7 Kasım 2022

Düşük ücret haklı fesih sebebi yaratmıyor

SORU: İyi günler, ben kumaş dokuma bölümünde çalışıyorum ve bizim yazılı bir sözleşmemiz yok. Bu nedenle de yıllık yapılacak zamla ilgili herhangi bir rakam da belirtilmedi ama her yıl düzenli olarak zam yapılıyor. Dokuma sektöründe piyasanın altında maaş alıyorum ve yakın bir zamanda evlilik yapacağım. İşimin evin yakınına hatta bulunduğu ilçeye işyerinin servisi de yok. Üç vardiya olduğu için de işe gidiş gelişlerim de sıkıntılı olacak. Ben hem zam hem de ulaşım sebebi ile işi bırakmak istiyorum. Sizce tazminatımı almaya hak kazanabiliyor muyum? Bu durumda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

CEVAP: İyi günler. Sorunuzda belirtmiş olduğunuz iş sözleşmesini feshetme gerekçeleri olan sebepleri ayrı ayrı cevaplamak gerekecektir. Ancak, maalesef her iki sebep açısından da bunlar işçi açısından iş sözleşmesini haklı nedenle fesih olanağı tanımamaktadır. İş sözleşmesine zam yapılmamasını dahi uygulamada Yargıtay, haklı bir neden olarak kabul etmemekte ve kıdem tazminatı taleplerini reddetmekteyken, sizin durumunuzda her yıl düzenli olarak zam yapılması hususunun varlığı durumunda bu durum işçi açısından hakı nedenle fesih sebebi olamayacaktır. Piyasanın altında maaş alıyor olmanız bu açıdan da fark yaratmayacaktır. Ancak, asgari ücretin altında maaş alıyor olmanız durumunda bu husus haklı fesih sebebi olabilir. Ayrıca, açıkça kanunun emrine aykırı bir uygulama olacağı için işvereni şikayet etme hakkına da sahipsiniz bu durumda.

Yeni taşınacağınız yer açısından da aynı husus söz konusudur. Bu durum, işyeri açısından çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik olarak nitelendirilmesi zordur. Zira, burada çalışma koşullarında işveren tarafından bir değişiklik yapılmamaktadır.

Yargıtay, bir kararında, “Somut olayda, davacının …’de oturduğu ve işyerinin de, … iken … ilçesine taşındığı anlaşılmaktadır. İşyerinin taşınmasında sonra ulaşım için servis aracının sağlanacağı belirtilmiştir. Ancak servis aracı sağlansa dahi davacı önceki işyerine yakın oturduğundan gelip gitmek için harcadığı süre daha azdır. İşyerinin taşınması sonucu iş şartları davacı işçi aleyhine ağırlaşmıştır. Bu durumda davacının iş akdini feshi haklıdır. Kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddine karar verilmesi isabetsizdir (Yargıtay 9. HD, 24.10.2013 Tarih, 2011/36061 E., 2013/27077 K) şeklinde karar vermiştir. Ancak, burada da belirtildiği gibi, işyerinin taşınması hususuna göre değerlendirme yapılmaktadır.

Evrensel'i Takip Et