorum. Kıdem tazminatının tavanı, 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. maddesinde yer alan düzenlemelerden biridir. Bu düzenlemeye göre, “Toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı, Devlet Memurları Kanunu’na tabii en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini” geçemeyecektir. Dolayısıyla bu düzenleme ile kıdem tazminatının üst sınırı belirlenmektedir. Bu fıkranın da 1475 sayılı Kanun’da, 1982 yılında yapılan bir değişiklik ile ek madde olarak düzenlendiğini de belirtelim.
Kıdem tazminatındaki bu genel tavan, iş sözleşmesinin feshedildiği andaki tavan miktarıdır. Bildirim önelli fesih halinde ihbar süresinin son bulduğu tarih, kıdem tazminatı tavanının tespitinde dikkate alınacaktır. Eğer istirahat raporu içinde iş sözleşmesi işverence feshedilmiş ise, rapor bitimi tarihi feshin yapıldığı tarih olarak sayılacağı için eğer bu süre içinde tavan miktarı değişirse, bu tarihteki tavan gözetilmelidir. İşverence ihbar öneli tanınmaksızın işçinin iş sözleşmesinin feshine rağmen ihbar tazminatının ödenmemiş olması halinde de önel süresi içinde meydana gelen tavan artışından işçinin yararlanabileceği Yargıtay tarafından kabul edilmektedir.
Ayrıca işe iade davası sonunda işçi işe başlatılmayıp, iş sözleşmesi sonlandırılmış ise, bu tarih yeni bir fesih sayılacağından bu tarihteki tavan miktarı esas alınacaktır.
Yargıtay tarafından, kıdem tazminatı tavanını öngören kuralın, mutlak emredici kural niteliğinde olduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla, Yargıtay, kıdem tazminatı tavanının miktarının belirlenmesi, yasada emredici şekilde düzenlendiği ve işçi yararına olsa da tavanı arttıran ya da tümüyle ortadan kaldıran sözleşme hükümlerinin geçerli olmadığı şeklinde kararlar vermektedir. (Yargıtay 9. HD. 4.5.2009 gün 2007/ 40721 E, 2009/ 12414 K ve Yargıtay 9. HD. 19.3.2009 gün 2007/ 39256 E, 2009/ 7460 K).
Dolayısıyla eğer kıdem tazminatınız fesih tarihindeki kıdem tazminatı tavan miktarına göre hesaplanmış ve ödenmiş ise, bu durumda aradaki fark alacağı için açacağınız davada Yargıtayın yerleşmiş kararları doğrultusunda mahkeme, bu yönde karar verecektir.
Evrensel'i Takip Et