Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kıdem tazminatına hak kazanır
Fotoğraf: Oğuzhan Kılıç/DHA
SORU: Merhabalar, benim sizlere bir sorum olacaktı. Özel sektörde çalışıyorum, hamileyim. Evliliğimin bir yılı dolmadan doğum yapsam işten ayrılsam hem doğum parası alıp hem de kıdem tazminatı alabilir miyim acaba? Yanıtlarsanız sevinirim, teşekkürler.
CEVAP: İyi günler. Kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından bir tanesi de, kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumudur. İşçi kadın, bu hakkını kullanarak kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, genel kıdem tazminatına hak kazanma koşullarından olan, o iş yerinde bir yıllık çalışma süresini tamamlamış olmalıdır. Aksi takdirde, evlendikten itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesini sona erdirmiş olsa da kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır. Dolayısıyla burada önemli olan nokta, kadın işçinin bu hakkını evlilik tarihinden itibaren kullanması gerektiğidir. Evlenmeden önce veya bir yıllık süre geçtikten sonra işçi kadının kıdem tazminatına hak kazanamayacağına dair uygulamada kararlar bulunmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde de analık halinde çalışma ve süt izni başlığı altında, işçi kadınların doğuma bağlı izin ve çalışma koşulları düzenlenmiştir. Buna göre, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
İşçinin çalışma süreleri içinde raporlu olduğu süreler, kıdem süresine eklenecektir. Ancak, işçinin bir defada ihbar süresini altı hafta aşan raporu var ise bu süreler, kıdem tazminatı hesabına eklenmeyecektir. “İşçinin iş yerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresinde değerlendirilmesi yerinde olur. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini 6 hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.” (Yargıtay 9. HD, 16.01.2012 Tarih, 2009 / 31730 E, 2012 / 141 K)
Tüm bu süreler ve yasal düzenlemeler dikkate alındığında, doğum iznini kullandığınız halde dahi, evlilik tarihinden itibaren bir yıllık süre içinde kalıyorsa ve raporlu olduğunuz süreler de kıdem tazminatı hesabında dikkate alındığı göz önünde bulundurulduğunda, doğum yaparak doğum iznini kullanmanız ve daha sonra evlilik nedeni ile işten ayrılmanız durumunda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Burada yukarıda da belirttiğimiz üzere, önemli olan husus, evlilik nedeni ile iş sözleşmesini feshetmeniz için bir yıllık süre içinde fesih iradenizi işverene iletmeniz gerekir. Bu bir yıllık süre içinde doğum yapmış olmanız yasal hakkınızı kullanmanızın önünde engel teşkil etmez.
- Elden aldığım ücretim ödenmeden işten ayrılsam daha sonra bu parayı alabilir miyim? 18 Kasım 2024 04:30
- Bakım yükümlülüğü nedeniyle ayrıldığım iş yerinden haklarımı alabilir miyim? 11 Kasım 2024 04:20
- Eski iş yerime dönersem kıdem tazminatım kaldığı yerden hesaplanır mı? 28 Ekim 2024 04:39
- Yazılı bir iş sözleşmesi olmasa dahi işçi, hakları için ihtarname çekebilir 14 Ekim 2024 05:05
- Hukukta zamanın geçmesi düzenlemeleri: Zaman aşımı ve hak düşürücü süre 30 Eylül 2024 04:45
- İş yerinde bir yılını dolduran işçi yıllık izin hakkı kazanır 23 Eylül 2024 04:53
- Çalışma koşullarında esaslı değişiklik işçiye yazılı olarak bildirilmeli 09 Eylül 2024 04:50
- Gelir vergisi kesintisi işçi için haklı nedenle fesih sebebi olur mu? 02 Eylül 2024 06:39
- Patron işçinin ücretinde indirim yapamaz 26 Ağustos 2024 04:33
- Alınan raporların sıklığı fesih riskini beraberinde getirir 19 Ağustos 2024 05:01
- Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı neden olmadıkça zincirleme yapılamaz 05 Ağustos 2024 04:20
- Yıllık izin süresi kanunda belirlenmiştir, patron bu süreyi azaltamaz 22 Temmuz 2024 04:31