28 Ağustos 2023

İşverenin işçiden her yıl istifa dilekçesi alıp yeniden sözleşme imzalatması hukuken korunmaz

Fotoğraf: Freepik

SORU: Merhaba, çalıştığım işyerinden 10 yıl önce emekli oldum ve aynı işyerinde aralıksız çalışmaya devam ediyorum. İşverenim tazminat vermemek için eksik prim yatırıp, her yıl istifa dilekçesi imzalatıyor. Şirkete giriş çıkışlarımız da kartla yapılıyor.

Bu durumda "Haklı Fesih" gerekçesiyle tazminat alabilir miyim?

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim.

CEVAP: İyi günler ve ilginiz için teşekkürler. İşçinin kıdem tazminatı alabilmesinin koşullarından bir tanesi de iş sözleşmesinin belirsiz süreli olmasıdır. Bu açıdan belirli süreli iş sözleşmesinin hangi koşullarda yapılmayacağı İş Kanunu özellikle belirtmiştir. İş Kanunu’nun 11. Maddesinde, belirli süreli iş sözleşmesinin, “belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak” yazılı bir şekilde yapılması gerektiğini düzenlemektedir. Bunun dışındaki iş sözleşmeleri belirsiz süreli kabul edilir.

İş Kanunu’nun aynı maddesinin 2. Fıkrasında, “Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.” Hükmünü düzenlemektedir. Dolayısıyla siz 10 yıl önce emekli olup aralıksız çalışmaya devam etmiş olmanız halinde iş sözleşmeniz belirsiz süreli olarak kabul edilecektir. Zira iş sözleşmenizin 10 yıl boyunca belirli süreli olarak her yıl kabul edilmesi her şeyden önce iyi niyet kurallarına aykırıdır. Yaptığınız işin niteliğinin de ne olduğu önemlidir ancak 10 yıl gibi uzun bir süre işçiyi koruma amacı ile de birlikte değerlendirildiğinde, iş sözleşmeniz belirsiz süreli kabul edilecektir. Dolayısıyla işverenin sizden her yıl istifa dilekçesi alıp yeniden sözleşme imzalatması hukuken korunan bir uygulama değildir.  

“...Dosya içeriğine göre, davacı satın alma sorumlusu olarak işyerinde çalışmıştır. Hizmet sözleşmesi 2.5.2006 tarihli olup 31.3.2007'ye kadar sürelidir. Davacının işyerinde yaptığı işin nitelikleri gereği belirli süreli sözleşme yapılmasını gerektirecek neden bulunmamaktadır, taraflar arasındaki sözleşme belirsiz sürelidir.” Yargıtay 9. HD, 20.04.2009 tarihli  2008/27905 E, 2009/11203 K)  

Emekli olduktan sonra çalışanlar için sosyal güvenlik destek primi alınmaktadır. Dolayısıyla prim eksikliğinin neden yapıldığını tespit etmeniz önemlidir. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden işçiler açısından da kıdem tazminatına hak kazanma açısından aynı yasal düzenlemeler geçerlidir. Yani iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshinin bulunması durumunda iş sözleşmelerini feshederek kıdem tazminatlarını işverenden talep edebilirler.

“...Davacının sigorta primlerinin ödenmesi noktasında işverence yasal yükümlülüğün yerine getirilmemesi davacı işçi açısından haklı fesih nedenini oluşturur. Davacı işçi lehine kıdem tazminatına hükmedilmiş olması yerindedir. Ancak, iş sözleşmesini haklı nedenle de olsa fesheden işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.” Yargıtay 9. HD, 21.09.2010 tarih, 2010/ 26375 E, 2010/25219 K)

Evrensel'i Takip Et