Seçim hangi gün olacak?

AKP’nin seçim “kurnazlıkları” ayaklarına dolandı. Geçen seçimde MHP’nin barajı geçmesi için ittifak uygulamasını çıkardılar. Böylece AKP-MHP-BBP’nin toplam oyları yüzde on barajını geçecek, böylece MHP ve BBP baraj altında kalmamış olacak ve milletvekili çıkarabilecekleri yerlerden de milletvekillerini çıkaracaklardı. Bu sistem Cumhur İttifakına yaradığı kadar Millet İttifakına da yaradı.

Bu sefer altılı masanın CHP ve İyi Parti dışındaki partileri milletvekili çıkaramasın diye yeni bir sistem getirdiler. Barajı yüzde yediye indirdiler ama yüzde yedi il barajı koydular. Altılı masanın partilerinden CHP ve İYİ Parti hariç partiler illerdeki yüzde yedi barajını geçemeyecekleri için ya CHP ve İYİ Partiden milletvekili çıkaracaklar ya da belki Davutoğlu Konya’dan, Babacan Denizli’den zor bela seçilecekti. Bu “kurnazlık” şu anda ayaklarına dolanmış bulunuyor. MHP de pek çok ilde yüzde yedi barajını geçebilecek durumda değil. Belki grup bile kuramaz.

Bir de seçime üç ay kala ikametgah değiştirilirse oy kullanılamaz kuralı getirildi. Böylece ikametgahları memleketlerinde olan üniversite öğrencilerinin oy kullanması engellenmek istendi. Çünkü üniversiteliler AKP’ye oy vermiyordu. Üniversiteliler oy kullanamasın diye seçim mayıs ayı içinde ya da öncesi yapılacaktı fakat seçim başlangıç tarihi 6 Nisan öncesi oluyordu ve eski kanun uygulanması zorunluydu. Yeni kanun 11 ve 18 Haziran tarihlerinde uygulanabiliyordu. O tarihlerde de AKP’ye oy vermeyecek üniversiteliler memleketlerine dönüyor ve oy kullanabiliyor, AKP’ye oy verecek önemli bir kitle hacca gidiyordu.

Eski kanun yeni kanun konusunda başka bir problem daha vardı. 18 Haziran’da yapılacak seçimde Erdoğan aday olamıyordu. Erken seçim kararı Meclis tarafından alındığında Erdoğan bir dönem için daha aday olabiliyordu. Erdoğan ‘Beni kaybedecekleri için aday yapmıyorlar’ diye mağdur edebiyatı yapmasın diye CHP erken seçim teklifi Meclise geldiğinde evet deriz dedi. Fakat, daha sonra bu kararını değiştirdi. Erken seçim teklifi 6 Nisan öncesi Meclise gelirse evet deriz dedi. Çünkü o zaman eski kanun uygulanacaktı. Aslında 11 Haziran öncesi yapılacak her seçim eski kanuna göre yapılacak mecburen. Seçim, seçim kararı alındıktan 90 gün sonra yapılabiliyordu eskiden. Yine AKP’nin bir ihtiyacına binaen YSK 60 günde de hazırlanabiliriz diye karar vermişti. Bu sefer de 45 günde seçime hazır oluruz demezse 11 Haziran öncesi yeni kanunla seçim yapamıyor. Eski kanun MHP’nin de işine geliyor. Bu durumda en uygun tarih 14 Mayıs görünüyor.

Erdoğan’ın erken seçim değil de seçimi biraz öne almak düşünülebilir gibi şeyler söylemesi biraz kafaları karıştırdı. Acaba seçimi 4 ya da 11 Haziran günü belirleyip, bu erken seçim değildir, Kurban Bayramı ve hac farizesi nedeniyle zorunlu olarak normal seçim tarihi bir hafta ya da on beş gün öne alınmıştır diyebilir mi? Diyebilir. YSK’nin mühürsüz oyları dahi geçerli saydığını düşünürsek bu açıktan yasaya aykırı duruma dahi evet diyebilir. O zaman, Meclisin karar almasına ve Cumhurbaşkanının Meclisi feshetmesine gerek kalmadan normal seçim tarihinde seçim yapılıyormuş prosedürü işleteceklerdir. Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşkanı olamayacağı meselesini de “ilki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesiydi, o yüzden şimdi ikinci kez aday oluyor” diyebilir YSK. Yani bu seçenek için yine YSK’ye büyük iş düşüyor. YSK Başkanı geçenlerde bu konular hakkında üniversiteden mütalaa aldığını söylediğine göre böyle bir plan da olabilir. O zaman seçim tarihi 4 veya 11 Haziran olacaktır.

Ama, her türlü hile, yasaya aykırılık yapılsa da Cumhur İttifakı kaybedecektir.

Tabii, Cumhurbaşkanlığı konusunda altılı masa ile Emek ve Özgürlük İttifakının görüş birliğine varıp varmaması kazananı belirleyen olacaktır.

Evrensel'i Takip Et