26 Eylül 2023 04:47

İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı

İzmit'te düzenlenen Madımak Katliamı yürüyüşü

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eskiden gazetelerin ve televizyonların adliye muhabirleri ya da adliye ile ilgili haberleri yapanlar hukuk mezunu olurdu ya da bu konuyu çalışır, bilgisini edinirdi. Şimdi adliye haberlerinden bir şey anlamak mümkün olmuyor.

Sivas Katliamı davası hakkında son yazıların hemen hemen tamamını okudum ama doğru dürüst bilgi edinemedim. İnternet taramalarımda da öyle. Dava birkaç parçaya bölündü deniyor. Bu parçalar neydi? Zaman aşımından dava tümüyle düştü mü, yoksa ayrılan bazı bölümleri hâlâ devam ediyor mu? Ediyorsa o davanın içeriği nedir?

Bunlar neden önemli?

Hepimiz insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı olmaz diyoruz ama hukuk tekniği açısından bu tezi ele aldığımız zaman somut duruma göre çeşitli olanaklar ya da olanaksızlıklar ortaya çıkıyor.

Örneğin yargılamanın yenilenmesi diye bir yol var ve bu yolla zaman aşımına rağmen Anayasa Mahkemesi (AYM) ihlalleri ele alıp değerlendirebiliyor. Keza ayrılıp devam eden dava varsa bu davalar açısından da AYM bireysel başvuru imkanı var.

Yeni TCK insanlığa karşı suçlar ve soykırım suçlarını tanıyor. O zaman 2005 sonrası için bir suçun ya da suçların bu kapsama girmesi konusunu hukuk tekniği çerçevesinde tartışabiliriz. Ama 2005 öncesi işlenen suçlar ya da AİHM’ye bireysel başvuru hakkının kabulünden önce suçlar, hatta AİHS’nin imzalanmasından sonra işlenen suçlar açısından zaman aşımı konusu hukuken ayrı tartışma konusu.  

Bir de konunun siyasi olarak ele alınıp tartışılması söz konusu. Örneğin Arjantin ve Şili’de hukuken mümkün olmasa da toplumsal baskı sonucu yüksek mahkemelerin uluslararası hukuka dayanarak elli sene, kırk sene sonra darbeci subayları, işkencecileri cezalandırması olgusu var.

Ayrıca, Sivas Katliamı ve diğer katliamlarda devletlerin rolünün tartışılması, devlet görevlilerinin yargılanması ve cezalandırılması konusu var.

Yargının bu tür davalarda davayı bilinçli olarak uzatarak zaman aşımından düşürmesi, cezasızlık politikası var.

Yani tartışılacak konu çok.

Tabii, konuyu detayları ile bilmek çok önemli.

Biz ise her konuda olduğu gibi kolaycılık illetinden mustarip kişiler ve örgütler olarak “İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz” deyip, davayı atiye havale ederek kendimizi kurtarıyoruz.

İnsanlık suçlarında zaman aşımı olmaz ama failleri cezalandırmak için işi ‘Divana’ bırakmayalım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa