16 Eylül 2023 04:30

Unity için sonun başlangıcı mı?

Unity oyunundan bir görsel

Görsel: Among Us Basın Kiti 

Paylaş

Unity, ilk sürümü 2005’te “oyun geliştirmeyi daha fazla geliştirici için mümkün kılarak ekosistemi demokratikleştirme” iddiasıyla yayınlanan, yaygın masaüstü, mobil, konsol ve sanal/arttırılmış gerçeklik (VR/AR) platformlarının tümünü destekleyen bir oyun motoru. Yaygın platform uyumluluğu, kullanım kolaylığı ve düşük maliyeti gibi avantajları sayesinde Unity, popülerleşti ve bağımsız geliştiriciler başta olmak üzere en yaygın kullanılan oyun motorlarından biri haline geldi. 2018 verilerine göre mobil cihazlardaki oyunların yarıya yakını, VR/AR içeriklerin yüzde 60’tan fazlası Unity oyun motorunu kullanıyordu.  Among Us, Rust, Cities: Skylines, Untitled Goose Game, Cult of the Lamb, Tunic, Hollow Knight, Oxygen Not Included ve HearthStone gibi yakın dönemin başarılı oyunlarının dikkate değer bir kısmı Unity oyun motoru ile geliştirildi.

Yayımlanmasının üzerinden geçen 18 yılda oyun geliştiricileri kendi motoruna bağımlı hale getiren Unity, hafta başında Ocak 2024’ten itibaren geçerli olacak yeni ücretlendirme politikasını açıkladı. Yeni ücretlendirme yöntemi kişisel ve plus paketlerindeki Unity kullanıcılarının yıllık 200 bin dolar hasılatı ve 200 bin tekil kurulumu aşan oyunlarından her bir tekil kurulum başına 0,20 dolar ücret talep ediyor. Pro ve Enterprise paketlerdeki kullanıcılar için ise limit 1 milyon dolar ve 1 milyon tekil kurulum. Bu fiyat politikası sadece yeni yayınlanacak oyunları değil Unity ile geliştirilmiş mevcut oyunları da kapsıyor.

Unity’nin ücretlendirme politikasındaki bu sert değişiklik geliştiriciler arasında hiç hoş karşılanmadı. Rust ve Garry’s Mod’un geliştiricisi Facepunch Studios’tan Garry Newman “Rust 2’nin kesinlikle Unity kullanmayacağını” belirten bir yazı yayımladı. Cult of the Lamb’in geliştiricisi Massive Monster, Among Us’ın geliştiricisi Innersloth ve daha pek çok geliştirici sosyal medya hesaplarından benzer açıklamalarda bulundu.

Geliştiricilerin bu duruma öfkelenmesi boşa değil. Bir oyunu yeni bir motora taşımak neredeyse oyunu sıfırdan hazırlamak kadar dertli bir süreç. Unity, kendi kârı için geliştiricilere ya bu haracı ödeyin ya da at üzerinde eğer değiştirin diyor. Geliştiricilerin ciddi bir kısmı açısından mevcut oyunlarını yeni bir motora taşımak mümkün olmayabilir. Üstelik Unity’nin yarın yeni bir “sürpriz” ile geliştiricilerin kapısına dayanmayacağının da bir garantisi yok. Bunlar yetmezmiş gibi eldeki veriler Unity’nin bu sürprizi bir süredir hazırladığına işaret ediyor:

  • Unity’nin lisans değişikliklerinin geliştiriciler tarafından kolayca takip edilebilmesini sağlayan Github sayfası yayından kaldırılmış.
     
  • Geliştiricilere lisans değişiklikleri kendilerini olumsuz etkilediğinde bir önceki lisansı kullanma hakkı veren madde 3 Nisan 2023’te kaldırılmış.
     
  • ​​​​​​​ Unity CEO’su ve üst yönetimi büyük olasılıkla yeni ücretlendirme politikasının açıklanmasının ardından hisse fiyatlarının düşeceğini öngörerek son aylarda ciddi miktarda hisse satmış.

Yazılımcılardan yükselen tepkinin ardından Unity’nin “ölüm tehditleri” nedeni ile San Fransisco ve Austin ofislerini geçici olarak kapattığı duyurulmuştu. Ancak söz konusu tehditin sosyal medya üzerinden bir Unity çalışanı tarafından yapıldığı ortaya çıktı . Söz konusu “tehditin” tepkiyi yumuşatmak için bir PR oyunu olup olmadığı henüz belirsiz olsa da Unity patronlarının geliştiricilerin cüzdanlarına göz diktiği kesin. Bu göz dikiş oyun ekosisteminin ciddi bir parçası olan Unity için sonun başlangıcı olabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa