Belkıs Özener: Sesiyle var olan kadın (1)
Yeşilçam şarkıları Belkıs Özener albüm kapağı
Önceki hafta “Jean Mahfi Ayral Tözüm: Yeşilçam yıldızlarına ses veren o ses sustu” başlıklı yazımızda “Yeşilçam yıldızını seslendiren önemli dublaj sanatçılarımız genellikle Adalet Cimcoz, Nevin Akkaya, Jean Mahfi Ayral’dı. Bu yıldızların şarkılı sahnelerini de daha çok Belkıs Özener ve Sevim Şengül seslendirmişti” demiştim. Bugün yıllarca sesiyle var olan, görünmeden ses olarak bilinen, yıllar sonra ortaya çıkıp bedenen, yüzüyle, sohbetiyle de tanınan Belkıs Özener’den söz edeceğiz.
2021 yılında 40. İstanbul Film Festivali’nde “Sinema Onur Ödülü” verilen Belkıs Özener bu yıl da 18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Orhan Kemal Emek Ödülleri” “Türk sinemasına sesiyle büyük emeği geçen Belkıs Özener’le sinemamızın isimsiz kahramanlarından Senarist, Yazar ve Yönetmen Ahmet Soner’e verildi.Adana Belediyesi web sitesinde festival haberleri sayfasında Belkıs Özener şöyle tanıtılır:
“YEŞİLÇAM ŞARKILARINI ONUNLA SEVDİK"
Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik gibi sinemamızın efsane isimlerinin filmlerdeki gazino sahnelerine sesiyle emek veren Belkıs Özener İzmir’de doğdu. 1952’de Gönül Yazar’ın radyo sınavlarını kazanmasıyla birlikte ablasıyla beraber önce Ankara’ya gitti. Ardından İstanbul’a taşındı. Alâeddin Yavaşça, Zeki Duygulu ve Radife Erten’den dersler aldı. Daha sonra katıldığı ses yarışmasında birinci oldu. 14 yaşındayken Sabite Tur Gülerman’ın alt kadrosunda ilk defa sahneye çıktı. Tepebaşı Gazinosunda Perihan Altındağ’ın alt kadrosunda ise ilk yevmiyeli sahnesini yaptı. Belkıs Yazar adıyla bir süre plak ve sahne çalışması yaptı. Evlendikten sonra, Türk Sanat Müziği Sanatçısı ablası Gönül Yazar’ın aksine, çok fazla sahne çalışması yapmadı. 1967 yılında Metin Bükey’in teklifiyle ilk defa Sinekli Bakkal filminde Türkan Şoray’ın oynadığı roldeki şarkıyı seslendirdi. 100’ü Şoray’ın olmak üzere 300’den fazla şarkıyı Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik gibi Türk sinemasının efsane oyuncularının filmlerinde onların yerine seslendirdi.”
BU SES BENİM DEMEDİM
Belkıs Özener Altın Koza Film Festivali’nde sahneye çıktığında çok heyecanlı ve mutludur. Yaptığı konuşmada şunları söyler: “Çok bekledim, 40 sene sustum, ‘Bu ses benim’ demedim, adım yazılmadı ve benim sesimi biliyordunuz, beni tanımıyordunuz. Şimdi karşınızdayım. Size karşı kendimi borçlu hissediyorum çünkü beni merak edip yeniden parlatan sizlersiniz. Onun bilincinde kendi değerimi anladım arka arkaya 130’un üstünde ödüller aldım, onur ödülleri, uluslararası ödül aldım. Bilgi Olgaç Ödülü aldım. O zaman da değerimi anladım ama şimdi sizi görünce ölsem de gam yemem.”
Yaşam öyküsü 28 Mart 1940 tarihinde Belkıs Özyeğiner olarak İzmir’de başlayan sanatçı müzikle çok küçük yaşta tanışır. Erzincanlı Yol Müteahhidi Mehmet Bey ile Yugoslav göçmeni Fatma Aras’ın üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Belkıs Hanım’ın büyük ablası Belma, diğeri de aralarında 4 yaş olan diğer ablası da yine çocuk yaşta müzik çalışmalarına başlayıp Belkıs Hanım’ın da önünü, yolunu açan kısa sürede çok ünlü olup gazino sahnelerinin vazgeçilmez assolistlerinden olmayı, önemli bir hayran kitlesi edinmeyi başaran, filmlerde oynayan Gönül Yazar’dı. Gönül Yazar 17 yaşında Ankara Radyosu’na girdiğinde aile önce Ankara’ya sonra da İstanbul’a yerleşir.
Ablası Gönül Yazar sayesinde radyoda Alâeddin Yavaşça, Zeki Duygulu, Radife Erten ve konservatuvar hocalarından dersler alır.
Anne babası o henüz 2 yaşındayken boşanmıştır. Ablası Belma annesine, Gönül ablası da babasına verilince, Belkıs Hanım da iki teyzesinin yanında büyür. 1952 yılında Gönül Yazar ilk evliliğini yapınca onunla birlikte tekrar Ankara’ya giderler, 1954 yılında ablası boşanınca onunla beraber İstanbul’a yerleşirler. Beyoğlu Balo Sokak’taki Madam Anna’nın evinde geçirdikleri günleri hiç unutmadığını belirtir Belkıs Özener. Gönül Yazar şarkıcılığa başlar.
Belkıs Özener 1955 yılında İstanbul’da yapılan bir ses yarışmasında birinci olur. O yılların ünlü gazinolarından biri olan Beyaz Park’ın sahnesinde alır ödülünü.
Türk sanat müziği dersleri alarak şarkıcılığa başlar. 14 yaşındayken Sabite Tur Gülerman’ın alt kadrosunda turnede ilk defa sahneye çıkan Belkıs Hanım, 16 yaşında Tepebaşı Gazinosunda Perihan Altındağ’ın alt kadrosunda ilk yevmiyeli profesyonel olarak sahne alır.
Gönül Yazar gazinolarda sahneye çıkmış ve ünlü olmuştur. Kardeşi Belkıs Hanım’a “Bir eve bir şöhret yeter, sen sahneye çıkma” der. Oysa Belkıs Hanım da sesiyle dikkatleri çekmeye başlamıştır, hakkında “Belkıs Özener şöhret yolunda” gibi haberler yapılır, kendisiyle yapılan röportajlar dergilerde yayımlanır.
’50’li yılların ortalarında çeşitli gazinolarda çalışıyor, Cumhuriyet Gazinosunda dönemin önemli solisti Hamiyet Yüceses’in kadrosunda yer alıyordur fakat ablasının Gönül Yazar’ın “gazinolarda çalışma, sahneye çıkma” demesi ve 1956 yılında 16 yaşındayken evlendiği İş Adamı Rauf Köksalan’ın da sahne yaşamına sıcak bakmaması nedeniyle gazinolara, sahne hayatına veda eder, kendini evine, ailesine, çocuklarına adar. Benek ve Bengü adında kızları ve Barkın adını verdikleri üç çocuğu olmuştur.
’60’lı yılların başında komşusu Müzisyen, Bestekar ve Yeşilçam filmlerine müzik yapan Metin Bükey, Belkıs Özener’i Yeşilçam’la tanıştırır.
- Haftaya Belkıs Özener’in Yeşilçam yolculuğuyla tamamlayacağız yazımızı.
- Düşen yapraklar (1) 27 Mart 2024 04:15
- Nihat Ziyalan: Yılmaz Güney’in kan kardeşi, filmlerin kötü, gönlümüzün ve edebiyatın iyi insanı (2) 13 Mart 2024 04:20
- Nihat Ziyalan: Yılmaz Güney’in kan kardeşi, filmlerin kötü, gönlümüzün ve edebiyatın iyi insanı (1) 06 Mart 2024 04:15
- Bilal İnci: Zalim, gaddar, acımasız kötü adam 28 Şubat 2024 04:20
- Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi: İsmail Dümbüllü 21 Şubat 2024 04:00
- Atatürk, ‘Ben Bir İnkılap Çocuğuyum’ filmi ve Münir Hayri Egeli (3) 14 Şubat 2024 04:15
- Atatürk, “Ben Bir İnkılap Çocuğuyum” filmi ve Münir Hayri Egeli (2) 09 Şubat 2024 04:20
- Atatürk, ‘Ben Bir İnkılap Çocuğuyum’ filmi ve Münir Hayri Egeli (1) 04 Şubat 2024 04:35
- Jönlükten kötü adamlığa bir sinema sevdalısı: Hüseyin Peyda 28 Ocak 2024 04:33
- Şerafettin Kaya: Ben İyi Biri Olmadan Önce 21 Ocak 2024 05:10
- Yeşilçam’ın Çınarları (6): Vedat Örfi Bengü: ‘Mısır’da sinemayı kuran Türk’ 14 Ocak 2024 04:43
- Yeşilçam’ın Çınarları (4): Aziz Basmacı, Vahi Öz 07 Ocak 2024 04:04