Öğretmenlere, hemşirelere, doktorlara, memurlara konteyner sağlanıyor mu?
Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel
Bu coğrafyalarda hangi iş doğru düzgün yönetiliyor, bilemiyorum. Depremlerden sonra iki ay geçti, bölgede okullara örgün eğitime hâlâ doğru düzgün dönülemedi; öğretmenler, okullar hazırlanmış değil. Afet bölgelerinde kendisi de zaten deprem mağduru olan, çoluk çocuğu zaten dağılmış, evsiz barksız kalmış öğretmenine, hemşiresine, doktoruna, memuruna konteyner bile sağlanamazsa eğitim, sağlık, güvenlik, bu temel süreçler nasıl karşılanır ve sürdürülebilir, bir toplum nasıl olunur, insanlık ve toplum nasıl tamir edilebilir ve inşa edilebilir?
Depremin afete dönüşmesi, deprem sonrası felaket/afet maalesef insani sosyal yanlışlarımız ve eksiklerimiz sonucu her geçen gün daha da kronikleşiyor, kronikleşen sorunlarla afet sorunlarını aşmıyoruz, tam tersine daha derinleştiriyor ve kalıcılaştırıyoruz. Maalesef esas daha derin ve kalıcı afet ilk günlerin ötesinde aynı zamanda devamında yaşadıklarımızdan kaynaklanıyor, kaybedileni sineye çeksek bile, sonrasında yaşadıklarımız afetin daha derinleşmesi veya aşılabilmesi için çok daha kritik önemde bulunuyor.
AFETİN EN KALICI OLANI: İNSANLIK VE EĞİTİM KAYBI
Afeti afet yapan en ağır üç yanını sayalım desek şöyle bir sıralama yapılabilir mi?
1-Can kaybı ve yaralanma.
2-Yaşam alanı kaybı; konut/ev ve ev donatıları, barınma-su-gıda-aydınlanma-kanalizasyon-sağlık kaybı.
3-İnsanlık kaybı, tinsel kayıplar; eğitim-beceri-bilgi, komşuluk, güven, eşitlik-adalet, özgürlük, gelecek, toplum kaybı.
Bunlardan etkisi artarak devam edenleri, telafisi en zor olanları, tedbir alınmazsa zararı daha da artarak kronikleşenleri hangileri acaba?
Maalesef insanlık ve eğitim kaybı afetin en derin yanı ve yarası sayılır. Bugün afet yaralarına yeni yaralar, afet kayıplarına yeni kayıplar eklemeye devam ediyoruz.
EĞİTİM İDESİ NEDİR? ÖĞRETMEN VE KONTEYNER BUNUN NERESİNDE?
Eğitim idesi ne değildir, eğitim idesi nedir? Eğitim idesi tek midir, çok mudur? Eğitim idesinin karşıtı olur mu? Eğitim idesinin karşıtı nedir? Eğitim idesinden vazgeçilebilir mi?
Öğretmen eğitim idesinin neresindedir, ayrılmaz bir unsuru mudur, temel bir parçası mıdır?
Okul, eğitim idesinin neresindedir? Okul, eğitim idesinin ayrılmaz bir unsuru mudur, temel bir parçası mıdır?
Eğitim hakkı temel bir insan hakkı mıdır?
Barınma hakkı temel bir insan hakkı mıdır, yoksa ekonomik, sosyal ve kültürel haklar arasında mıdır?
Öğretmenin, çalışanın, memurun özlük hakları arasında barınma hakkı var mıdır? Barınma hakkı çalışma haklarının bir parçası mıdır?
Eğitimin kavramı, pratiği ile eğitim idesi aynı şey midir, afet durumunda eğitim vazgeçilir bir şey midir, sorular daha çok, bunları bir ana soruda toparlarsak eğitimsiz toplum, öğretmensiz eğitim, evsiz öğretmen olur mu?
EĞİTİM ŞART, GURBET ELLERDE EVSİZ ÖĞRETMENE, HEMŞİREYE, MEMURA KONTEYNER ŞART
Eğitimin şartı ve eğitim şartları; işin ayrılmaz parçası. Barınma insanlığın ve eğitim işinin temel bir parçası. Afet şartlarında candan sonra en ciddi kayıplardan biri barınma imkanları maalesef. Halkı da ona hizmet sunacak halkın ana parçası öğretmeni çalışanı da aç açıkta kalmış.
İşin toplumsal cinsiyet yanı da var maalesef. Bazı okullarda ve çevresinde afetzede insanlara yer verilmek durumunda kalınmış, bu anlaşılır bir durum, ama anlaşılamayan kısımları da var. Kadın öğretmenler okulda, okul etrafında, okul sokağında okula hazırlanacak, lavabo-duş imkanlarını sağlamakta erkek öğretmenlerden de daha zor durumdalar.
Afet bölgelerinde sadece öğretmenler de değil hemşiresi doktoru memuru güvenlikçisi afet sürecinde bölge halkının yaşadığı tüm zorlukları yaşadığı gibi, aynı zamanda toplumsal hizmetlerini sürdürmek zorundalar. Bu öğretmen hemşire memurun bir kısmı yöreden değil, buralarda bir akrabası köyü kasabası da yok, başka bölgelerden, dolayısıyla bölgede geleneksel dayanışma olanaklarından da yoksun, yani en zorda olan grupları oluşturuyor.
Yani evsiz barksız kalmış öğretmenlere, hemşirelere hızla konteyner sağlanması gerekiyor. Bunun için de bazı aciliyet düzenlemelerine ihtiyaç var. En azından konteyner sağlanırken öncelik sıralaması yapılabilir; öğretmenlere, hemşirelere, doktorlara, memurlara, küçük çocuklu ailelere, engellilere, hastalara öncelik verilebilir.
Eğitim şart. Eğitim şartı için öğretmene, çalışana barınma imkanları sunulması şart. İnsanlık şart.
- MEB’in başarısı muhteşem tıklanma rekoru: İnsanın iyi ki pandemi ve deprem olmuş diyesi geliyor 10 Ocak 2025 04:58
- 22 yıllık, 72 yıllık gerileme: MEB’in, AKP’nin, milli görüşün ‘Milli Maarif’ ve ‘MESEM’ başarısı 03 Ocak 2025 04:26
- Türkiye ve Suriye yüzyılı mütaşerik maarif ve rejim modeli 27 Aralık 2024 04:43
- İsrail ve Suriye örneğinde bilimin ve bilimsel eğitimin anlamı ve önemi üzerine 13 Aralık 2024 04:40
- MEB açık öğretim okulları istatistiklerinde bir gariplik mi var? 29 Kasım 2024 04:15
- AKP'nin eğitim ve bütçeleme anlayışı: Lime lime ayrıştırmanın, imam hatipleştirmenin, metalaştırmanın, peşkeş çekmenin binbir türü 15 Kasım 2024 04:43
- Cumhuriyetin 101. yılında rüya, yurttaşlık ve ana dillerinde eğitim meselesi 01 Kasım 2024 04:26
- Üniversite nedir? Araştırma ve bilgi nedir? Kariyer yapmaktan/ uzmanlık bilgisinden farkı nedir? 18 Ekim 2024 04:42
- Akademinin yeri ve değeri: 207 üniversite bir 'muhabir Rüya' eder mi? 11 Ekim 2024 04:43
- MEB istatistiklerinin gör dediği açlık, dayatma ve niteliksizlik 04 Ekim 2024 04:50
- Türk Psikologlar Derneğinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeline dair görüşü: Eğitim değil eğitimi ihlal modeli 27 Eylül 2024 04:42
- AKP ve MEB’in büyük mahareti: Bağnazlığı ve emek sömürüsünü sürdürmeye diplomalı çözüm 20 Eylül 2024 04:15