14 Ağustos 2023 04:33

Hizmet tespiti için 5 yıllık dava açma süresi bulunuyor

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

SORU: Ben 1997 yılında lise stajı yaptım. Tabii staj sürem SGK primi olarak sayılmadı. 1998 yılından 2003 yılına kadar da bir ofiste çalıştım ama sigortalı gösterilmedim. İş yeri de daha sonra kapandı. Ancak sahiplerini hâlâ tanıyorum ve ulaşabilirim. Bu tarihlerde SGK primim yatmadığı için EYT’li olamadım. Acaba o şirketin sahipleri ile görüşerek yapılabilecek bir işlem ve geriye dönük ödeme ile SGK ilk prim ödeme günümü 1998 yılına çekebilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: İyi günler ve ilginiz için teşekkürler. Lise stajı sürecinde staj yapan öğrencilerden staj süresince sadece iş kazası ve meslek hastalığı ve hastalık primi alınmaktadır. Öğrencilerden emeklilik primi alınmaz. Bu nedenle sizin de sorunuzda belirttiğiniz üzere bu süre sigortalılık açısından emeklilik için başlangıç süresinden sayılmamaktadır.

1998 ve 2003 yılları arasında çalıştığınız süre açısından ise, hizmet tespiti adı verilen bir dava açmanız gerekmektedir. Ancak, hizmet tespiti davası açısından 5 yıllık hak düşürücü dava açma süresi bulunmaktadır. Sigortalılık ile ilgili belgeleri işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları SGK tarafından tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde mahkemeye başvurmaları gerekmektedir. Dolayısıyla sizin de 1998 ve 2003 yılları arasındaki çalışma süresi boyunca eğer işveren tarafından sigortalılık ile ilgili belgeleriniz SGK’ye sunulmamış ise bu durumda beş yıllık hak düşürücü dava açma hakkınızın süresi maalesef geçmiş bulunmaktadır.

Ancak, işverenin çalıştırmış olduğu sigortalılara ait belgelerden birisinin dahi verilmiş olması halinde artık hizmet tespit davası için öngörülen bir hak düşürücü süreden söz edilemez. Eğer belgelerden birisi işveren tarafından verilmişse burada kurumun işçinin çalışmasından haberdar olduğu ve artık hizmet tespiti davası için hak düşürücü sürenin varlığından söz edilemez. Sorunuzda belirtmiş olduğunuz ofisin sahiplerine bu konu açısından ulaşabilir veya verilen bir belge bulunması durumunda bunu SGK’ye da başvurarak araştırmanız önemlidir.

Ayrıca çalışmış olduğunuz ofisin şirket olması ve bu şirketin kapanması durumunda da hizmet tespit davası açabilmeniz için önce kapanan bu şirketin yeniden canlandırılması anlamına gelen ihya davası açmanız gerekecektir. Şirketin ticaret sicilinden terkin edilmiş olduğunun anlaşılması durumunda şirketin ihyasının sağlanarak şirkete kayyum atanması ve daha sonra hizmet tespit davasına devam edilmesi gerekecektir. Ancak gerçek kişi yanında çalışmış iseniz bu açıdan böyle bir ihya davası açmaya gerek bulunmamaktadır.

Dolayısıyla, beş yıllık hak düşürücü sürenin sizin durumunuzda uygulanıp uygulanmayacağı sizin için sigortalılık belgelerinin verilip verilmediğinin tespiti ilerleyeceğiniz hukuki yol açısından önemlidir. Hizmet tespitine ilişkin davalar, kamu düzenine ilişkin olduğu kabul edildiği için zorunlu ara buluculuğa tabi değildir. Ara bulucuya başvurmadan direkt dava açılabilmektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa