Oyun kontrolörü ve medya
Logitech F710 oyun kontrolörü | Fotoğraf: byrev/pixabay
Kişi başı 250 bin dolar karşılığında Titanic gemisinin batığına tur düzenleyen Oceangate’in su altı aracı Titan ile pazar günü iletişimin kesilmesinden perşembe günü enkazına ait parçaların bulunmasına dek gelişen süreç gerek medyada gerekse de sosyal medyada farklı yönleri ile yoğun bir şekilde gündem oldu. Bu yazı bir avuç milyonerin 1 milyon dolara kendi ölümlerini satın almasının neden 700 göçmeni taşıyan geminin Yunanistan civarında batıp yüzlerce kişinin boğularak ölmesinden daha fazla ilgi çektiği hakkında değil. Bu yazı devletlerin mülteci botlarına kimi zaman boğulmalara yol açacak denli sert şekilde müdahale ederken birkaç kişinin peşinden devasa kurtarma operasyonu düzenlemekte bir çelişki görmemesi hakkında da değil. Bu yazı medyanın her iki vakayı ne yoğunlukta görmeyi/göstermeyi tercih ettiği hakkında da değil. Yukarıdaki başlıkların her birinin enine boyuna uzun uzun tartışılmayı hak eden başlıklar olduğunu düşünsem de Titan vakasına dair çok daha basit bir ayrıntı ve bu ayrıntının medyada ele alınışı bu yazının konusu olacak: Titan’ın bir oyun kontrolörü ile kumanda edilmesi.
Titan’ın Logitech’in F710 modeli oyun kontrolörü (daha eski videolarda Playstation 3 DualShock kontrolör) ile kumanda edildiğini gösteren şirkete ait bir videonun ortaya çıkartılmasının ardından bu kumanda şekli pek çok yayında aracın güvenilmezliğine dair en önemli vurgu noktası oldu. Yalnız ortada ufak bir sorun vardı. Titan’ın F710 ile kumanda edilmesi öyle düşünüldüğü gibi garip ya da güvensiz bir durum değildi. Oyun kontrolörleri uzun yıllardır çeşitli tipteki araç gereci kumanda etmek için kullanılıyor. İnsansız hava araçları uçuş simülasyonu oyunları için tasarlanmış joystickler ile kumanda ediliyor. Eğitim amaçlı kullanılan üç boyutlu MR ve CAT görselleştirici BodyViz Xbox kontrolörü kullanıyor. iRobot’un bomba imha aracı Playstation kontrolörü ile kumanda ediliyor. Tanklardan denizaltı periskoplarına birçok araç oyun kontrolörleri ile yönetilebiliyor. Daha profesyonel olarak tasarlanmış pek çok kontrolörde de oyun kontrolörlerinin tasarımlarından ve teknolojilerinden yararlanılıyor.
Oyun kontrolörlerinin sanayi tipi kontrolörlerin yerine kullanılmaya başlanmasının birkaç sebebi var. Bunlardan ilki aşinalık ya da halihazırda oyun kontrolörü kullanmış birine kontrolör için ayrıca eğitim vermeye gerek kalmaması. İkincisi oyun kontrolörlerinin son on yirmi yılda oldukça gelişkin ve becerikli cihazlar haline gelmesi. Üçüncüsü ise endüstriyel kontrolörlere kıyasla çok daha ucuza mal olmaları ve kolayca değiştirilebilmeleri.
Öte yanda ise oyun kontrolörlerinin kullanımının çok da anormal bir durum olmadığının ayırdında olmayan bir “habercilik” söz konusu. Bu habercilik Titan’ın oyun kontrolörü ile kontrol edilmesinin 1500 metre için sertifikalı ön koruma camı ile 3 bin 800 metreye dalmasından ya da aracın gövdesinin dayanıklılığından vs. daha dikkate değer olduğunu düşünüyor. Ya da daha kötüsü, vurgulanabilecek bütün noktalar arasında en fazla etkileşim alacak olan bu olduğu için tercih ediliyor.
Elbette gazeteciler ve editörler her şeyi bilmek zorunda değil. Ancak asgari düzeyde birkaç arama ile bulunabilecek, kavranabilecek şeyleri bulmalarını ve kavramalarını beklemenin de okurun hakkı olduğunu düşünüyorum. Aksi durumda daha oyun konsolu ile oyun kontrolörünü birbirinden ayırt edemeyen şu haber[0] gibi haberlerle daha çokça karşılaşırız.
- Teknoloji patronları ABD seçiminin galiplerinden 09 Kasım 2024 04:32
- Platformlar ve yayıncılar çevrim içi radikalleşmenin neresinde? 19 Ekim 2024 06:56
- Hamam böceği yuvası mutfakta değil 10 Ekim 2024 04:55
- ‘Yerli ve milli’lik siber güvenliğin neresinde? 21 Eylül 2024 06:01
- Sızan/sızmayan veri ve sonrası 14 Eylül 2024 04:54
- Modern İskenderiye Kütüphanesi yanarken 07 Eylül 2024 04:43
- Genç oyun geliştiricilere vadedilen kabus 24 Ağustos 2024 05:58
- Oyunları kim, neden hedefe koyar? 17 Ağustos 2024 05:04
- Sansür, ebeveynler ve oyunlar 10 Ağustos 2024 06:30
- Roblox sansürü çocukları koruyabilir mi? 09 Ağustos 2024 04:15
- Distopya gerçeğe dönerken… 03 Ağustos 2024 05:33
- Yapay zekada sonun başlangıcına yaklaşırken 29 Haziran 2024 04:54