8 Aralık 2022

TİP'in 'Barış Mutabakatı' önerisi ve çağrısı

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, 8 maddelik “Barış Mutabakatı” adını verdikleri bir öneride/çağrıda bulundu. Bu 8 maddelik öneri şöyleydi:

 “I. Silah, sorunların çözümünü sağlamaz. Silahla çözüm arayan anlayışın tam karşısındayız.

II. Türkiye’deki yabancı asker varlığı ülkemiz ve bölgemiz için bir güvenlik sorunudur. Türkiye’nin yabancı topraklardaki askeri varlığı bugün itibarıyla ülkemiz ve bölgemiz için bir güvenlik sorunudur. AKP’nin TSK’yi bir seçim kampanyası aracı gibi kullanmasına karşı çıkıyoruz.

III. Türkiye’nin dış politikası, NATO veya Rusya gibi yayılmacı anlayış sahibi güçler örnek alınmadan yeniden yapılandırılmalı ve barışçıl dış politika yaklaşımına dönülmelidir.

IV. Kürt sorununun çözümü için muhatapların dahil olduğu bir diyalog sürecine ihtiyaç vardır. Ülkemiz, kendi sorununu kendi başına çözebilecek bir irade, yetenek ve güce sahiptir.

V. Sığınmacılar ve göç kaynaklı tüm sorunların çözümü ile Suriye’de istikrarsızlığın sona ermesi için Suriye ile görüşmeler başlamalıdır.  

VI. Türk-Kürt-Arap halklarını birbirlerine düşmanlaştıran her türlü söylemi ve eylemi reddediyoruz. Ayrımcı eylem ve söylemleri, terörist-hain gibi yaftalamaları kabul etmiyor, bu söylemler üzerinden yürütülecek herhangi bir tartışmanın parçası olmayacağımızı ilan ediyoruz.

VII. Sınırlarımızın içinden veya dışından düzenlenmiş her saldırıyı, her türlü sınır ötesi operasyonu, cihatçı örgütlere verilen açık/örtülü desteği ülkemize ve halkımıza karşı bir girişim olarak görüyoruz. Bu tür eylemlere, Mecliste de sokakta da karşı duracağımızı duyuruyoruz.

VIII: Emperyalistlerin yüz yılı aşkın süredir kışkırttığı bölgedeki paylaşım mücadeleleri ve yayılmacı bölgesel aktörler nedeniyle kan gölüne dönen Ortadoğu’nun ve ülkemizin kaderini ancak hep birlikte ve daha güçlü bir sesle BARIŞ diyerek değiştirebiliriz.

AKP’nin tuzağına düşmeyelim. Ülkemizde eşitliği, özgürlüğü ve kardeşliği yaşatmak için Barış Mutabakatı’nda birleşelim.”

Kürt sorununun çözümünü içermeyen hiçbir öneri demeti Türkiye’nin sorunlarına çare olamaz. Bilindiği gibi, Türkiye’nin temel sorunu insan hakları ve demokrasi sorunudur. Bu temel sorunun en önemli halkası da Kürt sorunudur. Bu sorunun barışçıl bir biçimde çözüme kavuşturulmaması 100 binden fazla insanın yaşamına mal olmuştur, olmaktadır. Dağların ovaların bombalanması hem doğayı öldürüyor, hem kuşlar, böcekler, hem ağaçlar, ormanlar yanıyor, kül oluyor. Her gün ve 40 yıldır, uçaklar uçmakta, bombalar atılmakta, asker, polis, korucu, militan, sivil ya da silahlı insanlar yaşamını yitirmektedir. Savaşın maliyeti çok yüksektir. Can kayıpları elbette parayla ölçülemez. Ama savaş çok geniş ve yüksek maliyeti olan bir olgudur. Son 40 yıldır savaşa, yüz binlerce milyar dolarlık harcama yapıldığı hesaplanmaktadır. Dolayısıyla sorunun çözümsüzlüğünün ekonomik ve sosyal maliyeti çok büyüktür.

Barış hakkı bir insan hakkıdır. İnsan hakları da bir bütündür. Tüm insan haklarının birbiriyle ilişkisi bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler (BM) 19 Aralık 2016 tarihinde 5 maddelik Barış Hakkı Bildirisi’ni kabul ve ilan etti. Barış hakkı, bir insan hakkı olarak hem bireysel bir hak hem de kolektif bir haktır. Barış Hakkı Bildirisi’nin  birinci maddesinde herkesin barıştan yararlanma hakkı olduğu vurgulanır. Bildiri’nin 38 kısa paragraftan oluşan bir girişi vardır. Bu paragraflarda barış hakkının diğer insan hak ve özgürlükleriyle ilişkisi anlatılır (https://www.ihd.org.tr/ceviri-bm-baris-hakki-bildirgeleri/).

Savaşa karşı barış çağrısı, insanların, hayvanların, bitkilerin tüm dünyanın-canlı cansız tüm doğanın korunmasına yöneliktir.

TİP’in “Barış Mutabakatı” önerisi ve çağrısı çok değerlidir.

Evrensel'i Takip Et