19 Aralık 2022

İstifa, işçinin aleyhine olan birçok hususu taşımaktadır

SORU: Merhaba iyi çalışmalar. Size şöyle özetliyeyim, benim burun ameliyatı olmam gerekli ve bir hastaneden öne alınma şansım oldu. Bundan öncesinde muayene ve bazı raporlar götürmem gerekliydi, onun için çalıştığım yerden ikişer gün arayla toplamda 3 defa günde 1 saat izin istedim. Sağolsun müdür bey verdi. Sonrasında ameliyat günüm belli oldu. Müdürüme ameliyat tarihim belli oldu dedim o da bana kusura bakma izin veremem dedi. Kaç gündür kaçıncı izin bu dedi. Ben şaka yapıyor sandım. O izinleri ameliyat olmak için istedim dedim. İzin vermedi ve ben de istifa ettim. İstifa ederken dedim ki haklarımı alırım değil mi? 8 ay 4 gün çalışmıştım toplamda. Merak etme haklarını alırsın dedi. Ben de istifa yazımı yazdım ama gel gelelim sadece maaşım yattı. İstediğine şikayet et elinden geleni ardına koyma dedi. Bu durumda ne gibi haklarım vardır benim?

CEVAP: İyi günler dilerim. Öncelikle geçmiş olsun diliyorum. Hem sağlığınız için hem de işinizi bu şekilde kaybettiğiniz için. İstifa etmek, bir işçi açısından iş sözleşmesinin sona erdirilmesinde hakları açısından kısıtlı hususları bulunmaktadır.

Genel kural olarak eğer işçinin iradesi işveren tarafından fesada uğratılmamış ise yani işçi kandırılmamış, tehdit edilmemiş, baskıya uğratılmamış ise istifa eden işçinin kıdem tazminatı alabilme hakkı bulunmamaktadır. İşçi kıdem tazminatını, iradesinin fesada uğratıldığını mahkemede ispatlayabilmesi durumunda alabilecektir. Örneğin mahkemeler işçi lehine yorum ilkesi gereği bir işçinin uzun yıllar çalışıp kıdem tazminatını alma hakkı olmadan istifa etmiş ise, bu durumda Yargıtay, bu istifanın dikkatle değerlendirilmesini, uzun çalışma sonucu işçinin hak edeceği kıdem tazminatını öylece bırakarak istifa etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu sebebi ile özel bir incelemeye tabi kılınması gerektiğine dair içtihat oluşturmuştur. Sizin çalışma süreniz kıdem tazminatına hak kazanabilmek için zorunlu olan bir yıllık çalışma süresinin altında olduğu için kıdem tazminatı alma hakkınız zaten bulunmamaktadır.

Ayrıca maalesef, istifa eden işçinin ihbar tazminatı alabilme hakkı da bulunmamaktadır. Ayrıca, eğer istifa eden işçi, istifa etmeden önce yazılı olarak iş sözleşmesini feshedeceğine dair bildirim yapmamışsa, işverene ihbar tazminatı ödemekle de karşı karşıya gelebilecektir. Zira, kanunda ihbar tazminatı, sadece işçiye tanınmış bir hak değil. İş Kanunu’nun 17. maddesinde, “Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır” hükmü yer alır.

Ayrıca, kendi isteğiyle işten ayrılanlar, yani istifa edenler işsizlik maaşına da hak kazanmamaktadır. Sonuç olarak işten istifa ederek ayrılmak bir işçinin aleyhine olan bir çok hususu da taşımaktadır.

Evrensel'i Takip Et