Yaşamak için direnmek gerek
Geçtiğimiz günlerde Güney Amerika’dan gelen çarpıcı bir haber dünya çapında ilgi topladı. Kolombiya’da 1 Mayıs’ta kaybolan ve 16 Mayıs’ta yağmur ormanında enkazı bulunan küçük bir uçaktaki yedi yolcudan üçü ölürken dördü yaşıyordu. Kazadan kurtulan dört yolcu da çocuktu.
Çocukların bulunması için haftalar boyunca yoğun çaba gösteren ordu, çocukların yaşıyor olmasını bir “mucize” olarak nitelendirdi. Çocukların daha önce hiç bulunmadıkları bir yağmur ormanında yaklaşık altı hafta boyunca yaşama tutunması, doğayla uyum içinde yaşamayı çoktan unutmuş milyonlarca insana olağanüstü, hatta inanılmaz gibi görünebilir. Oysa olanlar mucize değildi.
En büyüğü 13, en küçüğü henüz 1 yaşına basmamış dört çocuk neler yaşadılar ve yaşama tutunmak için neler yaptılar inceleyelim.
Lesly, Soleiny, Tien ve Cristin kardeştiler; anneleri Magdalena Mucutuy ile birlikte yolculuk ediyorlardı. Uçak düştüğünde onlar gibi anneleri de kurtulmuştu. Ancak anneleri iyi durumda değildi ve daha fazla yaşayamayacağını anladı. Çocuklarının yaşayabilmeleri için oradan ayrılmaları gerektiğini biliyordu. Çocuklarına oradan gitmelerini ve kurtulduklarında babalarının onlara çok iyi bakacağını söyledi.
Çocuklar Amazon yerlilerinden olan Huitoto kabilesindendi. Doğayla uyum içinde yaşamayı çok iyi bilen tüm Amazon yerlileri gibi onlar da çocukların çok erken yaştan yaşam becerileri elde etmeleri için çaba gösteriyorlardı. Çocukların yağmur ormanını, meyvelerini tanımaları; avlanmayı ve balık tutmayı bilmeleri yerliler için çok önemliydi. Çocuklar eğlenceli oyunlar oynamanın yanında, “Hayatta kalma” ve bir takım olarak hareket etme oyunları da oynuyorlardı.
Çocukların babaları ve yakın akrabaları, kendilerini soru yağmuruna tutan Kolombiyalı gazetecilere çarpıcı ama olağan gerçekleri anlattılar. Dört kardeşin yaşama tutunmuş olması, yağmur ormanında yaşamak ve zor koşullarda direnmek için gerekli yaşam becerilerini edinmiş olmaları sayesindeydi.
Biri 5 yaşında, biri ise henüz 1 yaşına basmamış iki küçük kardeşin sorumluluğunu üstlenen Lesly 13, ona yardım eden Soleiny ise 9 yaşındaydı. Kardeşlerin en büyüğü olan Lesly ormanda yiyecek bulmayı, nelerin yenilebilir, nelerin yenilemez, hatta zehirli olduğunu iyi biliyordu. Dahası bir bebeğe nasıl bakılacağını da öğrenmişti. Lesly, kardeşleri için dallar ve saç tokaları kullanarak bir tür barınak yapmayı bile becerebilmişti.
Çocuklar başta uçağın enkazında buldukları bir tür unu kullanarak beslendiler. Un bittiğinde yiyebilecekleri bitki ve meyveler aradılar. Arama çalışmalarına katılan yerlilere göre, çocuklar enkazdan yaklaşık 1.5 km. uzaklıktaki bir ağacı bulup, ağacın meyvelerini yediler. Çocuklar yiyecek bulmaktan daha zor olan temiz su bulmayı da başardılar.
Lesly, Soleiny, Tien ve Cristin enkazdan yaklaşık 5 km. ötedeki bir açıklıkta bulundular. Dört kardeş şu an iyiler ve gözetim altındalar. Onların yaşama tutunma ve büyük zorluklara karşı direnmelerinden çıkarılacak dersler var. Amazon yerlilerinin gelenekleri, sürdürülebilir yaşam kurmak isteyenler için çok önemli bir örnek. Çocuklarına kazandırdıkları yaşama ve direnme becerileri, korkunç bir rejime inat Türkiye’de çocuklarına daha iyi bir yaşam kurmak isteyenler için yol gösterici. Ne Amazon, ne de Kolombiya aslında Türkiye’ye çok uzak. Kolombiya’da, Türkiye’de ve dünyanın her yerinde kurtuluş mucizelere değil, direnme gücüne ve direniş becerilerine bağlı. Türkiye’de bugün çocuklar için, gençler için, yetişkinler için direnme iradesi ve becerileri yaşamsal önem taşıyor.
Evrensel'i Takip Et