01 Nisan 2023 04:09

Satranç rüyası

Soyut desen çalışması

Görsel: 8926/Pixabay

Paylaş

Otuz iki yıldır rüyama girmeyen satranç nedense son zamanlarda rüyalarıma girmeye başladı. Hemen hemen her gün farklı profildeki bir satranç oyuncusu görüyorum rüyamda, bazılarını anlatayım efendim.

İllüzyonist: Kendisini büyük usta olarak tanıtır ama rating puanını bilen ya da sporcu lisansının aslını gören yoktur. Lisansı onaylayan memur bu yüzden federasyon disiplin kurulundan ihtar cezası almıştır. Eski federasyon başkanı ise lisansının olduğuna dair hiçbir kanıt olmadığını söylemektedir. Ama buna rağmen kendi atadığı hakemlerin turnuva tüzüklerini ihlal etmesiyle oynaması sağlanır. Geçersiz hamle yapar ama yaptığı geçersiz hamleler yine aynı hakemler tarafından kabul edilir. FIDE kurallarına saygı duymuyorum diyerek kuralları işine geldiği gibi değiştirir. İllüzyon uzmanlık alanıdır, çok iyi yalan söyleyebilir, provokasyon ve manipülasyon konularında ustadır. Hamleleri tahmin edilebilir ve vasatın altında bir oyuncu olmasına rağmen hakaretler ederek rakiplerinin sinirini bozar. Gözünüzü tahtadan ayırdığınızda taş çalar, fırsat bulduğunda rakip taşları kullanmaktan da çekinmez. Ama travmatik bir geçmişten ya da hayal gücü eksik olduğundan atları kullanmayı hiç sevmez. Filleri dürterek hareket ettirir. İlkel hamlelerini sadece sevenlerine strateji olarak yutturabilir. Eleştirilere tahammül edemez, en iyi hamleleri kendisinin yaptığına inanır, oyununu beğenmeyenlerin satranç düşmanı olduklarını söyleyerek seyircileri ikna etmeye çalışır. Başaramazsa hakemlerin desteğini alarak rakiplerine diskalifiye cezası verdirir. Satranç tahtasında beyaz ya da siyah taş olamayacağını, bütün taşların yeşil olması gerektiğini savunur, hatta yeşilin tonu konusunda da sabit fikirlidir, diğer tonlarına da tahammül edemez. Başkalarının notasyon kağıdına attıkları imzalara da, başka tahtalardaki oyunlara da karışır, bu yüzden yabancı oyuncuların tümüyle kavgalıdır. Alman oyuncuların kendisini kıskandığına inandırma gayreti içindedir. Katıldığı turnuvada kimse sessiz sakin huzurlu bir oyun oynayamaz.  Satrançla ilgisi olmayan bir kitleyi turnuva salonuna doldurduğu için satrançseverler rahatsızdır. Muhtemelen gireceği son turnuvada da her türlü hileyi yapacak, konumu karıştırarak avantaj elde etmeye çalışacaktır. Eğer konumu karıştıramazsa turnuva salonunu birbirine katmayı deneyecektir. Bu durumda salondaki seyircilerin protestolarına maruz kalabilir.

Guru: Uzun zamandır girdiği turnuvaları kaybetmiş olsa da son dönem büyükşehir turnuvalarında kazandığı parlak zaferlerle büyük sükse yapmıştır. Henüz şampiyon olamamıştır ama iyi oynamasına rağmen kaybettiği oyunları analiz ederek önemli dersler çıkarmış ve satranca olan tutkusu sayesinde kısa zamanda reytingini yükseltmiş, birinci sıraya çıkmıştır. Bunu yaparken çevresindeki diğer oyuncuların da gelişmesine yardımcı olmuştur. Son birkaç yıldır taktik fırsatları da değerlendirebilen konumsal bir oyuncu haline gelmiştir. Tahtanın hem şah kanadında hem de vezir kanadında aynı ustalıkla oynamaktadır. Son derece dengeli ve sağlam bir oyun tarzına sahiptir. Sakin ve sabırlı, rakiplerinin provokatif hamlelerine tepki vermeyen bir buda heykeli gibi dingindir. Altı farklı taşı aynı dikeye sıralayarak oluşturduğu sistem satranç literatürüne girmiştir. Taşlar arasında uyum ve iş birliği sağlamak konusunda çok başarılıdır. Seyircinin moral desteğini arkasına aldığı için son turnuvanın ağır favorisidir. Turnuvayı kazanması halinde FIDE kurallarını yeniden yürürlüğe sokacağını söylemesi salondaki seyircilerin takdirini kazanmıştır.

Teorisyen: İllüzyonistin şampiyonluğunu zora soktuğu bir turnuva yüzünden malum hakemler tarafından uzun süredir turnuvalardan men edilmiştir. Oyun analizleri ve yorumları özgündür, İllüzyonist’in en nefret ettiği oyunculardan biri olsa da sevenleri tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Taktiksel bir oyun ekolünden gelmekle birlikte aslında konumsal bir oyuncudur. Bu nedenle bağlı olduğu ekol içindeki yeri de tartışmalara neden olmaktadır. Turnuva içinde kuralların değiştirilmesine alışkındır, profilaktik (Önceden önlem alma) hamleleri başarıyla uygular. Turnuvalara giremese de önerdiği hamlelerle turnuvanın gidişatını değiştirecek teorik bilgiye ve beceriye sahiptir. Turnuvalara yeniden katılabilmek için FIDE kurallarının uygulanmasını beklemektedir.

Amazon: Çoğunluğu erkeklerden oluşan turnuvalarda keskin hamleler yapmasıyla tanınan kadın oyuncudur. Bir ara satranca küsmüştür ama Guru’nun desteğiyle geri döndükten sonra reytingini yükseltmiştir. Saldırgan bir ekolden gelmesine rağmen kendisini kontrol etme çabası turnuva salonunda olumlu bir etki yaratmıştır. Geçmiş oyun tarzına döndüğü zamanlarda taktik hatalar yapar. Tahtanın sadece bir tarafını görüp diğer tarafını yok sayması en büyük eksikliğidir. Sadece beyaz taşların hamle yapabileceğine inanır ama siyah taşların varlığını da kabul etmek zorunda kalmıştır. Konumsal anlayışını geliştirmesi gereken bir oyuncudur. Son turnuvada değilse de gelecek turnuvada şampiyonluk hayalleri kurmaktadır.

Enkaz: Amazon’la aynı ekolden gelen bu oyuncunun satranç bilip bilmediği bile tartışma konusudur. Beyaz taşların siyahlardan üstün olduğunu iddia eder ama yeşille karıştırılmış beyaz taşlardan da hoşlanır, siyahlardan nefret eder, oynamalarına izin vermez. Oyunda yaptığı hesap hataları turnuva salonundaki seyircilerin gülme krizlerine girmesine neden olur. Sürekli aynı saçma açılışı dener ve her seferinde kaybeder. Büyük bir kararlılıkla yaptığı hamleleri sanki kendisi yapmamış gibi davranıp aniden vazgeçebilir. Geçmişte İllüzyonist’in hamlelerini çok eleştirmiştir ama şimdi onun kanatları altına saklanmaktadır. Teorisyen’in turnuvalara katılmasının satranca ihanet olduğunu, onu destekleyenlerin de hain olduğunu iddia eder. Muhtemelen katılacağı son turnuvadan sonra satrancı bırakmak zorunda kalacaktır.

Dengesiz: Keskin oyun tarzı özellikle gençlerin ilgisini çekmektedir ancak konumsal anlamda tam bir faciadır. Önceleri Guru ile birlikte çalışmış hatta onun sayesinde şampiyonluğa çok yaklaşmıştır ancak İllüzyonist’le oynadığı son oyunda henüz kaybetmemiş olduğu konumu kaybettiğini düşünerek oyunu terk etmiş bu yüzden seyircilerin tepkisini almıştır. Guru’nun aslında kendisini desteklemediğini, son turnuvayı tek başına kazanacağını iddia etmektedir. Bu durum en çok İllüzyonist’i sevindirmektedir çünkü Guru’nun averajını etkileyecek gibi görünmektedir. Ancak Guru katıldığı bu son turnuvada işi averaja bırakmayacak kadar iyi oynamaktadır. Dengesiz, muhtemelen satranç tarihine zayıf bir oyuncu olarak geçecektir.

Yıldız: Turnuvalara henüz girmiş olmasına rağmen fırtına gibi esmektedir. Tam bir takım oyuncusudur ama son zamanlarda bireysel müsabakalarda da adından söz ettirmeye başlamıştır. Dört kişilik takımıyla üst sıraları zorlamakta, adeta Termofili savaşındaki Spartalılar gibi mücadele etmektedirler. Bilimsel ve realist olduğu için İllüzyonist’in en çok korktuğu oyun anlayışına sahiptir. Tüm taşların eşit haklara sahip olması iddiası en büyük motivasyonudur. Teorik açıdan çok donanımlıdır, seyircilerin onun oyun tarzını anlamaya başlamasıyla birlikte pratikte yaşadığı sıkıntıları da yavaş yavaş aşmaktadır. Satrançta yakın geleceğin parlak yıldızlarından biri olma yolunda ilerlemektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa