11 Mayıs 2023 04:41

Yeşil Sol Parti Çankaya'dan: Sekiz paragrafta atılacak devrimci adımlar

Yeşil Sol Partinin Adana'daki basın açıklaması

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Yeşil Sol Parti, tek sayfalık, 8 kısa paragrafta, özgürlüğe, eşitliğe, merkezi ve yerel yönetime, demokrasiye, katılımcılığa, kent, kentli haklarına, doğaya, iklim krizine, kadın, çocuk, LGBTİ+’lara, yaşlı haklarına, dillere, kültürlere, bilime, sanata, müziğe dair söylenmesi gereken ne varsa söylemiş. Ben hayran oldum.

Sevgili okuyucular ben Ankara’da Çankaya’da ikamet ediyorum. Yeşil Sol Partide milletvekili adayı olan çok sayıda dostum, arkadaşım var. Deklare ettikleri aşağıda yer alan görüşlerini paylaşıyor, destekliyorum. Tümüne başarılar diliyorum.

“Dünyanın sistem krizi sürerken, Türkiye de büyük bir insani krizin, fakirliğin, eşitsizliğin kıskacında. Deprem sonucunda siyasi bir enkazın altında yitirdiğimiz insanlarımıza karşı ve tüm bu krizlerin çözümü için bir sorumluluğumuz var.14 Mayıs 2023 seçimlerinde bu otoriteryenliğe “dur” demek, insan/canlı odaklı bir yaşama, ezilenlerin ve ötekileştirilenlerin savunusuna doğru büyük bir adım atmak için: Buradayız! Birlikte Değiştireceğiz.

Erkekliğin, iktidar faşizminin ve patriyarkanın devletleştiği düzene dur demek için, eşit ve özgür bir toplum için: Daha çok kadın, daha çok yaşam…Kadını odağına alarak tasarlanmış kent/ülke yönetim modeli, eşit temsil için…İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden hayata geçirmek için…Mutfak, atölye, kampüs, ofis mahallelerden gelen evlerden çıkmış, emeğin de kentin de sahibi özgür kadın yaşamı için: Kadın yaşam, özgürlük. Jin Jiyan Azadi.

Mahalle meclisleri kent konseyleri meslek ve demokratik kitle örgütleriyle doğrudan halkın katılımını odak alan yerel bir demokrasi, yerel yönetim biçiminin güçlendirilmesi ve buradan yola çıkarak tasarlanmış merkezi yönetime yelken açma zamanı. Ranta ve betona karşı yaşanabilir ve ulaşılabilir kent için…Mahallelerden merkeze doğrudan katılım ve yönetim modeli için…başta ODTÜ ormanı, AOÇ gibi kent ormanlarını ranta kurban etmemek için…Kamu hastanelerinin kapatılmaması için… Yaya ve bisiklet öncelikli kent için…Yaya yolların genişletildiği, araç yollarının daraltıldığı bir kent için… İçilebilir ücretsiz su politikası için: Buradayız. Birlikte değiştireceğiz.

Çok kimlikli çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli demokratik bir anayasaya…Yerinden yönetim ve doğrudan demokrasiye…Kürt sorununun barışçıl çözümüne…Özgürlüğe, eşitliğe, adalete ve demokrasiye olan acil ihtiyacımız için. Buradayız! Birlikte değiştireceğiz.

İklim adaleti için…Yok oluşa isyanımız için…Küresel iklim krizine karşı…kapitalizmin, sermayenin ve zenginin yok eden tüketimine ve tüketimciliğe karşı, mülteciler için, yok olma riski altındaki halklar ve coğrafyalar için…Enerji, ulaşım, kentleşme, tarım politikasızlığı ile değil, insan/doğa/canlı hiyerarşisi olmadan ekosisteme dokunurken eşit yaşam hakkını gözeten…Ağacı, ormanı, karıncayı, toprağı, havayı savunmak için…Doğa odaklı yaşam için; Buradayız! Birlikte değiştireceğiz.

Gerontokrasiye (yaş hiyerarşisi) karşı gençliğin özgürleşmesi, karar süreçlerinde varoluşu, üniversitelerde bilgi üretmesi için…Bahçesindeki zeytin fidesini büyütmesi  ve dikmeye devam etmesi için emeklilerin yanındayız. Ana dilinde eğitimini alan, yeterli ve eşit beslenen çocuk dostu yerleşimlerde yaşayan, kendi anayasasını yapmış çocuklar için; cezaevlerinde hiç çocuk olmayan, çocuk istismarının hiç konuşulmadığı, çocuk dostu bir ülke için; Buradayız! Birlikte değiştireceğiz.

Erişilebilir kentlerde yaşatabildiğimiz, yaşamı boyunca ihtiyaçlarını, mutluluğunu ve sağlığını gözettiğimiz engelli dostlarımızın yaşamı için… Hayvanlarla insanların kurtuluşunun ortak olduğunu bildiğimiz hayvanlara işkencenin son bulduğu…Cinsel yönelimin, cinsel kimliğin ve LGBTİ+ların özgür olduğu, ayrımcılığın zerresinin yaşanmadığı bir dünya için: Buradayız! Birlikte değiştireceğiz.

Kültürün, sanatın, sözün özgürleştiği…Basının, medyanın büyük sermayenin ya da iktidar yandaşlarının değil halkın sesini yükselttiği, özgürce haber üretebildiği…Kültürün çeşitlenerek çoğaldığı…Sinemanın, tiyatronun kesintisiz ve sorgusuz desteklendiği…Sokakların müzikle yüründüğü, sansürsüz bir yaşam için: Buradayız! Birlikte değiştireceğiz.”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa