Altılı masanın Anayasa değişikliği
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Altılı Masa dün anayasa değişikliği tasarısını açıkladı. Tasarı ufak tefek olumluluklar içeriyor. Fakat ileri bir demokratik adım değil. Esas olarak tek adam sisteminden öncesine dönülmeyi hedefliyor ve eski sistemdeki bazı aksayan yerlere çözümler getirmeye çalışıyor.
Örneğin belediye başkanlarının İçişleri Bakanı tarafından görevden alınması yerine yargı kararı ile görevden alınması ve sürenin altı aydan fazla olmaması merkezi idarenin yerel yönetimlere müdahalesini engellemez. İstanbul Belediye Başkanının görevden alınmamasına rağmen nasıl çalıştırılmadığı görülüyor. Yerel yönetimlerin biraz daha demokratikleştirilmesinden altılı masa da korkuyor. Yerel yönetimler kendi kendini yönetmeye çalışırsa altılı masaya göre de ülke eyaletlere ayrılır, ülke bölünür. Oysa, yerel yönetimler kendi bütçesini serbestçe harcayamadıktan sonra, yerel konularda (sağlık, eğitim, asayiş vb.) kararlar alıp, uygulayamazsa yerel yönetim olmaz. Merkezi yönetimin bir aparatı olur. Şehrindeki taksi sayısını dahi belirleyemeyen bir yerel yönetim; başkanı yargı tarafından altı ay süre ile görevden alınabilir demekle demokratikleşmez.
YÖK kaldırılıp, yerine planlama ve koordinasyon kurulu oluşturularak üniversiteler demokratikleşmez. Yıllardır üniversitelerden idari, mali, bilimsel özerklik talepleri gelirken, YÖK’ün ismini değiştiriyorum diye demokratikleşme olmaz. Bu değişiklik 12 Eylül öncesine bile dönememek demektir.
Her ilde tek baro ve savcı ile avukat eşittir demek yargıyı demokratikleştirmez. Kırk yıl önce sık sık gündeme getirilen fakat gerçekleştirilemeyen adli polis sistemini dahi savunamıyorsunuz. Yargıyı nasıl demokratikleştireceksiniz?
Siyasi Partileri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı denetiminden çıkaramıyorsunuz ama AYM kapatmadan bir kere uyaracak, kapatılma davası açılması için TBMM onayı alınacak diyerek demokratikleşme olacağından söz ediyorsunuz. Selahattin Demirtaş ve arkadaşlarının dokunulmazlığını Anayasa’ya ve her türlü hukuk kuralına rağmen bu Meclis kaldırmadı mı? Hem de geçmişe yönelik karar alarak. Seçime girebilmek için getirilen bariyerleri kaldırmıyorsunuz, seçime katılan bütün partilere aldıkları oy oranında devlet para verecek diyorsunuz. Bu mu demokratikleşme?
Yetkisiz, sembolik bir cumhurbaşkanı diyorsunuz ama halk seçmesin diyemiyorsunuz. Seçim yarışına giren, halktan oy isteyen, il il dolaşacak, bir seçim ekibi oluşturacak cumhurbaşkanı tarafsız, sembolik, yetkisiz cumhurbaşkanı olabilir mi?
Altılı masanın anayasa değişikliği önerilerinin bir sistemi yok. Bir iç tutarlılığı yok. Yamalı bohça. Demokratikleşme getirecek değişiklikler yok. Beş sene önceki sistemde çok küçük birkaç rötuş yaparak demokratikleşiyoruz balonunu satmak istiyorlar. Altmış sene öncesine dönüyoruz. 1961 Anayasa’sını aynen geri getiriyoruz deselerdi, o da demokratik bir anayasa değildi ama getirdikleri taslaktan daha iyi bir iş yapmış olurlardı.
Demokratikleşme iddiasında iseniz yönetimi halka devretme konusunda adımlar atmalısınız. Bütün yetki ve kararı devletin ve ülkenin sahibi olduklarını sananlara vererek demokratikleşme olmaz.
- Hak hukuk talebinden rahatsız olmak 21 Ocak 2025 06:40
- Sıra CHP'de 14 Ocak 2025 04:44
- Metin Göktepe ve Metin Göktepe gazeteciliği hep yaşayacak 08 Ocak 2025 04:32
- Umut var mı? 07 Ocak 2025 04:40
- Algı yaratmak mı, bilgilendirmek mi? 31 Aralık 2024 06:40
- Çetin günlere hazırlanmak gerek 24 Aralık 2024 04:41
- Kartlar yeniden karılıyor 17 Aralık 2024 04:41
- Suriye'yi bekleyen 10 Aralık 2024 05:01
- Savaşa ve yoksulluğa karşı ittifak 03 Aralık 2024 06:40
- Kayyım 26 Kasım 2024 04:41
- Onların çocukları 19 Kasım 2024 04:42
- Etki ajanlığı 12 Kasım 2024 04:59