Yapay zeka şirketleri büyürken
Görsel: maxpixel.net CC0
Yapay zeka (YZ) ve geniş dil modellerinin becerilerinin ve dolayısıyla da kullanım alanlarının hızla artması sektörde suyun başını tutan şirketlerin de büyümesine ve “daha da büyük büyüme” beklentilerine girmesine yol açtı. YZ uygulamalarının yaygın bir popülerlik kazandığı son 6 ayda ChatGPT’yi çalıştırmak için de kullanılan grafik işlemcilerin (GPU) üreticisi Nvidia’nın hisselerinin değeri neredeyse üç katına çıkarken şirketin toplam değeri de salı günü 1 trilyon doları aştı. Ciddi değer kazanan ya da değer kazanma beklentisi açıklayan tek şirket Nvidia değil. Apple’ın en büyük donanım üretim partneri Foxconn, 2023’ün ikinci yarısı için YZ sunucuları bölümünde üç basamaklı bir yüzde ile büyüme beklediklerini duyurdu.
ChatGPT’nin sahibi OpenAI’nın en büyük yatırımcısı da olan Microsoft’un YZ için bulut bilgi işlem altyapısı sunan Coreweave ile anlaştığı, Asus’un ise YZ için kiralık sunucular üzerinde çalıştığı gibi bilgiler de sızmaya devam ediyor. Dev şirketlerin her birinin daha büyük pay koparmaya çalıştığı YZ pastası o kadar büyük ki S&P 500 listesindeki şirketlerin neredeyse beşte birinin son çeyrek kazanç raporunda YZ’ye bir şekilde atıfta bulunuluyor. Bu ekonomik tablo ve şirketler arası pazar kapma savaşı YZ’ye dair yasal düzenlemelerin de tartışıldığı ABD-AB Ticaret ve Teknoloji Konseyi görüşmelerinde de etkisini gösteriyor.[0]
YZ’ye dair yapılacak yasal düzenlemelerin belirleyici faktörlerinden birinin büyük şirketlerin kârı olması hafife alınacak bir tehlike değil. YZ Güvenliği Merkezi, perşembe günü akademiden ve şirketlerden YZ alanında etkili çokça ismin imzasını taşıyan tek cümlelik bir açıklama yayımladı: İnsanlığın yapay zeka kaynaklı yok oluş riskinin azaltılması, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerle birlikte küresel bir öncelik olmalıdır.
ABD Hava Kuvvetleri tarafından geliştirilmekte olan YZ destekli bir insansız hava aracının simülasyonunda yaşananlar söz konusu riski biraz daha anlaşılır kılabilir. Simülasyonda YZ modeline yerden havaya füze üslerini tanımlama ve insan operatör onay verdiğinde bu üsleri yok etme görevi veriliyor. YZ modeli, yok edilen üs başına puan aldığından ve operatör zaman zaman üssün yok edilmesine onay vermediğinden YZ modeli simülasyonda operatörü de öldürmeye başlıyor. Bu durumu engellemek üzere model operatöre zarar verdiğinde ceza puanı alacağı verisi ile eğitildiğinde ise YZ modeli olanca yaratıcılığı ile sistemde yeni bir açık buluyor ve simülasyonda operatörün kendisi ile haberleşmede kullandığı iletişim kulesini yok ediyor.
Yaşananlar bir simülasyon olsa da risk gerçek. Alandaki yasal düzenlemelerin belirleyici faktörlerinden birinin şirketlerin kârları ve lobi faaliyetlerine ayırdıkları bütçe olması yasal düzenlemelerle riskin azaltılabileceği tezinin fiilen uygulanabilirliğini de tartışmalı kılıyor. Kullanımı kritik şekilde tahribat yaratabilecek sistemlere erişimi olan bir yapay zekanın zincirlerinden kurtulması insanlığı bilim kurgu filmlerini aratmayacak bir kabusun içine sokabilir.
- Yapay Zekanın arkasındaki görünmez maliyet 04 Ocak 2025 04:26
- Geniş dil modellerinde yeni rakip: DeepSeek V3 28 Aralık 2024 04:26
- Çocukları çevrimiçi tehlikelerden kim koruyacak? 14 Aralık 2024 04:24
- Sosyal medyaya yaş sınırlaması çocukları koruyabilir mi? 30 Kasım 2024 04:50
- Medyanın arama tekeli ile imtihanı 23 Kasım 2024 05:01
- Teknoloji patronları ABD seçiminin galiplerinden 09 Kasım 2024 04:32
- Platformlar ve yayıncılar çevrim içi radikalleşmenin neresinde? 19 Ekim 2024 06:56
- Hamam böceği yuvası mutfakta değil 10 Ekim 2024 04:55
- ‘Yerli ve milli’lik siber güvenliğin neresinde? 21 Eylül 2024 06:01
- Sızan/sızmayan veri ve sonrası 14 Eylül 2024 04:54
- Modern İskenderiye Kütüphanesi yanarken 07 Eylül 2024 04:43
- Genç oyun geliştiricilere vadedilen kabus 24 Ağustos 2024 05:58