10 Mayıs 2023 04:52

Cehennemin kapılarını kapatmak

Sandık, seçim, oy kullanma

Fotoğraf: Jaber Abdulkhaleq/AA

Paylaş

Brezilya’dan Jair Bolsonaro gibi bir zorba geçti. Ülkeyi uçurumun kenarına getirdi, çatışmayı körükledi, kovid-19 salgınında binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Muhalifleri ekim 2022 seçimlerinde “Cehennemin kapılarını kapatmak” şiarıyla yola çıktı. Hemen yarın cennet vadetmiyoruz ancak cehennemin kapılarını kapatabiliriz düşüncesi üzerine kurulu bir seçim kampanyası yürüttüler. Ve Brezilya halkı oylarıyla Lula Da Silva’yı iktidara taşıyarak o cehennemin kapısını kapattı. Bu tarihten sonra cehennemin kapıları artık Bolsonaro için açıldı. Görevi daha Da Silva’ya devretmeden ülkeyi terk etti, ABD’ye gitti, taraftarları (Özellikle seçmenlerini demiyorum) 8 Ocak tarihinde kamu binalarına baskın yaptı, Bolsonaro kaçtıktan üç ay sonra Brezilya’ya döndü, 8 Ocak baskınlarını kışkırttığı gerekçesiyle ifadeye çağrıldı, evine polis baskın düzenledi… Seçim sonuçlarını tanımayan Bolsonaro’nun “Beni ancak Tanrı ya da ölüm görevden alabilir” dediğini de hatırlatalım. Zira, devleti ve ülkeyi sadece kendi malı gibi görüyordu.

Bolsonaro seçim sonuçlarını tanımayarak ve kitlesini kışkırtarak Donald Trump’un izinden gitmişti. Trump’ın taraftarları 2020 yılındaki seçim sonuçlarını protesto etmek için gösteriler düzenledi. Trump da Bolsonaro gibi taraftarlarını kongreye baskın düzenlemeleri için kışkırtmıştı. Bu nedenle de hakkında “darbe girişimi” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Her iki liderin de bizzat yarattıkları cehennem kendi cehennemlerine dönüştü.

Yıllardır içinde yaşadığımız cehennemin kapılarını kapatmak için bizim de önümüzde son beş gün kaldı. Seçimin ilk turunda kapatalım o kapıları. Cehenneme dönen hayatımızda çiçekler açsın, hakaretler günümüzü karartmasın, aksine güzel sözler aydınlatsın gündelik yaşamımızı, yeniden doyasıya gülelim, korku, kaygı ve tedirginlik yerine umut sarsın bizleri, enerjimizi güzel şeylere vakfedelim, korkusuzca yazıp çizip konuşabilelim, mahkeme kapıları yerine dost sohbetlerinde buluşalım… Oyumuzu değişimden yana kullanalım, cehennemin kapılarını kapatalım ve her şey değişsin.

Bu seçim, cehennemi daim kılmak isteyenlerle cehennemden çıkmak isteyenlerin yarışı. Propagandalarını yalanlar, iftiralar, hakaretler ve en çok da zorbalık üzerine kuranlar karşısında, birlikte değiştirebiliriz, birlikte yaşayabiliriz diyenlerin seçimi. Kutuplaştırma karşısında sözünü birleşme, adalet ve iyilik üzerine kuranların iktidar mücadelesi. Devletin şiddet tekelini elinde bulundurmanın verdiği rahatlıkla en zorba ve karanlık yüzlerini sergileyenler karşısında demokrasi mücadelesi verenlerin seçimi. Kaybetmeye tahammülleri olmayan, kaybetmemek için her yola başvuranlar karşısında sebatla, demokratik yollarla iktidara yürüyenlerin seçimi. Mücadele azmimizle kapatacağız bu cehennemin kapılarını.

“Cehennem içeriden geçersiz ilan edildiğinde, cehennemliği son bulur” diyor John Berger. Cehennemi geçersiz kılmak ve kapılarını sonuna kadar kapatmak için 14 Mayıs seçimleri bize bir olanak sunuyor. Taşlı sopalı saldırıları, hakaret ve yalanı, korku ortamını sonlandırmak için bir fırsat. Belki de uzunca bir süre kolaylıkla elde edemeyeceğimiz bir olanak.

Bizzat devlet görevlilerinin ve iktidar yandaşlarının her türlü muhalefeti şeytanlaştırma çabalarına karşı, “şeytan taşlama” çağrılarına karşı elimizde baharın en güzel çiçekleriyle, mesela leylak demetleriyle, yürüyeceğiz. Tıpkı Gezi’nin sembollerinden copa karşı elinde çiçek demeti tutan penguen misali.

Asef Bayat Protesto adlı kitabında İran örneğinden hareketle “Tiranlıklar yıkılır gider, aslolan hayattır” diyor. En sevdiğim sözlerden biri bu. Hayata sahip çıkmak için sandığa gidelim, değişimin kapılarını açalım ve ilk turda cehennemin kapılarını sımsıkı kapatalım. Haydi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa